Avem nevoie de sfaturi de sanatate pe timp de iarna in aceasta perioada a anului – una oarecum de tranzitie – care ne pune la incercare sistemul imunitar si care, daca nu este bine pus la punct, ne poate face sa ne alegem cu infectii, raceli, complicatii. Ar trebui sa ne orientam din timp spre produse pe baza de plante, sa avem grija de alimentatie (consumul de ceapa si usturoi care au proprietati antivirale si antioxidanti, pentru a minimiza inflamatia daca apar simptome), vitamina D este foarte importanta la fel ca si fructele, o importanta deosebita trebuie acordata odihnii zilnice, recomandabile fiind 7 ore pe noapte.
Ar trebui sa stim din timp daca avem nevoie de anumite vaccinuri, cele ‘dedicate’ gripei fiind foarte indicate in aceasta perioada. Ele iti dau o versiune mai slaba a virusurilor la moda, acestia fiind special tratati, asa ca, nu veti dezvolta simptome in acest sens. Partea neplacuta este ca aceste versiuni ale virului gripal se schimba de la an la an, ceea ce impune o vaccinare anuala pentru protectie; cu toate ca sistemul imunitar va invata sa produca anticorpi care sa lupte impotriva virusurilor, asta nu inseamna ca aceste virusuri pot oferi protectie/imunitate totala.
Trebuie luat in calcul de asemenea, ca nu toti pot produce anticorpi buni, in timp ce, pot aparea alte si alte tulpini ale virusurilor. In cele mai bune cazuri, vaccinurile pot oferi 70-80% protectie, iar daca tu dezvolti simptome, acestea se vor manifesta mult mai usor comparativ cu situatia in care nu ai fost vaccinat. Pentru persoanele care sunt mai sensibile la anumite complicatii cauzate de gripa, este recomandabil sa primeasca vaccinare, copii intre 2 si 7 ani, femeile insarcinate, persoanele de peste 65 de ani, cele care sufera de diabet sau au boli de plamani, rinichi, ficat, inima.
1 – Fa o plimbare energica!
Exercitiile regulate stimuleaza imunitatea prin cresterea activitatii celulelor sistemului imunitar care tintesc celulele infectate si anormale; mai mult, este strans legat de neutralizarea efectelor hormonilor de stres. Partea mai putin placuta pentru cei care fac exercitii fizice peste medie, este ca sunt supusi riscului imbolnavirilor cauzate de virusi si asta datorita stresului fizic. Un ritm alert de 30 pana la 60 de minute de mers pe jos zilnic, este ideal.
2 – Alimentatia sanatoasa
O alimentatie variata cu 5 mese pe zi, asigura sistemului imunitar toate elementele necesare pentru a functiona normal, un deficit al unor nutrienti esentiali, putand slabi rezistenta. Celulele albe au nevoie de fier pentru a ataca chimicalele, un deficit de fier poate creste riscul de candidoza, infectii virale, anemie. Infectiile virale se intalnesc frecvent si in cazul in care aveti lipsa de seleniu sau vitamina C, ambele ajutand la suprimarea genelor virale. Daca dieta nu este corespunzatoare, apetitul este redus sau in cazul in care esti la o cura de slabire, ia in calcul suplimentele de multivitamine si minerale. Dar, daca doriti sa faceti acest pas, consultati-va medicul de familie pentru a face alegerea corecta.
3 – Ia vitamina D !
Vitamina D joaca un rol important pentru imunitate, iar deficitul sau pe timpul iernii este legat de sensibilitatea la infectii, precum si slabirea muschilor si a oaselor. Din momentul in care s-a depasit varsta de 50 de ani, abilitatea de a sintetiza vitamina D3 scade; sunt indicate zilnic 10 micrograme de vitamina D3 din luna octombrie pana in luna martie.
4 – Consuma mai mult peste!
Pestele gras contine acizi grasi esentiali, cu rolul de a reglementa modul in care celulele imune reactioneaza la semnalele agentilor chimic – cunoscuti ca citokine, asa ca, stabileste-ti ca obiectiv, sa consumi de 2-3 ori pe saptamana peste, sau sa iei suplimente de baza de ulei de peste.
5 – Somnul in timpul noptii trebuie sa fie unul de calitate
Dormitul este timpul de relaxare si regenerare in care eliberam anumite substante care ne vindeca si care lupta impotriva bolii, in timp ce nivelurile de cortizol scad. O modalitate de a dormi adanc, este sa facem o baie calda inainte de culcare cu cateva maini cu saruri de magneziu; fiind absorbit de piele, magneziul relaxeaza muschii. Mirosul de lavanda are de asemenea, un efect de somnifer.
6 – Evita fumul de tigara!
Bolile respiratorii sunt mai frecvente in randul fumatorilor, dar si celor expusi fumatului pasiv; o astfel de atmosfera, irita si deterioreaza mucoasa nazala, virusurile nazale avand o misiune mai usoara de a se instala.
7 – Nu iesi ud pe timpul rece!
Exista ceva adevar in vechile vorbe ale parintilor nostri si aceea ca daca esti ud in timpul iernii, racesti. Ce se intampla de fapt? Cand te simti rece, sangele este directionat catre periferie, incluzand aici si nasul, astfel ca, infectiile respiratorii intalnesc mai putini anticorpi secretati de mucusul nazal. Asa ca, cel mai bine, este sa te imbraci bine si ‘stratificat’ pe timpul iernii; indicata este matasea naturala, bumbacul nu este atat de bun, atat timp cat absoarbe transpiratia.
8 – Evita stresul in exces!
Stresul are un efect negativ asupra imunitatii, mai ales cand te relaxezi la sfarsitul unei perioade stresante. De multe ori, daca luam o pauza, o luam cateva zile in care suntem raciti. Incercati un tratament naturist, planta Rhodiola marind rezistenta la stres; are un efect benefic impotriva oboselii, imbunatateste memoria, rezistenta si calitatea somnului.
9 – Mergi pe plante!
Daca ai simptome ale racelii, incearca planta numita pelargonium, traditionala noastra … muscata! Lupta impotriva bronsitei si sinozitei, extractul radacinei muscatei avand proprietati antivirale si antibacteriene, dar si de reducere a tusei si a durerilor de cap. Daca va hotarati sa folositi pelargoniumul, nu incetati tratamentul decat dupa trei zile dupa ce au incetat simptomele, pentru a preveni o revenire.
10 – Castiga razboiul rece!
Multe persoane racite stau acasa pentru a preveni raspandirea infectiei, dar cel mai probabil este prea tarziu … cei raciti sunt contagiosi pana la 3 zile inainte ca simptomele sa apara. Incercati cu vitamina C, spalati-va mainile in mod regulat si evitati sa va atingeti fata, nasul si ochii. Pastrati germenii la distanta folosind dezinfectant de maini!