Reactia pielii la soare

Sfaturi

Reactia pielii la soare

30

Medicii si profesionistii in domeniu ne avertizeaza in continuu despre pericolele expunerii exagerate la soare. Cu toate acestea, cuvintele lor – de cele mai multe ori – trec pe langa noi, pentru ca ne dorim un bronz perfect si uniform si pentru acest lucru, trebuie sa stam pe plaja!

Cand ne expunem pielea la soare, radiatiile ultraviolete absorbite de piele, solicita melanocitele, care reactioneza producand melanina. Melanina este pigmentul responsabil pentru culoarea pielii noastre si protejeaza celulele de absorbirea radiatiilor UV, care, altfel, ar provoca deteriorarea celulelor pielii noastre.
Persoanele care au pielea mai inchisa la culoare, au mai multa melanina, astfel ca sunt mai bine protejate impotriva razelor solare; cu toate acestea, excesul expunerii razelor solare, duce la aparitia unei forme letale de cancer a pielii, numita melanom.
Cercetariile stiintifice recente, au aratat ca procesul de bronzare are insusirea de a crea dependenta! Un experiment pe soareci, a demonstrat ca radiatiile UV – pe langa producerea melaninei, produce substante chimice – endorfine, care sunt produse atunci cand o persoana care consuma droguri, a devenit dependenta.

Trebuie sa stii

  • Riscul de melanom se dubleaza dupa 5 sau mai multe arsuri solare
  • Soarele produce UVA, UVB, UVC, dar UVC este blocata in mare parte de atmosfera Terrei
  • Undele scurte UVB solicita melanocitele sa initieze productia de melanina; razele UVB ajuta la sinteza vitaminei D
  • Celulele noastre sunt intr-un ciclu continuu de 30 de zile in care sunt produse si inlocuite in mod constant; acesta este unul din motivele pentru care nu riscam arsuri solare

Comments are off this post!