Intinerire faciala in timp ce esti insarcinata?

Cel mai bun lucru inainte de toate daca iti doresti sa apelezi la metode de intinerire faciala, este acela de a discuta cu medicul despre tratarea pielii atunci cand esti insarcinata.

Cand vorbim de intinerire faciala in timpul sarcinii, trebuie sa retii ca ceea ce pui in corpul tau sub forma alimentelor, a mancarii, a bauturilor si suplimentelor, se afla sub control puternic in timpul nasterii si a alaptarii. Iar expertii in ingrijirea pielii si dermatologii afirma ca acest lucru este valabil si in cazul ingredientelor care sunt folosite in ingrijirea pielii, produselor de protectie solara si a injectabilelor cosmetice.

Cel mai bun lucru inainte de toate daca iti doresti sa apelezi la metode de intinerire faciala, este acela de a discuta cu medicul despre tratarea pielii atunci cand esti insarcinata. De exemplu, cremele topice cu retinol si medicamentele precum isotretinoina, sunt tratamente eficiente impotriva acneei, dar nu ofera 100% siguranta atunci cand esti insarcinata. Preocuparea in utilizarea injectabilelor cosmetice in timpul sarcinii, este aceea ca ingredientele active puternice pot ajunge in fluxul sanguin si pot distruge nivelul hormonilor sau pot afecta dezvoltarea fatului.

Injectiile anti rid

Exista putine dovezi solide in sustinerea efectelor secundare ale injectiilor anti rid in cazul unui fetus in dezvoltare sau a unui procedeu asemanator cand vorbim de intinerire faciala. Un studiu din 2006, arata ca toxina botulinica A – ingredient activ al injectiilor anti rid – are un risc relativ scazut atat pentru mama, cat si pentru fat. Cu toate acestea, sunt recomandabile cercetarile suplimentare cu mare atentie, luandu-se in considerare riscurile si beneficiile inainte de folosirea injectabilelor anti rid in cazul femeilor insarcinate.
Aceasta precautie este sustinuta si de dermatologii din intreaga lume, majoritatea recomandand ca in timpul celor 9 luni si a perioadei de alaptare, femeile sa se abtina de la astfel de proceduri injectabile antirid, pentru a mentine fatul cat mai sanatos posibil.
In SUA de exemplu, FDA a clasificat toxinele botulinice ca risc de sarcina categoria C, ceea ce inseamna ca acestea trebuiesc administrate daca potentialele beneficii justifica riscul fetusului.

De unde ingrijorarea

Toxina botulinica este derivata dintr-o bacterie specifica mancarii – clostridium botulinum, care este una dintre cele mai puternice toxine alimentare cunoscuta de oameni. Botulismul este asociat cu expunerea la toxina botulinica intr-un mod nesigur, la om manifestandu-se sub forma de vedere incetosata sau dubla, greata, varsaturi, probleme inghitire, slabiciune musculara si control motor necorespunzator. Dovezile cu privire ca acestea afecteaza un copil nenascut sunt limitate.
In timp ce marimea si greutatea unei molecule de toxina botulimica este prea mare pentru a difuza peste membrana placentei, oamenii de stiinta nu cunosc faptul ca transferul catre fetus este posibil prin intermediul mecanismului de transport activ. De asemenea, ei nu sunt siguri ca toxina ar putea avea efecte neuromusculare ce pot afecta dezvoltarea fatului.

Unde se duce toxina

Frecventele afirmatii ca toxina botulimica nu migreaza din locul unde sunt injectate sunt inexacte, conform unui studiu publicat in Journal of Neuroscience. Din pacate, o parte din toxina ‘scapa’ in sistemul nervos central in urma injectiilor cosmetice.
Cercetarile aduc greutate acestui argument pentru evitarea acestei toxine in timpul sarcinii si a alaptarii. Pana cercetatorii nu inteleg in totalitate caile de injectare si modul de manifestare a acestor toxine in corp, recomandarea generala este de evitare a acesteia in timpul sarcinii.

Ingrijirea pielii

In departamentele care se ocupa de ingrijirea pielii, parabenii, ftalatii si retinoizii, toti reprezinta o ingrijorare in timpul perioadei de sarcina, daca te gandesti la procedee de intinerire faciala. Parabenii si ftalatii se gasesc in mod obisnuit in cosmetice, lotiuni de corp, parfumuri, spray-uri de par; ei sunt considerati vinovati de tulburari endocrine, care au potentialul de a interfera cu hormonii. Un studiu din 2013 a aratat ca folosirea unor astfel de produse, duce la cresterea metabolitului ftalat si concentratia parabenului in urina cu pana la 11 procente.

Este recomandata evitarea parabenilor si ftalatilor prin folosirea uleiurilor esentiale in detrimentul parfumurilor, verificand lista de ingrediente de pe etichete si optand pentru produsele fara parabeni. Retinoidele sunt o forma a vitaminei A si este folosita in ingrijirea pielii pentru accelerarea productiei de celule ale pielii, ceea ce este eficient in cazul reducerii pigmentarii, a reducerii acneei, reducerii ridurilor. Retinolul, tretinoinul si isotretinoinul sunt forme de retinoizi de prima generatie si desi exista dovezi limitate ca reinoizii sunt daunatori cand sunt utilizati topic, studiile au aratat ca doze mari de vitamina A in timpul sarcinii pot fi daunatoare in timpul sarcinii. Retinoidele orale folosite frecvent in tratamentele impotriva acneei, in urma cercetarilor – provoaca malformatii congenitale.

Peeling chimical

Acidul salicilic este un exfoliant chimic si este ingredientul principal in multe din peelingurile chimice. Este de asemenea, ingredientul activ din aspirina. Dozele mari de acid salicilic in forme orale a fost asociat cu defecte de crestere si complicatii variate in timpul sarcinii. Concentratiile mari de acid salicilic impreuna cu intreg procedeul, cresc sansele de a fi absorbit in fluxul sanguin, ceea ce poate afecta dezvoltarea fatului. Cel mai indicat este sa consulti un dermatolog inainte de a avea parte de un astfel de tratament.

Pana la urma, exista ceva sigur?

Cateva din tratamentele eficiente si sigure le gasiti in continuare …

  • Peroxid de benzoil. Acesta are capacitatea de a patrunde profund in glandele uleioase si a ucide P. acnes, bacteria responsabila pentru provocare a acneei. Acesta impiedica bacteria sa ajuna la inflamarea acneei.
  • Acid azelaic. Acesta functioneaza precum peroxidul de benzoil, fiind anti bacterian si anti inflamator.
  • Niacinamida (vitamina B3). Aceasta poate fi folosita pentru a controla uleiul si aminimiza porii; de asemenea, are proprietati anti inflamatorii.

Daca pielea ta este mai uleioasa in timpul sarcinii decat de obicei, adaptarea ingrijirii pielii, poate ajuta de asemenea la gestionarea mai eficienta a acneei in timpul sarcinii. Si poate fi simplu: trecerea la un hidratant mai putin gras, decat cel folosit in mod uzual.