Atacurile de panică pot arăta diferit pentru fiecare, dar este important să identifici câteva simptome cheie care să ne ajute pe noi şi pe cei din jur să ţinem lucrurile sub control.
Atacurile de panică reprezintă un tip de răspuns la frică, o reacţie exagerată în care corpul nostru face faţă de obicei pericolului, stresului sau chiar entuziasmului. Atacurile de panică pot avea loc în circumstanţe diferite, dar de regulă, au legătură cu sentimentele de frică şi anxietate. Dacă ai parte de atacuri de panică în mod regulat, e posibil să identifici faptul că ele sunt declanşate de un anumit loc sau o anumită activitate; de obicei, înainte de a face ceva ce îţi provoacă stres. Dacă consideri că suferi de aşa ceva, consultă un medic pentru a încerca să echilibrezi situaţia.
Pe de altă parte, a fi în stare să identifici aceste semnale declanşatoare, te va ajuta să reuşeşti să le gestionezi, iar următoarele rânduri te pot ajuta în această direcţie.
Ameţeală şi furnicături
Aceste simptome sunt consecinţa atacurilor de panică şi sunt declanşate de schimbări ale tensiunii arteriale, adică este posibil să ai ameţeli sau furnicături la braţe, mâini, degete.
Bătăi ale inimii accentuate
Creşterea bătăilor inimii este una din manifestările des întâlnite când atacurile de panică îşi fac simţită prezenţa. Majoritatea oamenilor vor simţi asta în piept, ritmul cardiac adăugându-se sentimentelor de anxietate pe care persoana deja le trăieşte. Este important să încerci să contracarezi cu exerciţii de respiraţie controlate pentru calmarea acestei reacţii fizice. Concentrează-te pe respiraţie, inhalând prin nas şi expirând prin gură.
Strângere a stomacului
Un atac de anxietate sau panică poate duce la declanşarea răspunsului natural de luptă sau fugi al corpului. Într-o situaţie care ne pune viaţa în pericol, frica pe care o trăim poate declanşa reacţii fizice în organism care de multe ori se pot manifesta ca o minge sau un pumn în stomac. Acest răspuns poate provoca o supărare stomacului, deoarece corpul se pregăteşte să-l golească pentru a fi gata de luptă sau fugă.
Frisoane, transpiraţie
Transpiraţia în palmele mâinilor sau sub axile, frisoane bruşte sau tremurături când condiţiile meteo sunt optime, toate reprezintă semne ale atacului de panică. Şi într-o astfel de situaţie, exerciţiile de respiraţie sunt foarte indicate şi e posibil să mai transpiri deoarece rata inimii a crescut.
Pierderea controlului
Când simţi că ai scăpat situaţia de sub control e un semn clar al atacului de panică. A încerca să te „împământezi” cu un ajutor tactil poate ajuta enorm într-o astfel de situaţie. A freca ceva texturat precum covorul, o bucată de lemn sau o piatră te ajută să te aduni, să te concentrezi şi în final să te calmezi. La fel de bine funcţionează şi mângâierea unui animal de companie dacă ai unul; dublă satisfacţie – pentru tine şi el.
Tensiune musculară
Tensiunea musculară în partea superioară a spatelui, gâtului şi a umerilor, pot fi de asemenea semne că atacurile de panică sunt aproape de tine. Încearcă să îţi relaxezi corpul şi să îţi calmezi aceste reacţii! Distrage-ţi propria atenţie luând un moment de conştientizare cu mediul în care te afli. Gândeşte-te ce poţi vedea, ce poţi mirosi, ce poţi auzi. Aceasta distragere a atenţiei, chiar dacă pare insignifiantă, ar putea fi suficientă pentru a te ajuta să încetineşti reacţiile.