Draperiile fac foarte mult intr-o camera, de la a crea mediul ideal pentru dormit, pana la a aduce dramatism, umbre pentru o atmosfera unica. Asa cum exista anumite persoane care iubesc mobila sau diverse accesorii de casa, asa exista si persoane care pun accent mult pe draperii si perdele, drept pentru care, vom pune accent pe cele din urma.
- Ideal ar fi sa avem draperii si perdele pentru fiecare sezon in parte (chiar daca majoritatea le au aceleasi pe tot timpul anului), in functie de tesatura; astfel, pe timpul iernii este indicat un bumbac mai lejer, matase, matase artificiala, nailon, iar pe timpul verii, materiale gen lenjerie, bumbac, mull sau iuta.
- Cat de groasa sau cat de subtire ar trebui sa fie draperia? Inainte de toate, ar trebui sa aveti cunostinta de modul cum arata draperia, pentru ca daca aveti de gand sa ii puneti captuseala, socotelile se schimba radical. Exista in termeni tehnici, termenul de grame pe metrul patrat, care se refera la densitatea tesaturii; daca aceasta cifra este mai mare, atunci tesatura nu lasa sa patrunda nicio lumina, iar daca numarul este mic, atunci tesatura poate fi transparenta. Este bine de stiut aceste lucruri, bine de analizat, mai ales daca vreti sa cumparati online.
- Pana la urma ai sau nu nevoie de captuseala? Aceasta este o decizie pur personala. In anumite cazuri, draperiile sunt doar estetice si foarte foarte putin functionale, mai ales in cazul bucatariilor, unde tesatura este transparenta, fiind nevoie de cat mai multa aerare si lumina. In general, captuseala adauga ceva in plus aspectului draperiei, facand-o sa arate bine intretinuta pentru un timp indelungat; chiar si bumbacul dureaza mai mult cand este captusit. Trebuie sa tineti cont ca atat captuseala, cat si tesatura propriu zisa, sa fie pre-spalate, pentru a permite contractia inainte de a fi cusute.
- Ingrijirea tesaturilor. Ca o regula, trebuie sa aveti in vedere o intretinere cat mai redusa. Unele pot fi usor de intretinut – spalate si calcate, in timp ce altele au nevoie doar de curatare uscata. Inainte de a le achizitiona, luati in considerare ce este mai bine pentru voi si casa, si cat de igienice sunt conditiile in care locuiti (cat de repede se pune praful, aveti ferestrele la strada sau mai retrase).
- Alegerea culorilor potrivite. Analizati-va camera si observati culorile dominante! Ce culori sunt rare si totusi ies in evidenta? Ce culoare au peretii si tesaturile tapiteriei? Pe timpul verii, mergeti pe culori deschise care fie contrasteaza, fie se amesteca cu nuanta peretului si cu toate astea, nu trebuie sa fie o regula de la care sa nu va abateti. Daca va doriti panza sau bumbac, camera ar putea beneficia de perdele luminoase, iar o alternativa ar putea fi culorile reci.
Pe timpul iernii, ati putea opta pentru aceleasi culori in ceea ce priveste tesaturile de iarna sau puteti opta pentru nuante mai inchise ale paletei de culori din camera. Cand sunt zile ploioase, daca doriti sa diversificati, mergeti pe tesaturi usoare care necesita o intretinere facila.
In timp ce culorile reprezinta o alegere personala, este indicat sa consultati diverse ghiduri de combinatii coloristice, pentru a avea o imagine si mai clara si de ce nu, sa puteti indrazni cat mai mult!
Sfaturi extra
- Daca folosesti o culoare existenta din paleta de culori a camerei, joaca-te cu texturile in tesaturile perdelelor! Adauga o dimensiune draguta decorului!
- Opteaza pentru tesaturi inchise doar in cazul in care camera este luminoasa. Daca de exemplu, dimineata, lumina este atat de puternica incat te deranjeaza de la somn, atunci, este normal si logic sa folosim o astfel de draperie. Tesaturile blocheaza si ventilatia, asa ca, mergi pe draperii netransparente si avand densitatea mare, doar daca fereastra nu are niciun fel de intimitate.
- Tine in portofel sau poseta culorile cheie ale camerei, deoarece, nu se stie niciodata cand gasesti culoarea potrivita si avand nuanta perfecta, vei salva mult timp dedicat cautarilor, implicit, bani.
- Tesaturile lucioase si grele sunt de evitat, catifeaua aratand mult mai bine pe suprafete mici, cum ar fi fetele de perna. Lungimea ferestrelor este costisitoare, catifeaua aducand un contrast care nu exprima bunul gust.
- Pe masura ce realizezi decorul camerei, cauta sa ai un aspect al acesteia pentru fiecare parte a anului. Cum este aranjat de zi cu zi-de exemplu, arata foarte bine in mod normal, dar daca vrei sa dai o petrecere, nu ar fi bine sa ai un party look? Tot ce ai de facut, este sa schimbi perdelele, fetele de perna si de masa, iar intreaga casa se va transforma.