[intro]Despre pierderea greutatii se scriu si se cunosc multe, dar anumite lucruri sunt de domeniul trecutului. Care sunt cele mai frecvente si care mituri despre pierderea in greutate inca ne pacalesc astazi, aflam in continuare![/intro]
MIT 1. Trebuie sa mananci frecvent pentru a-ti mentine metabolismul. Este adevarat ca atunci cand nu mananci pentru o perioada lunga de timp, rata metabolica scade, iar acest lucru nu se intampla in 2-3 ore, ci pe o perioada mai mare. Daca nu mananci o zi intreaga, atunci este o problema. Din pacate, marketingul agresiv legat de acest lucru, ne face sa mancam aproape din ora in ora, ceea ce nu este bine nici din perspectiva managementului apetitului, nici din cea a controlului greutatii. In realitate, 3-4 ore intre mese este suficient.
MIT 2. Mergand la sala, este eliminata mancarea ‘rea’. Daca mergi la o sala de sport in mod regulat si te gandesti sa mananci mancare incadrata la ‘rea’ avand in gand ca va fi eliminata daca faci efort fizic la sala te sport, gresesti foarte mult. Exercitiile pe care le facem la sala, de obicei, compenseaza timpul petrecut stand la birou sau avand o viata sedentara. Asa ca, atunci cand mancam mai mult si inadecvat crezand ca dam jos kilogramele cu ajutorul antrenamentelor, nu sustinem in niciun caz pierderea in greutate.
MIT 3. Trebuie sa mananci mai putin daca vrei sa scazi in greutate. In mod normal, trebuie sa consumi mai putine calorii, dar atat timp cat muschii devin si mai eficienti in pierderea energiei, vor exista perioade in care va trebui sa manaci mai mult pentru a arde mai multe calorii si asta impotriva propriilor convingeri. Aceasta se intampla cand grasimea se pierde si impreuna cu exercitiile fizice, ajuta muschii sa arda caloriile mult mai eficient, ducand la nevoia de mai multe calorii; asa ca, atunci cand ti se va face foame, va trebui sa mananci mai mult.
MIT 4. Trebuie sa te antrenezi cel putin o ora pe zi pentru a pierde greutate. Nu exista niciun set de exercitii standard care sa asigure pierderea in greutate a cuiva care le practica. Anumite persoane, au nevoie doar sa isi schimbe obiceiurile alimentare si sa varieze intensitatea antrenamentelor, pentru a pierde in greutate. In momentul in care ai o viata sedentara, trebuie sa faci exercitii fizice regulate, sa te tii de ele si sa adopti o alimentatie corespunzatoare. Exercitiile de mare intensitate cresc rata metabolica, cresc fitnessul si masa musculara, dar aceasta variaza de la o persoana la alta, fiecare trebuind sa munceasca mai mult sau mai putin, dupa cum este format.
MIT 5. Nu trebuie consumati carbohidrati ‘rai’ dupa orele 14, pentru a maximiza pierderea grasimilor. Afirmatia este corecta pana la un punct, reducerea consumului de carbohidrati, reduce aportul de calorii si permite pierderea in greutate. Pentru multi, acest lucru inseamna sa nu consume asa multi carbohidrati pe timp de noapte si nicidecum sa renunte definitiv la ei. Scaderea carbohidratilor intr-o masura mai mare, poate reduce rata metabolica pe termen lung si poate face mai grea pierderea in greutate.