Faptul ca presa online a luat un serios avant in ultimii ani, ne ofera accesul la cat mai multe informatii. Zilnic putem citi lucruri interesante, unele dintre ele menite sa ne imbunatateasca viata, lucru valabil si in cazul anumitor alimente pe care le consumam, subiect al multor discutii controversate, analize, opinii pro si contra, astfel ca, de cele mai multe ori in loc sa avem o opinie clara, mai mult suntem dezorientati.
E intuitiv – de exemplu – ca ar trebui consumate fructe in locul chipsurilor, apa plata in locul sucurilor, etc; nu avem nevoie de prea multe explicatii in privinta unor lucruri simple! Iata mai jos o lista cu alimentele in jurul carora s-a discutat mult, se discuta si cu siguranta vor mai exista cercetari si polemici.
- Cafeaua
O ceasca – doua de cafea pe zi nu omoara pe nimeni, mai ales daca este bauta dupa servirea mesei. Reduce riscul aparitiei bolii Parkinson, diabetului zaharat si a cancerului de colon. Nu iti refuza una din micile placeri ale vietii, iar pentru a fi cu inima impacata, foloseste mai putin zahar sau inlocuieste-l! - Ouale
Pentru cei care au probleme cu colesterolul, consumul a catorva oua saptamanal poate fi o problema. Dar sunt si persoane care nu au aceste probleme, asa ca, folosite in salate sau neprajite sunt binevenite; iar faptul ca ouale contin vitaminele A si B12, nu este decat un plus. - Ciocolata
Un subiect mereu polemizat, acest bun dulce poate reduce tensiunea arteriala in cazul in care continutul de cacao este de peste 70%. Faptul ca ne da si “feeling”-ul de satietate, reprezinta un bonus! - Cartofii
La indemana oricui, cartofii ii poti face acasa si tu decizi cata sare, ulei sau ce anume adaugi. Chiar daca si-au capatat o reputatie proasta, acest lucru se datoreaza in primul rand combinatiilor nereusite: smantana, unt, bacon. Evita cartofii prajiti sau consuma-i mai rar si nu vei avea de ce sa iti faci griji! - Branza
Nu trebuie sa te simti vinovat cand consumi branza! Evident ca anumite branzeturi nu sunt foarte sanatoase, dar in combinatie cu salate sunt satioase si ne dau cantitatea de calciu de care avem nevoie! - Berea
Sa consumi o cantitate considerabila de bere o singura data, nu este de dorit! In schimb, 1 – 2 pahare zilnic aduc beneficii inimii, deoarece relaxeaza arterele din jurul acesteia. Iar daca va ganditi la calorii, exista multe marci de bere, asa ca nu va ramane decat sa va informati si sa alegeti! - Sosurile picante
Controversate mai mereu, acestea sunt substituentele ideale pentru alimentele care contin uleiuri si grasimi nesanatoase. Mai mult, nu contin zahar si fac din anumite mancaruri adevarate minuni prin intermediul diverselor arome; insasi ardeiul iute este bun pentru inima. - Carnea de porc si de vita
In mod deosebit carnea de porc a fost “acuzata” de-a lungul timpului pentru faptul ca nu este sanatoasa si foarte grasa. Ceea ce nu este spus, este faptul ca muschiul de porc file, are aceeasi cantitate de calorii ca pulpele de pui fara piele, lucru valabil si in cazul carnii de vita. - Fisticul
Se spune despre el ca au grasimi nesanatoase; pe de alta parte, contine cea mai mica cantitate de uleiuri si grasimi. In afara de asta, fisticul contine are peste 30 vitamine si minerale si reduce in acelasi timp, riscul pierderii vederii odata cu inaintarea in varsta.