Anxietatea scolara este in crestere si apare la copii prin intermediul durerilor de cap, dureri de stomac sau alte motive, pentru care copilul ramane acasa bolnav. Aceasta este o consecinta a stresului din familie, legat de existenta zilnica, consecinta a unei economii dure.
Daca o familie se muta dintr-un oras in altul pentru schimbarea locului de munca, sau parintii sunt stresati de serviciul pe care il au, implicit manifestarea grijii fata de copil, aceste lucruri il fac pe copil sa se simta speriat si instabil, stare care se poate muta intr-o anumita teama de a merge la scoala.
Pentru cei care sunt la gradinita si prescolari, le trebuie specificat cine merge cu ei la scoala, cine ii ia si la ce ora, pentru a le oferi o anumita siguranta si stabilitate. Mai mult, de fiecare data cand mergeti cu ei sau cand ii asteptati, spuneti-le intr-un mod vesel “Hei, prescolarule” sau formule asemanatoare, pentru a-i induce ideea a ceea ce este si a-l face sa fie nerabdator sa ajunga.
Pana in stadiul de liceu, copii vor avea o perioada dificila, atat prin prisma sistemului de invatamant care se complica, a existentei mai multor profesori, ca sa nu mai vorbim de transformarile fizice si psihice personale. In aceasta perioada, in ceea ce priveste scoala, copii trebuie incurajati prin exemple concrete si prin aducerea de argumente ca succesul in viitor va avea puternici radacini in ceea ce fac ei in momentul de fata, importanta efectuarii temelor de casa, etc. Copiii trebuie sa primeasca exemple concrete, ca oricat de grea ar fi perioada, exista rezolvare (puteti da ca exemplu, mersul pe bicicleta).
Perioada liceului este si ea una grea si dificila, presiunea sociala incepand sa-si puna amprenta! Aici apar perioade de anxietate, iar daca elevul pierde complet interesul pentru scoala sau afirma ca nu vede nicio directie, acesta poate fi un semn de depresie. Nu trebuie lasat stresul sa puna stapanire pe copil, iar evitarea fricii, poate transforma starea in ceva mult mai sever si complicat. Iar in cazul in care aceasta stare si situatie se prelungesc ingrijorator de mult, nu ezitati sa apelati la un terapeut pentru a evita alte probleme ulterioare!
Iti lipsesc vitaminele?
In cazul in care copii iti fura din vitamine sau observi ca ar face exces de ele, explica-le ca acest lucru poate fi rau pentru sanatate daca ei nu au nevoie de acele vitamine. In ceea ce-i priveste pe baieti, acestia pot pierde protectorul prostatei – licopenul; multivitaminele contin si anumite cantitati de fier, ceea ce este foarte bine pentru fete, care au nevoie de el in perioada menstruatiei, dar nu este indicat pentru baieti. Extra fierul este pastrat de ficat, inima, sange si chiar pentru un mic procent, acesta poate duce la ciroza sau chiar probleme de inima. Multi barbati sunt vulnerabili la excesul de fier datorat dietei lor.