Uleiul de cocos a fost si este folosit de unele dintre cele mai frumoase femei din lume, inclusiv Miranda Kerr, Gwyneth Paltrov si Madona, asa ca nu e de mirare ca uleiul de cocos a devenit in scurt timp, un ingredient des intalnit in cosmetica. Multe din companiile de cosmetica apeleaza din ce in ce mai mult la beneficiile sale si pentru faptul ca este antibacterian si antifungic, este un hidradant excelent, poate patrunde in par mai bine decat alte uleiuri.
In continuare, vor fi prezentate cateva recomandari pentru ingrijirea pielii corpului, a parului care le puteti folosi chiar la voi acasa. Tot ce aveti nevoie este uleiul de cocos virgin (de preferat organic) si fiti gata sa straluciti!
Beneficii ulei de cocos pentru par
Hidratare profunda: Atunci cand simti parul uscat si aspru, maseaza cu cateva linguri de ulei de cocos parul si lasa-l peste noapte. Nu se poate peste noapte? Maseaza-l atunci cu ulei si inveleste-ti capul cu un prosop pentru 2-3 ore. Apoi spala-l cu sampon si o sa simti cum parul tau devine matasos si neted.. Cum actioneza ? Uleiul de cocos reechilibreaza proteinele parului si structura sa moleculara, patrunde la radacinele firelor de par si le hidrateaza, protejandu-le impotriva agentilor daunatori proveniti din mediu.
Hidratare intensa: Pentru o masca de par mai intensa, scoate coaja de la jumatate de avocado si pune miezul intr-un castron. Adauga 4 linguri ulei de cocos si amesteca-le pana obtii o pasta cremoasa. Maseaza pe parul umed si foloseste un pieptene cu dintii rari pentru a distribui masca uniform. Lasa 20 de minute, spala cu sampon si clateste ca de obicei.
Masca pentru intarirea parului : Incalzeste 3 linguri de ulei de cocos intr-un vas mic, pune-l deoparte si lasa-l sa se racoreasca putin. Bate un ou crud si amesteca-l impreuna cu uleiul caldut. Aplica amestecul pe par. Pune o punga in cap si las-o asa timp de o ora, apoi spala parul cu sampon si clateste bine. Aceasta masca este excelenta pentru tratarea varfurilor despicate si pentru prevenirea ruperii parului.
Ai parul ondulat sau drept: Ia o picatura de ulei de cocos si freaca-l intre palme. Daca ai parul ondulat, treci cu degetele prin par si maseaza-l bine. Daca ai parul drept, aplica-l doar la radacini.
Matreata: Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice, uleiul de cocos este excelent si pentru lupta impotriva matretii. Maseaza pielea capului cu ulei de cocos timp de 5 minute. Las-o sa stea atat timp cat rezisti, spala apoi cu sampon si clateste ca de obicei.
Par grizonat: Ia cateva frunze de curry si macina-le cu putina apa pentru a face o pasta. Adauga aceasta pasta la doua cani de ulei de cocos si incalzeste amestecul pana se ingroasa pasta, iar dupa ce se raceste, pune-l si pastreaza-l intr-o sticla. Maseaza parul cu ea de 2-3 ori pe saptamana, lasandu-l peste noapte, pentru o eficacitate maxima.
Ti s-a lipit o guma in par? Unge cu ulei de cocos zona respectiva si lasa sa se imbibe pentru cateva ore si chestia lipicioasa din par vor aluneca imediat.
Beneficii ulei de cocos pentru picioare
Ai picioarele uscate si crapate? Uleiul de cocos iti vine si aici in ajutor! E destul sa aplici putin ulei pe zona afectata, sa masezi si sa te bucuri de rezultat. Pentru un tratament mai intens, unge cu ulei si incalta o pereche de sosete – eventual mai vechi si lasa peste noapte.
Infectii fungice: Uleiul de cocos este bogat in acid caprilic, un agent antifungic puternic, este foarte bun pentru tratarea candidei precum si altor infectii fungice. Freaca cu ulei piciorul tau, concentrandu-te pe zonele afectate (poti adauga si ulei de arbore de ceai). Pune sosete, astel incat sa nu aluneci prin camera. Repeta de 2-3 ori pe zi, pana cand problema dispare.
Deodorizant : Uleiul de cocos este cunoscut pentru proprietatea sa de a improspata zonele urat mirositoare, datorita proprietatilor sale bacteriene. Adauga un pic de ulei esential de lavanda sau lamaie, pentru un efect suplimentar.
Picioare obosite : Fa-ti o baie la picioare in care vei adauga 3 linguri de ulei de cocos si o jumatate de cana de arome mixte. Acidul lauric din uleiul de cocos te va ajuta sa readuci echilibrul picioarelor tale obosite.
Pete negre : Amesteca sucul de la o lamaie cu o lingurita de ulei de cocos si freaca coatele si genunchii uscati, pentru a scapa de petele negre.
Unghii si cuticule : Uleiul de cocos contine trigliceride cu catena medie (MCT), un tip de esteri ai acizilor grasi care ajuta la transportarea nutrientilor catre celule. Unge cu uleiul pe unghii, pentru a le intari, sau freaca mainele cu el, pentru a calma si a preveni ruperea pielii din jurul unghiilor.
Beneficii ulei de cocos pentru corp
Gel de dus : Ia 2 cani de sapun lichid (sau orice lichid pentru spalarea corpului, fara parfum), 1 cani de apa de trandafir, 4 linguri de ulei de cocos si 20-30 picaturi de ulei essential de lavanda. Toarna toate ingredientele intr-o sticla si agita pana cand totul este amestecat bine. Se agita inainte de fiecare aplicare si se utilizeza ca gel de dus.
Exfoliere simpla: Ai senzatia ca pielea e uscata si se exfoliaza ? Adauga putina sare de mare cu ulei de cocos si foloseste ca exfoliant pentru corp.
Exfoliere pentru intreg corp : Ia cate 6 linguri de ulei de cocos si zahar brun, impreuna cu cate 10 picaturi de ulei esential de portocala si lamaie. Bate uleiul de cocos pana se face moale si pufos, apoi, adauga restul ingredientelor si amesteca bine. Maseaza pe pielea umeda in timp ce faci dus; vei avea parte de un strat foarte subtire de ulei de cocos, care iti va pastra pielea moale si supla. Depozitati restul amestecului in frigider, pentru folosiri ulterioare.
Exfoliere cu lamaie, miere si zahar: Se amesteca ½ cana de zahar brun si ½ cana de sare intr-un castron; se adauga cate 1 lingura de suc de lamaie, miere si ulei de cocos si amesteca bine. Foloseste-l 1-2 ori pe saptamana pentru a avea o piele foarte neteda!
Hidratare intensa : Ai pielea uscata si descuamata? Amesteca in parti egale ulei de cocos si ulei de masline, adauga cateva picaturi de ulei esential de trandafir sau ulei esential de tamaie. Vei avea parte de un amestec incredibil si o hidratare pe masura.
Lotiune pentru o piele mai buna : Unge (cu lotiunea de mai sus) tot corpul intr-un strat gros si inveleste-l cu un prosop de baie cald. Stai asa pana se raceste prosopul. Cu ce ne-am ales ? Cu o masca hidratanta de corp FOARTE buna si o piele neteda.
Crema pentru hidratare : Bogat in aicizi grasi, uleiul de cocos te ajuta sa obtii o crema hidratanta superba. Intinde uleiul de cocos pe toata suprafata corpului in timp ce pielea este inca umeda, dupa dus. Vei avea parte de o piele neteda ca o zeita! Pentru, pastreaza uleiul de cocos intr-o sticluta draguta sau personalizata.
Crema de ras : Foloseste uleiul de cocos ca o crema de ras. Acest ulei te va ajuta la deschiderea foliculii de par, pentru a obtine un ras mai fin.
Aftershave : Uleiul de cocos ajuta la vindecarea pielii dupa barbierit. Este in mod deosebit, excelent pentru pentru iritarea pielii dupa folosirea aparatului de ras.
Ceara de casa : Foloseste uleiul de cocos pentru pregatirea pielii inainte de epilare si de asemenea, utilizeaza-l pentru a elimina resturile de ceara de pe pielea ta.
Crema anticelulita : Amesteca impreuna cu cate 1 cana de ulei de cocos si 1 cana de ulei de jojoba, cate 20 picaturi de ulei esential de ienupar si chiparos si 10 picaturi de ulei esential de lavanda. Maseaza in zonele problematice ale corpului si lasa peste noapte.
Lotiune de corp dupa expunerea la soare : Ia 1 cana de ulei de cacao, ½ cana de ulei de cocos si 4 lingurite de ulei de migdale dulci. Pune toate ingredientele intr-un castron, la baia de aburi, la o temperature medie, pana cand untul este topit. Apoi, toarna intr-un borcan si lasa sa se raceasca. Maseaza intr-o cantitate mica, pe corp, imediat dupa expunerea la soare pentru a calma pielea uscata si iritata.
Cum scapi de febra musculara : Ia 4 lingurite unt de shea, 3 linguri ulei de cocos, 2 linguri de ulei de jojoba, 6 picaturi de ulei esential de menta, 6 picaturi de ulei esential de eucalipt, 4 picaturi de ulei esential de lavanda si 1 lingurita ceara de albine. Se topeste untul de shea, uleiul de cocos si jojoba, apoi se adauga uleiurile esentiale si se toarna intr-un recipient etans.
Taieturi si zgarieturi : Uleiul de cocos formeaza un strat fin antiseptic si antibacterian care protejeaza rana de praf si microbi. In plus, grabeste procesul de regenerare si stimuleaza coagularea sangelui. Deci, unge cu un pic de ulei de cocos pe zgarietura sau taieturi mici, astfel, rana ta se va vindeca mai repede si va rezista infectiilor.
Negi : Ia ¼ cana ulei de cocos, 10 picaturi de ulei esential de lamaie, 10 picaturi ulei esential de copac de ceai, 2 picaturi ulei esential de cimbru. Se amesteca uleiurile si se aplica de patru ori pe zi, pe zona afectata. Nu spala zona data timp de cel putin 30 minute de la aplicare.
Alunite : Cand uleiul de cocos este aplicat dupa un compres de otet de mere timp de cateva saptamani, alunitele ”inteleg” ca trebuie sa dispara..
Balsam relaxant de noapte : Se pune 1 cana de ulei de cocos in apa calda pana cand se inmoaie, se amesteca intr-o cana cu ulei de migdale si 2-3 picaturi de ulei esential de trandafir. Pastreaza-l intr-un recipient ermetic, folosindu-l ca un balsam pentru intregul corp, atunci cand vrei sa te relaxezi pentru intreaga noapte.
Iluminator : Maseaza intregul tau corp cu ulei de cocos pentru a oferi pielii tale o stralucire nemaiintalnita. Pentru un rezultat si mai bun, adauga putin luciu in amestecul tau.
Beneficii ulei de cocos pentru fata
Masca pentru fata : In cazul in care ai pielea uscata, exfoliata, dar nu si in cazul acneei. Ia 1 ou, ½ cana ulei de cocos si o lingura de miere. Bate oul intr-un bol mic pana obtii o masa spumoasa, adauga usor uleiul de cocos si mierea si bate amestecul pana cand capeti o masa omogena. Pune-o in congelator pentru o noapte. Pentru a o utiliza, taie o bucatica mica si netezeste cu ea fata, restul se pastreaza in continuare in congelator. Lasa timp de 5-10 minute, apoi clateste cu apa calduta. Aceasta masca se foloseste si pentru a preveni arsurile solare si pentru a face durerea cauzata de acestea mai suportabila.
O alta masca de fata : Miere si ulei de cocos! Combina parti egale de miere si ulei de cocos. Cu amestecul obtinut, unge fata si lasa sa actioneze timp de 10 minute. Aceasta functioneaza mai bine pe pielea uscata, in special in timpul iernii.
Exfoliant pentru fata : Uleiul de cocos este grozav pentru indepartarea impuritatilor. E destul sa amesteci cantitati egale de ulei de cocos si bicarbonat de sodiu pentru a obtine un exfoliant perfect pentru ten.
Balsam de buze : Aplici pur si simplu uleiul de cocos pe buze. Rezultatul este uimitor. Pentru a-l avea mereu la indemana, pastreaza uleiul de cocos intr-un recipient mic. De obicei, uleiul este solid la temperatura camerei, dar se topeste de la temperatura corpului in timpul aplicarii.
Luciu de buze : Uleiul de cocos obisnuit ii ofera un luciu nemaipoment buzelor tale -foarte stralucitor.
Demachiant : Curata si indeparteaza murdaria acumulata pe tenul tau din mediul inconjurator. Trebuie doar sa masezi uleiul de cocos pe pielea ta. Machiajul (inclusiv rimelul rezistent la apa) se topeste, in timp ce uleiul antibacterian si elemente sale antiseptice, iti protejeaza pielea.
Eczema : Proprietatile antibacteriene si antiinflamatorii ale uleiul de cocos organic sunt un calmant perfect pentru cei care au eczeme. Aplica usor pe zona afectata, de 3 – 4 ori pe zi.
Raceala : Freaca cu un pic de ulei de cocos in interiorul nasului, pentru a-l ajuta sa se desfunde si pentru a indeparta alergiile si durerile din nari.
Acnee : Amesteca putin ulei de cocos cu nucsoara si lasa pe zona ta afectata timp de 10-15 minute, apoi spala!
Calmant dupa expunerea la soare : Ai uitat acasa crema pentru protectia solara? Calmeaza pielea cu o aplicare de gel cu aloe vera la care se adauga cateva linguri de ulei de cocos. E bogat in antioxidanti si datorita acestui fapt, micsoreaza numarul petelor de pe piele cauzate de supra-expunerea la soare.
Herpes : Uleiul de cocos dispunde de un procent neobisnuit de mare de acid lauric (peste 50%). Amesteca 2 linguri de ulei de cocos cu 5 picaturi de ulei de oregano si foloseste-l la prima aparitie a herpesului.
Gene : Periaza-ti genele cu ulei de cocos pentru a stimula cresterea si pigmentarea lor.
Petele de varsta : Folosirea uleiului de cocos direct pe zonele unde au aparut aceste pete, va ajuta ca acestea sa dispara, prin prevenirea formarii radicalilor liberi.
Marker : Aplica o cantitate mica de ulei de cocos in zona ochilor. Pielea ta va straluci, motiv pentru care multe branduri de make-up natural, folosesc ca un ingredient de baza uleiul de cocos in retele lor.
Uleiul de cocos pentru sanatate
Bufeurile : Uleiul de cocos raceste bufeurile si transpiratiile nocturne, atunci cand este aplicat un strat de ulei pe scalp, par (pune pe perna un prosop). Spala-l dimineata!
Sindromul premenstrual: Ia ½ cana ulei de cocos, 15 picaturi de ulei esential de lavanda, 5 picaturi de ulei esential de musetel si 3 picaturi ulei esential de chiparos. Amesteca totul si pastreaza intr-o sticla sau intr-un borcan. Se aplica pe abdomen pentru ameliorarea crampelor si spasmelor menstruale.
Cum sa scapi de insecte : Ia 1 cana ulei de cocos, 2 linguri ulei de masline si 20 picaturi de paciuli (Planta erbacee labiata din regiunile tropicale, din frunzele careia se extrage un ulei eteric cu parfum puternic), lamaita (Arbust ornamental cu flori mici de culoare alba, ale carui frunze, frecate in mana, raspandesc un miros de lamaie) sau ulei esential de eucalipt. Se amesteca toate ingredientele impreuna si se pastreaza intr-un borcan. Aplica cu generozitate pe tot corpul.
Crearea bunei dispozitii : Pentru a crea o buna dispozitie, topeste o cana ulei de cocos la un foc slab si adauga cateva fire de busioc sau lavanda. Se fierbe la foc mic timp de 30 minute, nu permite sa clocoteasca si amesteca frecvent. Toarna-l intr-un borcan si pastreaza-l in frigider. Incalzeste-l un pic inainte de a-l folosi ca ulei pentru masaj.
Material realizat de Cristina Nica