Anxietatea postnatala

Sanatate

Anxietatea postnatala

107

Multe din mamele aflate la prima experienta nu au auzit niciodata de anxietatea postnatala, dar este un lucru mai comun decat depresia postnatala!

In teorie este foarte bine sa te informezi din toate sursele disponibile, dar toata aceasta informare devine nula in momentul in care esti fata in fata cu realitatea de a avea grija de viata unei alte fiinte umane, in care, singurul instrument de comunicare este plansul; iar acest lucru depaseste orice curs specializat urmat sau orice informatie asimilata.


Pe de alta parte, noptile nedormite, durerile si efectele fizice ulterioare, ne incarca mintea, ne obosesc, avem ganduri corozive care ne fac sa ne simtim coplesite, atat psihic, cat si fizic. Si acest lucru nu are a face cu intensitatea cu care ne iubim copilul, iar ingrijirea lui poate fi inspaimantatoare. Pentru anumite femei, grijile naturale se pot transforma rapid intr-o serie periculoasa de evenimente, care pot duce la o anxietate postnatala. Aceasta se poate manifesta in diverse moduri, de la situatia de a nu putea dormi atunci cand doarme si bebelusul, avand frica de a nu te opri din respiratie; sau evitand sa te intalnesti cu prietenii sau membrii familiei din frica de a nu lua microbi. Sau exista situatia de asemenea, in care refuzi sa mergi cu micutul cu masina, de frica de a nu face vreun accident, iar situatiile pot continua …

In ceea ce-l priveste pe copil, este absolut normal sa te ingrijorezi sau sa-ti pui intrebari atunci cand temperatura corpului lui este mai mare sau cand are alte manifestari, altele decat cele obisnuite. Dar, cand acestea devin consumatoare de energie, provocatoare de stres, apar scenarii nefavorabile – semn clar ca ai o problema mult mai grava. Spre deosebire de depresia postnatala, multe mame nu realizeaza ca anxietatea postantala este cunoscuta ca un semn al unei dereglari, ele crezand ca face parte din normalitatea lucrurilor. Studiile sugereaza ca aceasta poate fi si mai frecventa, comparativ cu depresia, aproximativ 20 de procente dintre femei experimentand boli psihice perinatale in timpul sarcinii si in primul an al copiilor lor; iar pentru multe dintre ele, principala cauza este anxietatea.

Din pacate, anxietatea postnatala este tratata in mod superficial si chiar ignorata de societate, dar si de profesionistii in domeniu, neexistand actiuni si interventii in acest sens, iar femeile afectate, putand plati foarte scump.

In anumite momente – dintre cele mai delicate – mamele pot experimenta chiar sentimentul de a nu fi sigure ca isi doresc sa pastreze copilul. Acest privilegiu, de a fi mama, iti pun intrebari despre propria persoana, daca poti avea grija cu adevarat de copil, sa il tii la distanta de toate relele lumii. Iar acest sentiment – frica de a nu pierde pe cineva – se manifesta in toate situatiile in care iubesti pe cineva cu adevarat, frica si iubirea mergand impreuna. Iar cand aceste ingrijorari interfereaza cu activitatile de zi cu zi, este important sa cauti ajutor.
Conform specialistilor, este normal sa existe o stare de anxietate postpartum, dar si in timpul sarcinii; exista schimbari majore in ceea ce priveste responsabilitatea si rolurile pe care le poti avea de acum incolo, iar o lipsa a somnului, poate accentua nivelul anxietatii. Iar daca acest lucru patrunde in modul de viata sau in viata de familie, cauzand disconfort general, este scazuta bucuria parintilor, sau sunt generate altfel de probleme, atunci este recomandabil sa fie cautat ajutor. Din pacate, faptul ca anxietatea postnatala este tratata superficial sau deloc, este diagnosticata de multe ori ca fiind depresie, iar diferentele dintre cele doua notiuni, sunt substantiale.

In cazul depresiei, nivelurile de energie sunt foarte scazute, poate exista un simt coplesitor de tristete, iti vine greu sa faci anumite lucruri, chiar dificil sa te dai jos din pat. Anxietatea are niveluri mari de energie, dar imposibilitatea relaxarii, griji nejustificate constante, multe simptome fiziologice specifice anxietatii, fluturi in stomac, palpitatii, atacuri de panica. Ce este extrem de important in ambele cazuri, este sa nu suferi in tacere; trebuie sa iei contact cu lumea, sa vorbesti cu prietenii, familia si alte mame, lucruri care pot normaliza, care pot aduce un echilibru starilor experimentate de tine. In cazul in care ai parte de anumite lucruri spre extrem, consulta un medic, o persoana specializata!
Partea buna din toate aceste situatii ‘intunecate’ este faptul ca ele se pot gestiona si eradica, unele dintre ele chiar si cu medicamente, Sertralina – de exemplu, fiind indicata in ambele situatii – depresie si anxietate.

Sunt recomandate de asemenea si terapii psihologice, foarte eficiente in cazul anxietatii si depresiei deopotriva, in functie de situatiile respective. In cazul anxietatii postnatale, aceasta poate fi rezolvata sau gestionata, iar rezultatele se pot vedea in 6 pana la 12 sesiuni.
Din pacate, multe femei isi reduc anxietate de frica de a nu fi judecate; ele vor sa fie dure, dar astfel de probleme, chiar trebuiesc sa fie spuse. Ele in niciun caz nu vor fi judecate, ci dimpotriva, vor fi indreptate in directia buna, astfel ca situatia nu se va inrautati.

Comments are off this post!