Vremurile de astazi, ne fac sa petrecem foarte mult spatiu in interior (90%!!!), ceea ce a dus la necesitatea crearii unor spatii atat la birou cat si acasa, in care, sa ne simtim foarte bine, arhitectura sa fie una ‘wellness’ si sa nu fie doar un acoperis deasupra capului. Studii din ultimul timp, au aratat legatura puternica dintre sanatate si spatiu – mediul din jurul tau si care, alaturi de cateva trucuri, poate sa aiba o influenta pozitiva in ceea ce priveste calmitatea, concentrarea, sau simpla stare de bine.
Vrei un spatiu meditativ, care sa-ti ofere liniste si calmitate?
Culoare si textura. Poate ca iti plac culoarea alba si aranjamentul unei incaperi intr-un mod minimalist, dar poate ca nu este foarte indicat atunci cand vrei inspiratie; poate fi perceput, ca a fi un cadru destul de steril. Poti merge pe nuante neutre – fie bej, crem, taupe; nuantele pamantii sunt foarte indicate, iar materiale ca lemnul sau iuta, iti ofera acel sentiment de ’acasa’.
Arta. A vedea natura, a fi inconjurat de natura – conform studiilor, ofera o crestere a sentimentelor de implinire si conectare cu cei din jur si natura, ceea ce scade intensitatea stresului; un spatiu perfect pentru calmitate. Trebuie incercat sa puneti cateva fotografii sau tablouri cu peisaje, pentru a da iluzia naturii, chiar daca nu este vorba de asa ceva.
Plante. Cercetarile NASA au constatat ca plantele ajuta la curatarea aerului de chimicale din plastic si vopsele. Cei care lucreaza in mediul agricol, afirma ca punerea a doar cateva ghivece cu plante in jurul unei incaperi ofera o aerisire organica, foarte buna si sanatoasa. Daca vrei un aspect luxuriant, pune rafturi pe perete si adauga ghivece sau atarna-le intr-un al mod; de asemenea, daca stai la casa, poti cauta plante agatatoare, cum ar fi vita de vie.
Miros. Pulverizatoarele care umplu aerul cu parfum, reprezinta o buna optiune pentru a defini mai bine decorul, dar si pentru proprietatile benefice ale uleiurilor esentiale. Studiile au aratat ca mirosurile de citrice (portocala, lamaie, bergamot) reprima anxietatea, iar un studiu apartinand Universitatii din Miami, a aratat ca lavanda induce valuri de calmitate in creier.
Vrei un spatiu care sa-ti dea o stare de spirit buna?
Culoarea. Trucul pentru a avea orice nuanta luminoasa, este acela de a umple spatiul cu ea, ceea o va face sa devina ‘neutra’. Accentuarea culorilor, trebuie sa fie egal saturata sau vor disparea; nuantele roz ‘hot’ si aqua, merg foarte bine cu galbenul.
Organizarea. Ordinea in incaperi poate aduce imbunatatiri sanatatii mentale, intr-un mod semnificativ; un studiu a aratat ca femeile care locuiau in locuinte dezordonate, erau mult mai predispuse la deprimare si un nivel ridicat al cortizolului. Achizitionati si decorati, doar cu ce va trebuie, nu va umpleti camere in mod inutil, si pastrati-va lucrurile ordonate!
Florile. Inflorirea florilor, aduce o stare de fericire, cercetarile aratand ca restaurantele in care se gasesc flori proaspete pe mese, imbunatatesc starea oaspetilor. Poti folosi diverse buchetele, tulpini, multa verdeata, iar incaperea respectiva va reveni la viata.
Model. Alege initial un model ca fiind de baza, apoi foloseste diverse stratificari de aceleasi dimensiuni sau chiar diferite, pentru a oferi spatiului o energie dinamica.
Vrei un spatiu de lucru care incurajeaza inspiratia?
Culoarea. Conform numeroaselor studii, albastrul poate imbunatati performanta; pe de alta parte, observand culoarea verde inainte de a incepe ceva, poate amplifica procesul de inovatie.
pattern. Modelele recurente din spatiile interioare pot minimiza reactia corpului la stres, cauzat de diverse sarcini foarte intense.
Mobila. Cand esti intr-o sedinta si stai jos, ar trebui sa ai grija de corpul tau, folosind un scaun ergonomic. Pentru diverse intalniri, sesiuni sau sedinte de ‘brainstorming’, incaperile trebuiesc echipate cu scaune confortabile pentru a facilita colaborarea, conversatiile si fluxul de idei.
Lumina. Nimic nu se compara cu lumina solara cand vorbim de concentrare, si avand niveluri diferite ale luminii la inaltimi diferite, este maximizata abilitatea tranzitarii prin camera pentru diferite folosinte. Aseaza lumina pe suprafata de lucru, pentru ca ochii sa nu fie fortati, apoi foloseste lampi de podea in locuri comode.