Uleiul de lavanda sau levantica – cum este cunoscut la noi, este extras din flori prin procesul de distilare cu vapori. Aceste flori sunt foarte parfumate, fapt care a dus la utilizarea lor de foarte multi ani si gasim arome de lavanda in aromoterapie, sapunuri, infuzii, geluri, uleiuri, parfumuri (unde este utilizat indeosebi ca nota de mijloc, iar pentru note de baza este combinat cu alte uleiuri esentiale: pin, cedru, nucsoara, salvie, etc).
Cuvantul vine din latina „lavera” – ” a (se) spala”, romanii folosind uleiul cand se spalau si tot ei, l-au introdus in Anglia unde a devenit foarte popular.
Cum arata uleiul de lavanda?
Uleiul de lavanda este incolor, la atingere se simte ca apa si miroase foarte foarte bine.
Beneficii ulei lavanda
- Amelioreza durerile cauzate de muschii incordati, entorsele, durerile musculare, articulatiile, reumatismul, prin intermediul masajelor, bailor regulate cu ulei de lavanda.
- Uleiurile esentiale de lavanda, au un efect calmant asupra sistemului nervos, linistind nervii si relaxand mintea. Migrenele si durerile de cap dispar, fara a consulta un medic sau a ingera pastile.
- Tulburarile respiratorii, astmul, laringita, amigdalita, raceala pot beneficia de proprietatile uleiului de lavanda pentru a fi ameliorate. Poate fi pus in inhalatoare pentru a trata raceala si tusea sau pot fi aplicate direct pe piept, gat, spate.
- Masatul pe scalp cu uleiul de lavanda elimina matreata, are grija de scalpul uscat si impiedica pierderea parului; elimina de asemenea paduchii si ouale de paduchi. Folosit zilnic, poate trata alopecia; imbunatateste de asemenea, textura parului.
- Uleiurile esentiale de lavanda sunt foarte bune pentru piele datorita proprietatilor sale antifungice si antiseptice. Este utilizata contra ridurilor, acnee, herpes, vergeturi, inflamatii, iar cand este combinat cu musetelul, trateaza eczemele. Reduce inflamarea, mancarimile, durerea si are proprietati de vindecare a tesuturilor.
- Anxietatea si depresia pot fi tratate, mirosul lavandei, reducand stresul emotional, tensiunea nervoasa, nelinistea, crescand in acelasi timp productivitatea cerebrala. Este indicat de asemenea, pentru tratarea disconfortului resimtit de cutremure, diverse socuri, atacuri de panica, epilepsii.
- Uleiul de lavanda poate fi folosit de asemenea pentru tratarea colicilor, greata, varsaturi, gaze, dureri stomacale, ajuta functiile intestinale.
- Folosind ulei de lavanda inainte de culcare, veti dormi fara probleme; este indicat in mod deosebit celor care au probleme de insomnie. Este recomandata chiar sa fie pusa levantica in perne sau ulei esential pe coltul unei perne pentru un efect linistitor.