Este mai buna calitativ apa de la robinet comparativ cu cea imbuteliata? Ce stim de particulele de plastic din apa?
De mult timp am intors spatele apei de la robinete, doar ca, cercetarile din ultima perioada arata ca plasticul este poluant pentru orice colt al planetei, implicit in cazul apei imbuteliate!
O analiza a uneia dintre cel mai populare ape imbuteliate din lume, a gasit ca mai mult de 90% contine particule foarte mici de plastic, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat o analiza a potentialelor riscuri. Cei mai multi dintre noi sunt constienti de bisfenol A, o substanta chimica gasita in recipientele de plastic, un disruptor endocrin, care poate interfera cu sistemul endocrin al organismului, cu o evolutie negativa neurologica, reproductiva, imuna. Iar cercetari in privinta multor ambalaje pentru apa au tot fost facute pentru a avea garantia ca nu exista bisfenol A (BPA), recipientele de polietilen tereftalat (PET) care sunt conforme cu toata legislatia europeana si internationala, pareau a fi garantul ca apa este santoasa. Pana in martie 2018 …
Oamenii de stiinta de la The State University of New York, au analizat mai bine de 250 de sticle din 9 tari apartinand unui numar de 11 branduri, gasind in medie 325 particule de plastic la fiecare litru de apa. In cel mai rau caz, s-au gasit concentratii de pana la 10000 per litru. Doar 17 sticle nu au avut nicio urma de plastic. Cercetatorii au subliniat ca aceste concentratii sunt aproape duble comparativ cu particulele gasite in apa de la robinet. In cadrul unor cercetari din 2017 din UK, s-a aratat ca aproape trei sferturi din apa de la robinet a fost contaminata cu acestea. Cum a ajuns acolo, se pare ca ar fi un mister, dar cele mai mari sanse sunt din cauza ca plasticul este omniprezent si inevitabil. Expertii au pus la indoiala cercetarile, afirmand ca nu este clar care din “piesele” gasite sunt de plastic in mod oficial si chiar daca ar fi asa, nivelurile de contaminare sunt scazute, astfel ca apa de la robinet este buna de baut. Studiile au demonstrat ca apa de la robinet contine mai putin plastic comparativ cu apa imbuteliata, astfel ca, este considerata mai sigura.
De asemenea, exista ingrijorari in privinta medicamentelor care interfereaza cu apa noastra. Cum produsele farmaceutice sunt concepute pentru lunga durata, cantitati de medicamente vor trece prin corpul nostru in apele uzate si apoi in rezerva noastra interna. Defra (Department for Environment, Food & Rural Affairs) a gasit medicamente prezente: ibuprofen, un medicament pentru epilepsie numit Carbamazepina, analgezice Naproxen si cocaina, dar evaluarea toxicologica a concluzionat ca nivelurile medicamentelor masurate in apa nu se anticipeaza ca fiind un risc apreciabil pentru sanatatea populatiei.
Cand te uiti pe eticheta unei sticle de apa vezi o lista impresionanta cu minerale care se regasesc in apa: calciu, potasiu, magneziu, iar conform necesitatilor zilnice, cantitatea acestora este insuficienta organismului uman. Partea interesanta este ca apa de la robinet contine aceleasi minerale; apa grea de exemplu, este bogata in calciu si magneziu, deoarece este extrasa din rocile subterane, care au continut ridicat in aceste minerale. Apa contine cantitati diferite din aceste minerale, aici depinzand de sursa; cateodata poate contine si sare.
Apa imbuteliata este testata puternic si in mod normal trebuie sa respecte standardele UE si nationale de sanatate a populatiei, sursele sa fie bune, dar, cu toate acestea, ingrijorarea privind prezenta plasticului, ramane. Si chiar daca nu se cunoaste concret cum afecteaza acest lucru sanatatea oamenilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera aceasta situatie una de interes si in continua dezvoltare.
Cum ne pot afecta aceste nanoparticule de plastic inghitite?
Expertii isi manifesta ingrijorarea fata de acestea, deoarece sunt prea mici sa fie masurate, pot penetra usor pielea si pot patrunde in celule, cea mai mare problema fiind faptul ca ele pot transporta substante chimice sintetice. Plasticul absoarbe aceste substante chimice despre care stim ca au impact asupra sanatatii oamenilor si le putem transporta din mediul inconjurator exterior, in lantul alimentar, unde concentratia acestora creste. Acest lucru este accentuat de faptul ca sunt usor de retinut de catre tractul gastrointestinal datorita naturii fibroase, astfel ca sunt “tesute” in mucoasa intestinala.
Care ar fi riscurile aici?
Se cunoaste deja impactul acestor substante chimice de la suprafata palsticului, ele fiind cancerigene, mutagene (provoaca mutatii genetice), teratogene (cauzeaza malformatii unui embrion), disruptoare endocrine, ca BPA. Din aceste motive, ele sunt asociate cu cresterea tipurilor de cancer, cu scaderea nivelului spermei, autism si obezitate.
Aceste particule sunt atat de mici, incat pot trece de peretele intestinelor, ajungand in sange si cauzand inflamatie; cand vorbim de poluarea aerului, cele mai mari daune sunt provocate de microparticulele pe care nu le vezi.