Minte creativa. Cum o construim?

Cand ne gandim la o minte creativa, gandul ni se duce la ceva care are legatura cu actul artistic, pictura, poezie, cantat la un instrument.

Cand ne gandim la o minte creativa, gandul ni se duce la ceva care are legatura cu actul artistic, pictura, poezie, cantat la un instrument. Doar ca, este mai mult decat atat, in psihologie, termenul creativ se refera la generarea ideilor inedite si utile, iar beneficiile acestei abilitati sunt variate si universale. A-ti gasi drumul in ceea ce vrei sa faci, a veni cu o idee stralucita in cadrul unei sedinte de brainstorming, sunt legate tot de creativitate.

Fara o minte creativa, nu putem evolua, nu putem merge mai departe, creativitatea insasi este un element care ne aduce bucurie si imbunatatire vietii noastre. Conform specialistilor, creativitatea este o parte critica din sanatatea creierului; sunt angrenati lobii frontali, care reprezinta cea mai mare parte a creierului, ei jucand un rol important in rezolvarea problemelor, in memorie, judecata si capacitatea de a comunica emotii. Daca nu gandesti creativ, respectiva parte incepe sa se degradeze, la fel ca orice muschi din corp care nu este antrenat.

Multe studii au concluzionat faptul ca cei care iau parte la activitati creative, au amintiri mai bune si dezvolta abilitati mai bune comparativ cu cei care nu le au. Artele creative „traditionale” ca muzica, dansul, pictura, scrierea expresiva, au alte beneficii sanatoase, reducand nivelul de anxietate si stres. Oferind imense beneficii mintii si corpului pe care le poate da creativitatea, este de datoria ta sa descoperi cele mai bune metode de a-ti energiza creativitatea creierului.
Iar daca vrei sa te simti mai puternic si fericit, parcurge randurile urmatoare si cu putina practica, vei reusi sa iti intaresti partile creative ale creierului.

10 minute

Cele 5 – 10 minute inainte sa adormi sau dupa ce te trezesti, sunt cele in care avem parte de o minte creativa la cele mai inalte cote. Acestea sunt numite stari hipnagogice si hipnopompice, moment in care undele alfa ale creierului – care cresc concentrarea si undele theta ale creierului – care calmeaza, sunt active in acelasi timp, lucru care este destul de rar in mod obisnuit pe parcursul zilei. Este o stare de vis – suficient de adormita incat sa poti gandi „out of box” fara autocenzurarea cauzata de partile rationale ale creierului, dar destul de alerte incat sa iti amintesti gandurile si ideile, pe care sa le poti folosi mai tarziu.
Pentru a atinge maximul creativ in aceasta perioada, trebuie sa ai la indemana ceva de scris si o hartie sau un carnetel langa pat. Scrie orice ganduri ai in aceste 5-10 minute, fiind mult mai usor sa aplici anumite idei creative care iti vin in minte, in timp ce undele creierului functioneaza peste orarul obisnuit. Poti de asemenea sa iei in calcul si problemele si blocajele mentale inainte de culcare, fiind posibil sa fii mult mai lucid si sa vezi lucrurile mult mai clar cand te trezesti.

O noua perspectiva

Ai parte de cea mai buna gandire creativa cand este in afara gandirii tale; a fi nou in privinta unei probleme sau situatii, inseamna ca ai sanse mult mai ridicate sa te angrenezi in modul de gandire care produce acele momente de revelatie. Pe masura ce devii mai familiar, opresti acele parti ale procesului.
Iar pentru utilizarea acestei strategii, gandeste mai mare, la o scara mai larga! Cand esti la o sedinta de brainstorming, genereaza mai multe idei decat o faci in mod normal, oamenii gandind de obicei 1-2 concepte, dupa care, isi aleg unul. Doar ca de obicei, aceasta idee este una normala. Nu trebuie sa te opresti doar la 2 idei, ci dimpotriva: genereaza cat mai multe! Ai mari sanse sa oferi idei proaste, doar ca aceasta metoda te va obliga sa fii creativ si sa vii cu ceva inedit. De regula, omul este atat de „indragostit” de ideea care ii place cel mai mult, incat nu-i vede si defectele. Daca ai o a doua idee, esti entuziasmata de ea, dar ai o suficienta distanta incat sa ii vezi dezavantajele si sa le faci fata.

Meditatia ghidata

Practicand mindfulness – activitate cunoscuta ca monitorizare deschisa, stimuleaza ceea ce numim minte creativa! Intr-un studiu, doua grupe de persoane au facut meditatie timp de aproape o ora intr-o saptamana, cerandu-li-se sa gaseasca cat mai multe utilizari ale stiloului. Cei care au folosit metoda de monitorizare deschisa, au venit cu mai multe idei, comparativ cu cei care au facut alte forma de meditatie, atentie focalizata, care se concentreaza pe subiect sau o anumita parte a lui.
Oamenii de stiinta afirma ca monitorizarea deschisa incurajeaza ceea ce ei numesc gandire divergenta, genul pe care il folosesti pentru generarea ideilor creative. Acest lucru inseamna ca tu, in mod inconstient, incepi sa vezi ca toate ideile au o „greutate” egala, dandu-ti timp sa la evaluezi.
Insight Timer este o aplicatie care te poate ajuta in acest sens!

Natura si racoarea

A fi afara, natura in general are o influenta benefica cand ne raportam la o minte creativa, adultii avand un procent cu 50% mai mare la un test de creativitate dupa un interval de 4-6 zile de calatorie, conform specialistilor (Universitatea din Utah). Alte studii spun ca atunci cand esti afara, este afectat cortexul prefrontal, partea creierului implicata in functii ca rezolvarea mai multor probleme in acelasi timp (multitasking) sau rezolvarea in sine a unor probleme.
Linistea poate incuraja gandurile creative, iar cortexul prefrontal tinde sa fie mai putin activ cand oamenii sunt angrenati in activitati ca improvizarea muzicii, de exemplu. Poti merge afara pentru cel putin 30 de minute, pentru a profita de beneficii.

Pasiunea artistica

Desenul, scrisul, fotografia, pot ajuta partea creativa a creierului, ceea ce poate usura accesul in fiecare arie a vietii tale. Un fapt interesant este acela ca specialistii cred ca Galileo a descoperit ca sunt munti pe luna, pentru ca el insusi i-a desenat. A inteles ca umbrele vazute de el sunt munti si cratere. La fel si daca faci stand-up comedy, ti se poate consolida abilitatea de a gandi in picioare in cadrul diverselor sedinte. Fotografiile pot atenua atentia la detalii.
Activitatile inutile ca mazgalitul sau a visa fara vreun sens ziua, au propriile avantaje. Iti lasi mintea sa rataceasca, iar examinarile RMN au aratat ca, cu cat mintea este mai departe, conexiunile sunt mai mari intre zonele indepartate ale creierului. Petrece-ti cateva minute facand ceva fara sa ai ceva in minte sau priveste pe fereastra, sau fa o mica plimbare fara un scop anume – doar sa-ti limpezesti gandurile!