Cum masuram grasimea din corp?

Sanatate

Cum masuram grasimea din corp?

281

Una din principalele probleme de astazi este scaderea in greutate si eliminarea grasimilor din corp. Exista posibilitatea sa o masuram? Ce metode exista si cate de eficiente sunt?

Tanita

Unul dintre instrumentele cele mai bune si cunoscute instrumente de masurat grasimile din corp este Tanita. Instrument bioelectric bazat pe impedanta (BIA), acesta masoara si determina greutatea in functie de compozitia corpului, grasimea corporala, oase, muschi.

Cum functioneaza?

Trimite curent electric inofensiv in corp prin picioare si intregul corp. acesta se misca mai repede prin tesuturile fara grasimi (muschi) si mai greu prin tesutul adipos; de asemenea, rezistenta intampinata determina compozitia corpului.
Unul din marele avantaj al utilizarii aparatului Tanita este ca determina foarte usor compozitia corpului, intr-un mod neinvaziv si oricine o poate face. Cu toate acestea, are si cateva dezavantaje, unul fiind acela ca nu este luata in considerare varsta – factor major al sanatatii; trebuie acceptat faptul ca nivelul grasimii corporale creste odata cu varsta. Varsta de asemenea, afecteaza semnificativ rata metabolica.

tanita
In plus, nivelurile de hidratare pot influenta rezultatele, deoarece BIA nu poate face diferenta intre apa ingerata si fluidele retinute de organism in piele, astfel ca, un pahar mare de apa poate determina acuratetea unei astfel de analize.
Pe de alta parte, dispozitivul ofera informatiile finale pe baza unor formule; informatia este prelucrata intr-o ecuatie care prezice procentajul grasimii corporale, calculat folosind cantarirea hidrostatica. Pe scurt, masuratorile BIA sunt predictii bazate pe predictii! Intr-adevar, merita toate aprecierile un astfel de instrument, dar, trebuiesc luate in considerare mai multe variabile si toate aspectele pentru rezultate reale, asa ca, folositi-l cu grija!

Cantarirea hidrostatica

sau subacvatica este o metoda de estimare a grasimii corporale, principiul de la care s-a plecat, fiindu-i atribuit matematicianului si fizicianului grec – Arhimede.

Cum se realizeaza?

Initial, persoana este cantarita pe “uscat”, apoi este masurata cantitatea de aer care ramane in plamani dupa ce a expirat complet (Volum Rezidual Pulmonar – VR). Apoi, persoana este mutata intr-un dispozitiv special de cantarire, care este scufundat in apa; acest dispozitiv are un computer care calculeaza greutatea persoanei. Aceasta, ulterior, trebuie sa expire complet inainte de a sta in pozitia sezut si sa-si tina respiratia pentru cateva secunde, pentru a se efectua masuratorile. Toate aceste date sunt introduse apoi intr-o formula de calcul, aflandu-se in final volumul aerului din tractul gastrointestinal. Avand densitatea corporala, este mult mai usor apoi sa fie calculata cantitatea de grasime din corp.
Cantarirea hidrostatica este o metoda de masurare a grasimii din corp utilizata de foarte multi ani si asta datorita acuratetii si eficientei ridicate.

Sublerul

O alta metoda de a calcula grasimea corporala, destul de populara de altfel, este cea cu ajutorul sublerului. Acesta masoara grasimea subcutanata cand pielea este trasa in pozitii specifice si se creeaza acele pliuri ale pielii. Sublerul masoara in milimetri, iar dupa cum variaza greutatea persoanei, scad si cresc valorile masurate de acesta.
Dupa ce sunt citite, aceste valori sunt introduse intr-o ecuatie pentru a determina procentul total de grasime corporala. Acesta ofera indicatii foarte bune in privinta procentului de grasime corporala totala, iar acest lucru determina mai departe imbunatatiri in ceea ce priveste dieta sau antrenamentele.

subler
Din pacate, unul dintre dezavantaje, este acela ca nu nu se poate masura cu acuratete exact in aceleasi loc, totul depinzand aici de compententa celui care efectueza masuratorile, de modelul sublerului si alegerea ecuatiei de estimare. De asemenea, oamenii au diferite dimensiuni, astfel ca o persoana supraponderala este masurata intr-un anumit mod si intr-unul diferit este masurata alta persoana mai subtirica. Mai mult, suprafata pielii unei persoane din prima categorie mentionata anterior, este mai mare comparativ cu cea de-a doua.
De aceea este foarte important sa folositi aceleasi instrumente si aceleasi metode.
Masuratorile trebuie sa tina cont – ca in toate cazurile, de varsta, inaltime, greutate, factori cu o influenta majora in greutate unei persoane si a identificarii nivelului ideal de grasime corporala.

Comments are off this post!