Este bine cunoscut faptul ca de obicei un model – in mod deosebit unul de success, ajunge sa aiba si o cariera in afara granitelor tarii. El se va bucura de recunoastere deosebita, avand ocazia sa calatoareasca, sa cunoasca oameni noi din lumea modei si nu numai, si in acest mod sa-si desavarseasca statutul de model international.
Un aspect extrem de important din cariera unui model de talie internationala, indiferent daca acesta este la inceput de drum sau deja consacrat, este dat de contractul dintre respectivul model si agentul/ reprezentantul sau agentia care il reprezinta pe plan international. Reprezentantul/agentul sau agentia sunt factorii determinanti in cariera unui model pentru ca ei decid prin activitatea lor, succesul sau dimpotriva, esecul modelului. Ei sunt de asemenea cei care ii “construiesc” cariera, gasesc cele mai bune contracte pentru modelul care il reprezinta si ii asigura acestuia cele mai bune servicii aditionale de care are nevoie (fotografi, operatori de imagine, make-up artisti etc).
Un alt aspect juridic din modelling-ul international, la fel de important, este acela ca a merge in strainatate in calitate de model, implica din punct de vedere juridic doua situatii: prima este data de dreptul de a calatori peste granitele propriei tari si a doua, de a exercita o activitate – adica de a munci in strainatate. Dreptul de a calatori pentru a presta o activitate in strainatate este garantat de catre toate Documentele si Acordurile europene si internationale referitoare la acest aspect aflate in vigoare. Pentru ca aceste activitati lucrative sa se desfasoare intr-un mod transparent, sunt necesare respectarea anumitor conditii, si anume:
In cazul persoanelor care nu sunt inca majore, sunt necesare efectuarea unor demersuri ce tin de obtinerea unor procuri cu caracter special, atat in ceea ce o priveste pe persoana care o va insoti (parinte, tutore), cat si pe agentul sau reprezentantul agentiei, cu care modelul a contractat.
Indiferent de varsta modelului (minor sau major), agentia sau agentul/ reprezentantul acestuia trebuie sa se preocupe, impreuna cu modelul respectiv, de obtinerea permisului sau vizei de lucru solicitate de catre statul unde modelul isi va desfasura activitatea (Franta, Italia, Spania, S.U.A, China, etc), facand toate demersurile necesare in acest sens.
De obicei, viza sau pemisul de lucru se dau in functie de tipul de contract pe care modelul il are incheiat cu agentia, care poate fi: exclusivist, non-exclusivist, contract determinat (gen one-time) sau contract exclusivist cu o agentie-mama si de tipul de contract pe care agentia sau repezentantul/agentul il au incheiat cu clientul, sau genul de eveniment la care va participa modelul (saptamana modei, prezentarea unui produs, filmari sau sesiuni de fotografie etc).
Trebuie subliniat faptul ca tot in vederea obtinerea respectivului permis sau vize de munca, trebuiesc indeplinite simultan si cerintele de nivel european si international, atat in ceea ce il priveste pe agent/reprezentant sau agentie cu privire la detinerea autorizatiei cu caracter special – care ii permite sa isi desfasoare activitatea in acest sens, cat si din partea modelului, in ceea ce priveste detinerea tipului de asigurare cu caracter special (asta pe langa cea de baza), care sa ii permita desfasurarea activitatii lucrative in strainatate.
Toate criteriile enumerate mai sus, au un caracter generalist in aspectele juridice din modelling-ul international, cunoscut fiind faptul ca inca nu exista in acest moment o armonizare a legislatiei in domeniu, nici macar la nivel european si drept consecinta, cerintele pentru obtinerea unui permis de munca in domeniul modelling-ului pot varia de la stat la stat. Anumite cerinte sunt destul de permisive si usor de indeplinit in tari ca Italia sau Franta, iar unele tari acestea sunt destul de restrictive: Anglia, S.U.A., China, Africa de Sud sau tarile arabe.
Pe langa toate aceste informatii ce tin de dreptul muncii la nivel international, cat si de dreptul de migrare in scop lucrativ al unei persoane, mai exista un alt aspect cu caracter juridic si anume: dreptul la imagine al persoanei precum si de exploatare a acesteia, domeniul subsecvent capacitatii juridice de folosinta a persoanei, cu alte cuvinte, dreptul fiecaruia de a face ceea ce doreste cu imaginea sa.
In legatura cu situatia prezentata mai sus, este important de mentionat si faptul ca indiferent de ceea ce doreste sa faca o persoana cu propria imagine, este important ca aceasta sa fie in cunostinta de cauza, in ideea in care i se incalca dreptul la viata privata sau se ajunge la situatii in care demnitatea, onoarea si viata privata nu ii sunt respectate, sa se foloseasca de normele juridice pentru a se putea apara.
Un ultim aspect ce tine tot de drepturile personale ale modelului, numite atat in legislatia nationala cat si in cea internationala, drepturi de autor, face referire la protectia imaginii modelului, dat fiind faptul ca acesta, indiferent de activitatea lucrativa prestata in afara tarii, are dreptul prin contractul semnat cu agentia sau agentul/reprezentantul sau, atat la sumele de bani ce i se cuvin confom clauzelor contractuale, precum si de intregul portofoliu creat cu ocazia desfasurarii activitatii (cel de uz personal), din care isi va exercita drepturile financiare de exploatare in conditiile date de contractele semnate anterior producerii lui.
Concluzia ce se impune dupa ce s-au discutat toate aspectele juridice specifice modelling-ului international, este importanta deosebita ce o are informarea cat mai detailata cu putinta, pe care orice persoana care isi doreste sa aiba o cariera in modellingul de nivel international, trebuie sa si-o insuseasca, pentru a fi cat mai bine pregatita in orice situatie s-ar gasi si a-si putea construi ascensiunea in acest fascinant domeniu.
Articol Oferit de Jurist Mariana Botez