Pauza la locul de munca

Stil de viata

Pauza la locul de munca

169

De multe ori ni se intampla – din cele mai diverse motive – sa nu putem lua pauza la locul de munca, nici macar la pauza de masa, ceea ce uneori este dureros, pentru ca vrem o gura de aer si dorim sa ne detasam macar putin. Si ramanem la serviciu, poate putini suparati sau frustati; cu toate astea, exista numeroase modalitati pentru a ne simti mai bine si a depasi anumite momente critice, modalitati experimentate de fiecare dintre noi mai mult sau mai putin.

Care sunt acestea?

Relaxarea vine de la caini, pisici, iepurasi si alte animale dragute de companie, pe care le regasim peste tot in mediul online prin intermediul fotografiilor si a filmuletelor amuzante. Fie ca sunt site-uri doar pentru asa ceva, pagini din retelele de socializare sau poze de la prieteni, aceasta modalitate draguta de relaxare, reprezinta cateodata tot ce ai nevoie pentru a te simti mai bine. Evident ca poti pierde minute/ore in continuu trecand de la un filmulet la altul sau de la o fotografie la alta, asa ca fii sigura ca nu depasesti pauza la locul de munca!

Toti iubim sa mancam si sa rontaim ceva anume anume, iar in momentul in care ne “intersectam” cu ceva dulce, reusim sa scapam de stres, starea psihica devenind pozitiva. In cazul in care nu ai nimic dulce la tine, ai putea … sa-ti faci! Te intrebi: la serviciu? Daa, pentru ca exista foarte foarte multe retete pe internet care nu cer multe ingrediente sau efort: cu putina faina, zahar, cacao si cu un cuptor cu microunde, poti face minuni. Mai mult, vei fi concentrata sa iti iasa bine, reusind astfel sa te detasezi de problemele locului de munca.

Meditatia este buna cam oriunde si la orice ora: acasa, in concediu, la serviciu; poate mai putin la serviciu, daca ai o muzica de radio pe fundal sau iti auzi colegii vorbind si tastand. Dar, ai putea incerca … origami, arta veche de a plia hartia si a obtine forme dintre cele mai variate. A fost demonstrat ca origami stimuleaza concentrarea, meditatia, relaxarea, ceea ce poate fi perfect intr-o pauza la locul de munca. Cauta – pe internet cel mai probabil – diverse modalitati de a obtine forme cat mai variate cu ajutorul hartiei si daca iti si ies forme foarte frumoase, iti poti decora biroul!

Nu exista persoana care sa nu aiba un gen de muzica preferat, asa ca, a-ti asculta muzica preferata la serviciu in timpul pauzei – alaturi de a rontai ceva bun in tot acest timp, poate fi una dintre cele mai bune metode de relaxare. Poti fi intr-o stare proasta, poti fi foarte stresata, tu stii ce muzica te scoate din aceasta stare, asa ca nu ezita! Gratie internetului si smartphone-urilor, avem acces peste tot in mediul virtual, iar partea si mai buna este ca putem face acest lucru in intimitate, doar cu ajutorul unei simple perechi de casti de urechi.

Studiile (Harvard Health Publishing) au aratat ca statul jos prea mult timp, are legatura cu boli ca osteoporoza, inima, diabet. Astfel, daca ai ambitie, poti face din pauza de pranz una de exercitii fizice, indiferent ca vorbim de flotari, genuflexiuni, diverse sarituri sau chiar exercitii de respiratie; daca esti o persoana constincioasa, iti poti face un program zilnic pe care sa-l respecti, in care poti face atat miscare, cat si sa ai timp sa mananci ceva. De asemenea, nu te opreste nimeni ca dupa o ora de stat pe scaun, sa te ridici si sa te misti putin (si ochii au nevoie de odihna daca stai la calculator!

Probabil aflata pe lista noastra “de facut”, invatarea unei noi limbi straine este una din cele mai bune metode de relaxare si de antrenament ale creierului. Iar daca esti o persoana pentru care internetul este ca oxigenul, poti gasi foarte multe instrumente online care sa te ajute sa inveti sau sa aprofundezi o limba straina. Multe aplicatii au diverse jocuri care te incurajeaza si care iti testeaza noile abilitati, o “activitate” perfecta de facut in pauza de la locul de munca.

Citeste! Ai putea sa inchizi monitorul sau laptop-ul in pauza de pranz si sa citesti o carte pentru a avea parte de o multitudine de beneficii. Un studiu a aratat ca cititul poate reduce stresul cu aproape 70 de procente, alt studiu demonstrand ca poate ajuta la prevenirea Alzheimer; mai mult, ne da un impuls imaginatiei, ne imbogateste cunostintele si ofera o mai buna comunicare neuronala.

Comments are off this post!