Pot fi muschii alergici?

Sanatate

Pot fi muschii alergici?

83

Alergiile nu inceteaza sa ne surprinda pe masura ce evoluam in domeniul cercetarilor si al medicinei, existand o multitudine de simptome care le cauzeaza. Si ceea ce este sigur in acest moment, este faptul ca aproape orice parte a corpului nostru, poate arata un raspuns alergic. De exemplu, sindromul intestinului iritabil este o alergie a intestinului, migrena este o alergie a creierului, astmul la plamani, asa ca de ce nu ar exista si o alergie care sa implice muschii?


Si cu cat este analizat mai mult acest lucru, cu atat se poate descoperi faptul ca exista astfel de simptome, ele fiind tot mai evidente. Progresia naturala a alergiilor, arata ca alergenul ramane acelasi, dar organul tinta se poate schimba; istoria tipica a unui pacient care este alergic la lapte de exemplu: diaree, catar, infectii ale urechilor si dureri de gat cand este copil, sindromul colonului iritabil, migrena si artrita ca adult.
E posibil ca adult, sa realizezi aceste lucruri sau poate mai greu, dar cateodata, este destul de dificil pentru cineva sa recunoasca semnalmentele specifice, mai ales atunci cand manifestarile nu se incadreaza printre cele mai comune. Iar in cazul muschilor – in urma cercetarilor si analizelor, acestia devin mai sensibili ca rezultat al deteriorarii mecanice. Muschii si tesutul conjunctiv sunt separati de fluxul de sange printr-un perete al vaselor de sange. Ruperea sau invinetirea inseamna ca muschii vin in contact direct cu sangele, care poate transporta alimente sau microbieni.
Faptul ca de exemplu, un muschi se deterioreaza, apoi este urmat de o durere care persista pentru o lunga perioada, se datoreaza in primul rand, sensibilizarii alergice si poate mai putin efortului fizic propriu zis atribuit respectivului moment. In cazul unei persoane alergice la lapte, consumul acestuia, poate duce la sensibilizarea muschilor, facand din aceasta problema, una persistenta.
A da diagnostice in privinta acestei sensibilitati este destul de dificil, deoarece efectele/reactiile sunt intarziate si vin dupa 24 pana la 48 de ore, iar in anumite cazuri, dupa mai multe zile. Muschii pot reactiona doar intr-un singur fel si anume – contractia, care poate varia de la cateva ticuri si crampe musculare de intensitate mica, pana la dureri acute, intense. Se crede ca tipul de reactie al muschilor, depinde de cantitatea de mancare consumata, o cantitate normala, ducand la scaderea intensitatii spasmelor si crampelor, dar partea ciudata este ca cei care evita mancarea, poate duce la o durere atat de acuta, incat cel in cauza se poate chiar prabusi. De regula, aceasta dureaza doar cateva secunde.
Durerea acuta este declansata de intinderea muschiului afectat, initial, orice intindere putand provoca durere; dupa ce lucrurile se “aseaza”, doar o intindere brusca poate fi dureroasa. Pacientul se protejeaza de durere prin miscari incete, alti muschi din vecinatatea muschilor alergici, pot intra in spasm, incercand sa va protejeze impotriva intinderilor neasteptate, care pot duce la spasme musculare generalizate si la rigiditate. Si din cauza ca muschii nu pot reactiona decat intr-un singur mod si anume – contractia, aceasta duce la alte simptome, cum ar fi crampe, picioare nelinsitite, convulsii si zvacniri ale muschilor. Anumite contractii ale muschilor, pot fi de asemenea insotite de durere.
Din pacate, exista si alte complicatii: daca muschii se contracta in mod inadecvat, ei se pot deteriora pe ei insisi, despartindu-se literalmente; acesta este mecanismul prin care atletii devin mai puternici – daca iti distrugi muschii incet, acest lucru stimuleaza productia altor muschi. Durerile continua datorita faptului ca circulatia sangelui prin muschi este deranjata, acolo fiind o acumulare de metaboliti toxici, acid lactic in mod particular, acesta din urma ducand la durere.
Exista “sindromul omului rigid”, considerat o versiune extrema a muschilor alergici, in care miscarile pacientului devin din ce in ce mai rigide, anumite cazuri, fiind vindecate prin eliminarea din alimentatie a produselor lactate.
De obicei, problema este mult mai rea in cursul diminetii, diminuandu-se pe masura ce trec orele in ziua respectiva, dar exista zile bune si zile rele. Exercitiile fizice regulate – cum ar fi plimbatul, pot fi de mare ajutor, iar in anumite cazuri, anumiti pacienti trebuie sa faca exercitii fizice regulate la intensitate mare, pentru a tine aceste probleme la distanta, mai ales cand nu a fost descoperit alergenul. Caldura, baile calde si masajul, ajuta muschii sa se relaxeze, la fel ca si pastrarea corpului intr-o anumita pozitie, iar primele miscari dupa aceste interventii, trebuie sa fie facute cu atentie sau durerea va reveni.

Comments are off this post!