Alergiile la ochi apar imediat ce primavara isi intra in drepturi, care, pe langa zambetul pe buze, vremea frumoasa si calduroasa, vine si cu anumite disconforturi, alergiile de primavara numarandu-se printre ele. Mancarimea ochilor este o alergie des intalnita! Cum scapam de ea?
In cazul in care va confruntati cu febra de fan (afectiune asemanatoare simptomelor racelii) in timpul primaverii din cauza polenului sau ai disconfort la ochi din cauza prafului, a parului de animale sau particulelor din aer, exista diverse modalitati de a minimiza efectul acestor alergeni. Cel mai ‘vinovat’ este polenul – un declansator al alergiilor de primavara in ceea ce priveste ochii, el fiind compus dintr-o substanta sub forma de pulbere fina, care este eliberat de semintele plantelor si pot provoca afectiuni oculare cum ar fi conjunctivita, inflamatia suprafetei albe ale ochilor si altele. Alergiile la ochi vin ca consecinta „normala” a celor explciate aici.
Daca nu sunteti siguri de alergia la polen, puneti putin polen pe piele si zgariati usor pielea; daca dupa 15-20 de minute exista o anumita reactie, inseamna ca sunteti alergic si trebuie sa mergeti la un medic profesionist pentru a vedea daca intr-adevar este o reactie alergica, cat de grava este si cum poate fi tratata.
Iata cateva sfaturi pentru a minimiza alergia la polen si a evita alergiile la ochi …
- Curata ochelarii cat mai des si incearca sa folosesti servetele speciale pentru lentile, spray special fara ingrediente artificiale.
- Daca esti sigura ca polenul te afecteaza si in casa, pune prosoape umede prin casa pentru a atrage polenul care pluteste in aer.
- Curata corespunzator covoarele sau ia in calcul si inlocuirea lor cu altele noi, parchet sau gresie.
- Spala-te pe fata si clateste-ti ochii mai mult, spala-ti parul in mod regulat pentru a scapa de excesul de polen.
- Fa schimbari in baie: umiditatea de la dus, bazin, va preveni existenta polenului in aer.
- Ai grija ca sistemul de ventilatie al autovehiculului sa aiba un filtru pentru a nu permite polenului sa patrunda.
Alergiile la copii. Cum le identificam?
- Familia ta are o istorie la alergii. Tu, partenerul de viata, fratii, surorile au alergii, exista mari sanse ca si copii tai sa aiba alergii. Ia in considerare istoria familiei, inante de toate!
- Multe din semnalmentele alergiilor nu sunt prezente. Nu ai febra? Nu te doare gatul? Daca nu este prezent niciunul dintre semnalmentele gripei, aceasta cu siguranta pot fi alergie.
- Simptomele par sa se inrautateasca cand copilul este afara. Alergiile la polen sunt cele mai frecvente in exterior, acolo unde exista polen. Daca situatia micutului se inrautateste pe masura ce petrece mai mult timp afara, exista cele mai mari sanse ca el sa aiba alergie.
- Simptomele nu trec intr-o saptamana. Racelile si gripele se pot manifesta prin forme usoare sau mai putin usoare, dar nu dureza foarte mult; in caz contrar, exista mari sanse ca ca cel mic sa aiba alergie.
- Simptome non raceala evidente. Alergiile sezonale au anumite simptome pe care racelile nu le au, inclusiv mancarime si lacrimarea ochilor, asa ca, cel mai probabil copilul are alergii.