Gestionarea banilor si modalitati de economisire

Stil de viata

Gestionarea banilor si modalitati de economisire

191

Gestionarea banilor si planificarea cheltuielilor pentru a trai decent intr-un mod confortabil zi cu zi, poate fi de multe ori coplesitoare. Taxele pentru scoala copiilor, preturile care cresc la alimente si carburantul pentru masina, alaturi de problemele de zi cu zi, fac foarte dificila sarcina de a economisi bani. Partea buna pentru majoritatea celor dintre noi, este aceea ca fiecare poate economisi oricat de putin – chiar si cativa lei, trebuie doar sa incerci sa reduci cheltuielile care nu se justifica in mod deosebit, si sa-ti schimbi anumite obiceiuri.

Economisirea si gestionarea banilor

 • Avantajul reducerilor. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa cumperi lucruri doar pentru ca sunt la vanzare, ci trebuie sa le cauti pe acelea pe care le folosesti in mod regulat si fara de care nu se poate. Incearca sa profiti la maxim de reduceri, dar intr-un mod rezonabil si cat este necesar.
 • Cumpara mai mult! De regula, este mult mai ieftin si avantajos sa cumperi un volum mai mare al lucrurilor necesare, cum ar fi pasta de dinti, hartia igienica, samd. Poti cumpara oricat de mult, atat timp cat nu exista pericolul ca acele lucruri sa expire.
 • Datoriile. Rambursarea datoriilor trebuie pusa in topul listei de prioritati. Din momentul in care datoriile sunt platite, atunci ai posibilitatea sa mai si economisesti ceva.
 • Aminteste-ti sa nu cumperi ce nu iti permiti! Aceasta este o capcana in care cad multe persoane si asta ii face sa economiseasca si mai greu. Cumparand lucruri pe credit este una din cele mai usoare modalitati de a incepe o ‘spirala’ a indatoririi. Trebuie doar sa fii o persoana cinstita cu tine: nu iti permiti, nu cumperi!

Investitiile

Fie ca ai inceput deja sa economisesti pentru pensionare sau deja esti retras si ai un venit fix, iata in continuare ce ar trebuie sa faci pentru a-ti creste economiile, a-ti reduce datoriile si a investi inteligent.

 • Fa-ti propriile investigatii. Multi investitori se bazeaza exclusiv pe ce spun expertii, dar trebuie sa invatam pe cont propriu si noi. Pentru a deveni un investitor de succes, este necesar sa te familiarizezi cu termenii relevanti, numere, teorii din lumea investitiilor. Cercetand oportunitatile, te vor face sa devii mult mai increzatoare in propriile investitii si sa elimini ingrijorarile si incertitudinile cu care te confrunti de multe ori din partea investitorilor.
 • Intelegand scopul investitiilor. Este important sa iti expui obiectivele inainte de a incepe sa investesti in ele. Este important de asemenea, sa iti pastrezi motivele investitiilor in minte: iti doresti investitie pentru copii cand vor merge la facultate sau pentru pensionare? Intelegerea motivelor a ceea ce vrei sa faci cu proprii bani, te ajuta pe termen lung si faciliteaza alegerea tipurilor potrivite de investitie si cel mai bun mod de a continua.
 • Plan pe termen lung. Incearca sa pastrezi distanta de situatia ‘imbogatirii peste noapte’ si alege optiunea care chiar te face sa te simti confortabila cu investitiile pe termen lung. Valoarea unor astfel de investitii, arata ca esti o persoana capabila sa economisesti sarcinile fiscale, asa cum poti minimiza suma pe care o poti plati pentru orice castiguri in viitor, cu o planificare atenta.
 • Diversificare. Diversificarea portofoliului de investitii, ajuta la reducerea riscului de a pierde bani, dar fii constienta ca diversificand prea mult, poate avea un impact asupra impactului profitului, de care te-ai fi putut bucura. Returnarile consistente pot fi realizabile prin mentinerea unui portofoliu rezonabil si echilibrat.
 • Investeste atat cat poti! Investete banii care sunt planificati pentru acest scop si evita investitiile sumelor destinate altor scopuri (utilitati, necesitati)! Daca nu ai multa experienta in investitii, lasa doar o anumita suma din venit acestui scop si fii retinuta pentru inceput! Aminteste-ti de asemenea, ca orice investitie vine si cu o parte de risc, deci, nu iti poti permite sa pierzi alti bani decat cei alocati acestui scop.

Asigurarile

Alegerea unei asigurari care sa corespunda cerintelor tale, se rezuma in general, la cea mai accesibila optiune. Costul este unul important, dar la fel de importante sunt si alte considerente ale politelor de asigurare!

 • Gaseste o firma de incredere! Cel mai indicat este sa cauti o firma de incredere, fie ca este pe baza de recomandari, recenzii sau exista de multi ani pe piata, chiar daca pretul nu este cel mai mic. Companiile care au o buna reputatie, sunt in mare parte, mult mai stabile financiar si capabile sa plateasca creantele. Comparatiile intre astfel de firme, reprezinta o necesitate daca vrei sa nu ai ‘surprize’ neplacute.
 • Cerceteaza! Din momentul in care ai gasit un asigurator de incredere, trebuie sa stii ce vrei cu adevarat de la el. Asigurarea ta – indiferent de scopul ei, trebuie sa iti acopere toate doleantele si mare atentie la diversele optiuni introduse si de multe ori, nespecificate de firme sau brokeri.
 • Compara si cumpara! Gasirea cele mai bune asigurari, inseamna sa cauti cu atentie si sa compari diversele firme gasite. Gratie internetului, exista multe site-uri specializate care iti pot face aceasta misiune mult mai usoara.
 • Bucura-te de reduceri! Intreaba ce anume acopera reducerea sau reducerile respective si daca tu poti beneficia de acestea! Fa-ti calcule si vezi daca se merita intr-adevar sa faci aceasta reducere si ce cuprinde ea, in sensul de a nu ti se introduce obligatii extra, pe care tu nu le doresti.
 • Riscuri per total. Daca nu ai avut accidente pana in momentul de fata sau esti o persoana care nu prezinta riscuri, te poti bucura de o asigurare premium, care pot avea mult mai multe avantaje comparativ cu cele obisnuite.

Comments are off this post!