Cum sa fii mai productiva. Ce e de facut?

Cum sa fii mai productiva este probabil dorinta deopotriva a ta si a angajatorului, iar ca aceasta sa fie intr-adevar eficienta, este nevoie de o buna planificare si o eficientizare a timpului,

Cum sa fii mai productiva este probabil dorinta deopotriva a ta si a angajatorului, iar ca aceasta sa fie intr-adevar eficienta, este nevoie de o buna planificare si o eficientizare a timpului, la care se adauga lista „to do” care sa nu fie prea incarcata.

Cel mai probabil, in momentul in care, datorita pandemiei am fost obligati sa stam in casa, multi dintre noi s-au gandit: „In sfarsit am timp liber! Pot sa fac ceea ce imi doream mai mult.” Si aici putem include ordinea intr-o anumita camera, curatenia in dulap, invatatul a ceva nou. Doar ca … tot majoritatea, dupa aproape un an, nu au facut mai nimic din ce si-au propus … si din nefericire, asa functioneaza lucrurile.

Intai de toate, trebuie sa ai un plan de care sa te tii, iar gestionarea timpului este foarte importanta in acest demers. Aici, bineinteles ca este nevoie de o lista cu diverse sarcini, destul de bine organizata, pentru ca ceea ce iti doresti sa faci, sa functioneze asa cum trebuie. Un bun start ar fi acela in care sa iti prioritizezi un numar de 3 sau poate 5 actiuni pe zi, de care chiar sa te tii. Si ceea ce ii opreste pe oameni sa nu fie productivi, nu este faptul ca nu fac lucrurile in mod eficient, ci ca incearca sa faca prea multe intr-o zi. Si in loc sa realizeze 100% din ceea ce si-au propus, fac doar un sfert sau mai putin.

O lista cu lucrurile de facut functioneaza foarte bine daca iti doresti sa stii cum sa fii mai productiva pentru ca este vizibila si poti face lucrurile punct cu punct. Partea buna este ca exista aplicatiile, care, avand aproape acelasi rol ca hartiutele pe care scrii, au in schimb multe alte „calitati”. Cu ajutorul lor, iti poti planifica anumite lucruri de facut, te pot anunta, iti pot oferi sarcini secundare, te pot ajuta cu comisioanele, ai calendarul care e un planificator, iar lista avantajelor poate continua. Doar ca, asteptarile tale trebuie sa fie normale si realiste, pentru ca in cazul in care supraestimezi cate poti face intr-o zi, vei subestima cat poti face intr-un an si acest lucru este aplicabil cand ne referim la exercitii fizice, timpul cu prietenii, familia, ingrijirea de sine.

Trebuie sa ai mai mult spatiu si degajare in tot ceea ce faci, pentru ca lucrurile si actiunile tale sa fie cat mai bine definite si mai mult decat atat, previi epuizarea, care poate sa te afecteze atunci cand ai in cap multe de facut si cand te suprasoliciti! Poti la fel, deveni mai responsabil in tot ceea ce faci, ca urmare a unei bune planificari.

Important de asemenea este sa nu fii tot timpul distrasa de la ceea ce faci din cauza diverselor alerte, fie ca vorbim de messenger, email sau orice altceva te face sa tresari si sa-ti intrerupi activitatea. Incearca sa faci tot posibilul sa iti verifici emailul doar de 3 ori pe zi si in scurt timp, vei vedea cum nu vei mai simti nevoia lor in mod acut.