Top 10 pietre pretioase

Foarte multe persoane cred ca diamantul este cea mai scumpa piatra pretioasa, dar exista multe alte minerale rare, al caror pret, este mult peste ceea ce stim in mod deosebit. Pretul ridicat este determinat de combinatia intre unicitate, frumusete si cerere. Pretul “la vedere” este de obicei, unul mediu, orientativ, in schimb, cand sunt realizate vanzari in mod particular, acesta nu este dezvaluit publicului.


10. Taaffeite

este una dintre cele mai rare pietre pretioase din lume, dupa numele descoperitorului – Eduard Taffe, care, in 1945, a descoperit-o accidental. Nuantele Taaffeite pot varia de la culoarea lavandei pana la roz pal, actualmente, mineralul original gasindu-se in doar cateva mici depozite din sudul Tanzaniei si Sri Lanka. Copiile de calitate ale acestei pietre pretioase, costa in mod traditional intre 2000 si 5000 dolari per carata.

pietre-pretioase-Taaffeite

9. Poudretteite

este un mineral descoperit prima oara in 1987 in Quebec – Canada, iar numele il are de la numele familiei Poudrette – proprietara minei Saint – Hillare, unde a fost gasit prima bucata din aceasta piatra pretioasa. Aceste pietre au fost scoase pe piata incepand cu anul 2000, cand au mai fost gasite pietre in Mogok – Myanmar. Din 2005, in mina din Mogok nu s-a mai gasit nicio piatra pretioasa, iar mina canadiana a oferit pana in zilele noastre peste 300 de astfel de pietre pretioase. In functie de saturatia culorilor si puritatea mineralului, pretul Poudretteite poate varia intre 3000 si 5000 dolari per carata.

pietre-pretioase-poudretteite

8. Musgravite

este o piatra pretioasa descoperita prima oara in 1967 in Musgrave Ranges – Australia, mai tarziu, gasindu-se in Tanzania, Groenlanda, Madagascar si chiar in adancimile Antarcticii. Musgravite se aseamana prin compozitia chimica si aspect, cu Taaffeite, ea avand mai multe culori, dar cele care predomina sunt verde, albastru, violet.

pietre-pretioase-musgravite

7. Padparadscha

(“culoarea rasaritului de soare”) este un safir roz-portocaliu extras din Sri Lanka, Tanzania si Madagascar. Actualmente, Padparadscha este imposibil de gasit in forma sa naturala, el obtinandu-se artificial prin incalzirea minereului in cuptor. Ultimul Padparadscha in stare naturala, a fost vandut in Sri Lanka cu aproximativ 20 de ani in urma, pentru suma de 18000 dolari; avea 1,65 carate. Astazi, un Padparadscha care are mai mult de 5 carate, este considerat de colectie si poate fi evaluat pana la 30.000 dolari per carata; in mod obisnuit, daca mineralul este de calitate foarte buna si rar, poate fi evaluat la 4000 – 6000 dolari per carata.

pietre-pretioase-Padparadscha

6. Smaraldul

este o piatra pretioasa verde foarte luminoasa sau de culoare verde inchis. De cativa ani, Columbia are titlul de principal producator al acestor minerale. Cu toate ca exista multe mine active de smarald, pretul este foarte mare si asta datorita popularitatii de care se bucura. Pietrele curate sunt astazi extrem de rare, iar cele de o calitate foarta buna, pot ajunge la un pret de 8000 dolari per carata.

pietre-pretioase-smarald

 

5. Alexandrit

a fost descoperita in 1833 in mina de smarald langa Ekaterinburg si este una din pietrele pretioase renumite pentru capacitatea sa de a-si schimba culoarea. In lumina zilei, are tente albastre-verzi, albastru-verde inchis si verde masliniu-verde; in contact cu lumina artificiala, are nuante de roz si crimson, rosu, violet sau violet rosu. Pretul Alexandritului – in functie de calitate – este cuprins intre 10000 si 15000 dolari per carata.

top-10-pietre-pretioase-Alexandrite

4. Rubinul

este de asemenea foarte populara, una din cele mai pretioase pietre si este cunoscuta pentru nuantele multiple de rosu: rosu aprins, rosu-violet, rosu inchis. Rubinul poate fi gasit – ca si diamantul – pe toate continetele, exceptand Antarctica. Principalele 3 tari exportatoare sunt: Sri Lanka, Thailanda si Myanmar. Cele mai valoare rubine sunt din Asia, au culoarea rosie si rosu cu violet si sunt numite “sange de porumbel”. Popularitatea si numarul mic al acestei pietre pretioase, fac ca pretul unei astfel de pietre de calitate inalta, sa ajunga la 15000 dolari per carata.

top-10-pietre-pretioase-rubin

3. Diamantul

este una dintre cele mai populare pietre pretioase si cele mai dorite in acelasi timp, in fiecare an, numarul cererii acesteia fiind in continua crestere; poate fi gasit pe toate continentele – exceptie Antarctica. In prezent, diamantul taiat perfect, are un pret mediu de 15000 de dolari per carata.

top-10-pietre-pretioase-diamant

2. Grandidierit

este un mineral foarte rar, de o culoare verzuie albastra, galben-albastra sau albastru-verde. Primul Grandidierit a fost gasit in Sri Lanka, iar la inceputul secolului al XX-lea, exploratorul francez Alfred Grandidier, a fost primul care a descris aceasta piatra, el ocupandu-se cu studii despre Madagascar. Exista in lume aproximativ 25 de astfel de pietre pretioase fatetate, ceea ce duce la un pret de 30000 de dolari per carata.

top-10-pietre-pretioase-Grandidierite

1. Diamantul rosu

este cea mai scumpa piatra pretioasa din lume! Doar cateva mostre au fost gasite in lume, de dimensiuni foarte mici – aproximativ 0,5 carate, iar culoarea este caracterizata a fi un rosu inchis. Singurul loc unde diamantul rosu poate fi gasit, se afla in mina de diamante din Argyle – Australia, unde anual, sunt extrase doar cateva. Pietrele care au mai mult de 0,1 carate, apar doar la licitatii, iar pretul poate ajunge cel putin 1 milion dolari per carata.

top-10-pietre-pretioase-diamantul-rosu