In ziua de astazi, ingrijirea parului pare usor de realizat, avand in vedere multitudinea produselor folosite, fie ele naturale, fie avand ingrediente mai putin recomandate.
In ultimul timp, brandurile care au produse de ingrijire par, incearca sa se alinieze noilor standarde si sa fie cat mai aproape de natura, din punct de vedere al ingredientelor folosite. Comparativ cu ingrijirea pielii, unde au fost concentrate cam toate eforturile pentru evitarea folosirii produselor chimice si folosirea celor pe baza de plante, ingrijirea parului a cam fost lasata deoparte. Dar faptul ca sensibilitatea scalpului este in crestere, la fel ca pierderea parului si ingrijorarea privind mediul inconjurator, duc la situatia in care brandurile au inceput sa fie mai implicate in produsele de ingrijire a podoabei noastre capilare, facand toate eforturile pentru realizarea cator mai multe produse naturale.
Dar ce face un produs ca acesta sa fie natural?
In majoritatea cazurilor, nu exista anumite standarde legale, bine definite, astfel ca, chiar si in cazul in care produsele au ingrediente sintetice, poate scrie “natural” fara nicio problema si practic – nicio regula nu este incalcata. In cazul in care vezi diferite stampile pe etichete provenite de la diverse asociatii care par a fi prietenoase cu mediul inconjurator sau natura, atunci ar fi sanse ridicate ca produsele respective sa contina si ingrediente naturale (procentaj de ingrediente naturale, conditii de crestere a plantelor, etc). Partea curioasa este aceea ca toate ingredientele cosmetice din UE sunt certificate a fi sigure, indiferent ca sunt naturale sau nu.
Partea buna la anumite produse care au anumite stampile, este faptul ca ele nu contin – probabil, anumite ingrediente, cum ar fi: parabeni, sulfati – cunoscuti de asemenea ca agenti tensioactivi sau agenti de spumare, ftalati, siliconi. Aceste ingrediente enumerate, fac fiecare cate ceva folositor, doar ca uneori, in detrimentul sanatatii scalpului si/sau a parului. Sulfatii de exemplu, fac spuma pentru eliminarea grasimilor, dar elimina uleiurile naturale, lasand scalpul sensibil si ducand la aparitia firelor despicate. Siliconii sunt in esenta impermeabili, formand ca un strat care reflecta lumina si “falsifica” stralucirea. Toate aceste ingrediente au o anumita parte buna, dar au tendinta de a se “agata” in timp de par, creand o cerinta a unor agenti tensioactivi si mai duri pentru a le bloca efectele, dand nastere astfel, unui cerc vicios si deloc ok pentru scalp si par.
Afland aceste lucruri, ne intrebam, daca marile companii producatoare de produse de ingrijire pentru par vor renunta la aceste ingrediente rau voitoare. Parabenii si sulfatii sunt foarte ieftini pentru aceste companii, de aceea trebuie sa platim mai mult pentru produsele care nu le contin sau contin cat mai putine. Si inevitabil, cu cat mai multe persoane le folosesc, cu atat mai ieftine vor fi.
In privinta ingredientelor care fac spuma, exista si ingrediente putin mai moderate, important este sa-l gasesti pe cel adecvat tie. Inlocuind laurii sulfat de sodiu si lauril sulfat de amoniu cu alternative din nuca de cocos, este un pas bun pentru tine si parul tau; cocamidopropil betaina pare sa fie preferatul multor branduri.
Fara conservanti chimici, bacteriile ar face ce doresc in produsele tale, parabenii fiind conservanti care au cam fost lasati deoparte in privinta ingredientelor si asta deoarece, multi constientizeaza ca irita piela, distrug hormonii si evita pe cat posibil sa se fereasca de ei. Avand rolul de a fi cat mai pliabili si a extinde mirosul, ftalatii sunt pe lista “de evitat” din aceleasi considerente.
Exista in constiinta noastra ca parul lucios este sanatos, ceea ce este gresit. Siliconii sunt perfecti pentru acest luciu fals, dar din pacate, actioneaza ca o bariera impotriva oricaror hidratari intr-adevar benefice; de aceea, in mod normal, ei ar trebui taiati definitiv de pe lista. Daca firele de par sunt subtiri, uscate si se incurca, trebuie sa le descurci intr-un alt mod sau folosind alte ingrediente. Clorura de behentrimoniu – derivat din ulei de rapita – este o molecula lunga cu o sarcina pozitiva la un capat; acest lucru se traduce prin faptul ca este atras catre partile deteriorate ale parului, atasandu-se unde este nevoie si aducand mediul care este incarcat, la o stare neutra.
Verifica ingredientele de pe eticheta produsului tau, iar daca vezi dimeticona, trebuie sa stii ca acest “balsam” este pe baza de silicon. Cauta in schimb, acizi grasi cu lant lung, uleiul de argan fiind o alegere foarte inspirata; parul uscat, aspru, chiar poate beneficia de efectele pozitive ale acestuia (Tropic Hair Smooth Radiance Oil – 1). Pentru firele de par subtiri, este indicata folosirea uleiurilor pe baza de plante, uleiul abisinian fiind usor si solubil in apa; poti merge de asemenea, pe ulei de seminte dhatelo (Tweak’d By Nature Dhatelo Restore Hair Strengthening -2).