Ce e mai bun pentru copiii nostri. Cum obtinem?

Ne dorim ce e mai bun de la copiii nostri, ii crestem pentru ca acestia sa devina adulti responsabili, independenti, sa fie capabili sa comunice eficient, sa aiba un bun control.

Ne dorim ce e mai bun de la copiii nostri, ii crestem pentru ca acestia sa devina adulti responsabili, independenti, sa fie capabili sa comunice eficient, sa aiba un bun control, sa aiba si sa arate bune maniere si empatie catre semeni. Ne dorim de asemenea sa fie creativi, inovatori, sa devina adulti din ce in ce mai buni in tot ceea ce fac.

Arata-le si spune-le copiilor ca ii iubesti!

Acesta este un lucru evident, multi parinti iubindu-si copii, doar ca ei nu isi exprima afectiunea fizica, mai ales din momentul in care copii o resping dintr-o jena specifica varstei! Indiferent de varsta, copii au nevoie de afectiune fizica combinata cu expresia verbala si afirmarea pozitiva. A le spune ca ii apreciati cand va ajuta la orice treaba facuta prin casa (spalat, curatenie, gatit, etc) sau orice altfel de apreciere reala, contribuie foarte mult la increderea in propriile lor forte.
In cazul in care parintii observa binele copiilor si isi arata afectiunea si aprecierea, copii se simt iubiti, invata sa aiba o atitudine pozitiva si nu vor avea un comportament negativ, care sa atraga atentia.

Stabileste limitele!

Copii se simt in siguranta cand au granite. A avea intalniri si discutii de familie chiar si cand copii sunt mici, sunt extrem de importante, pentru ca stabiliti anumite reguli si limite. Toti sunt de acord cu respectarea regulilor, vorbitul respectuos unul fata de celalalt fiind absolut necesar, curatenia si ordinea in camera si alte reguli elementare. Daca este cazul, puneti-le undeva la vedere si sa existe consens in privinta unor consecinte, daca regulile sunt incalcate!
Pe langa discutiile legate de comportament si reguli, puteti planifica concedii, diverse iesiri. De regula, adolescentii incalca aceste reguli, dar se conformeaza daca familia este una iubitoare, care ii sustine. Tot ce ne inconjoara este dominat de reguli, asa ca nu trebuie nicio retinere sa faci asa ceva si in acasa!

Copii au nevoie de timpul tau!

Stilul actual de viata este unul destul de solicitant pentru parinti, angrenandu-i foarte mult in aproape toate activitatile; trezitul copiilor, mersul cu ei la scoala, temele pentru acasa, cina, pregatirea de somn. Cu toate ca pare putin timp pentru a mai aloca relaxarii cu ei, este vital sa iti rupi din timp pentru a te juca cu ei, pentru a comunica, totul pentru bunastarea lor. Iar daca va dori ce e mai bun pentru ei, stabiliti un program in care sa va jucati, sa va plimbati, sa cititi si chiar sa discutati; telefoanele, tabletele, televizoarele, nu intra in calcul aici!

Exprima-ti sentimentele!

Viata si interactiunea dintre oameni cu oameni, situatii, activitati, dau nastere multor emotii, sentimente, altele decat cele prin care ne manifestam fericirea sau tristetea. Daca vrei sa obtii ce e mai bun de la copii, invata-i sa identifice si sa-si gestioneze sentimentele, in primul rand prin exemplele pe care le vad. Daca unul din parinti atunci cand nu isi gaseste lucrurile tipa, acuza pe cei din jur de aceasta situatie, copii vad, asimileaza si considera acest comportament ca fiind acceptabil.

E uman sa fii suparat, nervos, dar copii au nevoie sa invete sa si le exprime in mod corespunzator, prin exemplele pe care la vad – la parinti. Poti invata copii sa isi exprime sentimentele chiar si verbal: „Vad ca esti suparat ca prietenul tau nu a mai venit astazi la tine! Hai sa vedem impreuna cum putem rezolva treaba aceasta”. Ofera-i copilului autonomie, lasa-l sa planifice cum va trece peste situatie! Discuta cu el si doar sugereaza-i solutii corecte! Trebuie sa ii lasi libertatea sa isi solutioneze/ gestioneze problemele, pentru ca, daca intervii si solutionezi de fiecare data cand copilul are probleme, el va crea o dependenta de tine. Si nu vrei un astfel de copil sau mai tarziu, adult!

Daca vrei sa obtii ce e mai bun de la copii, invata-i sa identifice si sa-si gestioneze sentimentele.
 
Incurajarea independentei

In mod normal, pana la sfarsitul perioadei prescolare, copilul ar trebui sa fie capabil sa se imbrace, sa faca baie, sa iti aranjeze jucariile si camera, sa stranga hainele murdare si alte treburi simple. Anumiti copii stiu chiar sa realizeze lucruri mult mai complexe decat cele mentionate.

Independenta trebuie sa creasca odata cu varsta! Nu este treaba parintilor sa ii aranjeze ghiozdanul copilului! Copilul trebuie sa fie ajutat pentru a deveni organizat, trebuiesc date exemple si lasat sa practice respectivele sarcini; intervii doar atunci cand este nevoie, pentru ca treburile sa fie duse la capat in mod corespunzator.
Mai mult decat atat, daca copilul traieste intr-o casa in care totul este organizat si bine delimitat, acest lucru il va ajuta la scoala, mai tarziu la locul de munca, dar mai ales – in viata de zi cu zi!

Copii trebuie sa se joace cu copii de aceeasi varsta!

De la 3-4 ani, copii trebuie sa se joace cu alti copii de varsta lor, fara ca parintii sa aiba vreo interventie; joaca este esentiala la fel ca mancarea! Prin intermediul jocurilor, ei invata sa isi afirme si exprime nevoile lor, in timp ce le intalnesc pe cele ale colegilor de joaca. De exemplu, daca prietenii renunta la joc din cauza ca e solicitant, acest lucru ii invata pe copii sa isi sublimeze nevoile si sa acorde atentie si altora. Este o abilitate foarte importanta, care ii va servi pe tot parcursul vietii.

Daca vrei sa obtii ce e mai bun de la copii, trebuie sa stii ca in timpul jocului, ei au o comunicare autentica, se bucura de o independenta reala, negociaza cum se joaca, stabilesc reguli, discuta. Ei pot modifica regulile dupa bunul plac, bucurandu-se de o creativitate ridicata pe masura ce experimenteaza situatii variate.
Supravegherea si interventia constanta a parintilor, duce la cresterea anxietatii si depresiei copiilor si adultilor tineri, fapt dovedit in urma studiilor. Ca parinte, trebuie intr-adevar sa ai grija de siguranta copilului, dar nu elimina anumite provocari intalnite in timpul jocului! Ofera-le confidentialitate! Lasa usa deschisa intre tine si camera unde se joaca, dar nu interveni tu sa le organizezi jocurile!

Copii au nevoie de spatiu de joaca pentru a invata sa se adapteze regulilor societatii, sa le testeze, sa le incalce, toate aceste lucruri ducand in final la incurajarea independentei si curajului. Modul de evolutie a societatii a dus la situatia in care copii sa stea in case si sa se joace online; trebuie sa le asiguri siguranta si online, dar au nevoie in acelasi timp de spatiu, pentru a-si impartasi gandurile si sentimentele in intimitate.

Perseverenta si intarzierea satisfactiei

Astazi, copii parca nu mai persevereaza in privinta anumitor sarcini, mai ales in cazul celor mai dificile, asa cum faceau copii cu ceva perioade in urma. Este cunoscut faptul ca cele mai mari inventii s-au realizat ca urmare a multor eforturi. Copii trebuie sa invete ei insisi sa testeze, sa inteleaga ca nimic nu vine cu usurinta si ca trebuie efort depus pentru a ajunge undeva sau a avea parte de rezultatele dorite. Nu este indicat sa le permiteti sa renunte cand au intampinat prima greutate! Trebuie de asemenea laudat efortul si nu rezultatul! Nu exista copil care sa exceleze in orice domeniu, dar in urma unei munci asidue, el isi poate atinge potentialul.
Nu le oferi totul la cerere si incearca sa le intarziati satisfactia prin aceasta actiune! Chiar de la 5-6 ani, lasati-i sa depuna eforturi mici pentru a avea parte de jucaria dorita, iar mai tarziu, vor sti cum sa isi gestioneze eforturile si economiile.

Invata-i despre bani!

Cel mai bine este sa ii arati copilului ca din suma pe care o are la dispozitie, daca cheltuie de exemplu o parte din ei, alta parte (egala) o economiseste si cu o alta parte face un act de caritate, el va invata sa isi economiseasca banii, sa invete sa ii planifice. O familie care de exemplu are o afacere, poate sa-si instruiasca de mic copii in privinta organizarii banilor, ii poate implica intr-un proces de a investi pentru a-si creste veniturile.
Astfel, copilul tau – cand va deveni adult, va reusi sa ia decizii financiare bune, va reusi sa economiseasca bani si sa-i inmulteasca intr-un mod onest si corespunzator.

daca iti doresti ce e mai bun pentru copii, trebuie sa stii ca sunt indicate plimbarile in familie, incurajarea pentru sport,
Alimentatie & exercitii fizice

Viata moderna incurajeaza si sustine ca totul sa se desfasoare rapid, poate mai putin corpurile noastre, care devin din ce in ce mai sedentare. De aceea, daca iti doresti ce e mai bun pentru copii, trebuie sa stii ca sunt indicate plimbarile in familie, incurajarea pentru sport, jocuri in familie acolo unde exista gradina, miscarea fizica in general. Exercitiile fizice elibereaza hormonii „fericiti” – endorfina si serotonina, asa ca, in mod normal, timpul trebuie sa fie cat se poate de limitat in privinta telefoanelor si a calculatoarelor. Iar copii care fac miscare, au sanse scazute sa devina obezi.

O importanta deosebita la acest capitol o are alimentatia, obiceiurile alimentare putand fi educate de la cele mai mici varste, exemplul parintilor fiind unul dintre cele mai influente. Ca parinte, daca consumi des fast food si diverse sucuri, nu ii poti spune copilului „NU”; astfel de mese trebuie luate rar, iar dulciurile nu trebuie sa existe obligatoriu dupa fiecare masa! O mare greseala este aceea ca, in multe cazuri, dulciurile sunt folosite ca recompensa/ premii pentru copii! Trebuiesc evitate astfel de lucruri, iar copiii indrumati catre fructe si legume, in detrimentul carbohidratilor; cei care mananca corect, se bucura de o mai buna concentrare, au energie mai multa. Incercati sa le oferiti o mancare adecvata si sanatoasa, chiar si prin intermediul pachetelelor care le faceti pentru scoala.

Invatarea continua, rezolvarea problemelor

Pe langa rolul parintilor, care trebuie sa-i indrume pe copii sa citeasca anumite carti folositoare de la o anumita varsta, sa urmareasca cu ei documentare, sa discute, sa mearga in excursii educative, un rol important il are si scoala. In plus fata de scoala, poti testa inclinatiile copilului prin intermediul cursurilor suplimentare, diverselor provocari ce pot aparea in cursul normal al lucrurilor.
Orice problema apare, trebuie tratata undeva din spate ca parinte si copilul lasat liber sa gaseasca propriile solutii. Sprijina copilul sugerandu-i modul cum se solutioneaza anumite situatii, probleme, ajutandu-l sa isi formeze o mentalitate sanatoasa si adaptata realitatii.

Procesul de a obtine tot ce este mai bun de la copii dureaza pana la aproximativ 20 de ani – poate si mai mult si ca parinte, trebuie sa fii inzestrat cu rabdare, daruire, dragoste, dar ceea ce conteaza cel mai mult, sunt rezultatele ulterioare. Niciun efort nu este destul de mare cand rezultatele se ridica cel putin la asteptari!