Te hidrateaza, iti da putere in sala de exercitii, dar cat de sanatoasa este apa pe care o bei? Din pacate, pe langa aceste efecte benefice, exista si o parte nu prea placuta – aceea a sanatatii apei pe care o consumam zilnic.
De multe ori, pe langa faptul ca apa contine diversi germeni, ea poate contine de asemenea si ramasite de plumb, oamenii de stiinta facand legatura intre apa si boala legionarilor (forma severa de pneumonie). Si se pare ca acolo unde sistemele de circulatie ale apei sunt metalice, calitatea acestei ape nu se poate imbunatati si nu poate incadra la un nivel de siguranta acceptabil.
De asemenea, nu doar nivelurile de plumb pot fi toxice, raurile, lacurile, apele subterane, sunt poluate avand in anumite zone niveluri ingrijoratoare de arsenic, produse chimice scurse de om, scurgeri agircole (deseuri animale, pesticide, ingrasaminte). Plantele folosite in unele tari pentru eliminarea contaminantilor, nu functioneaza mereu asa cum ar trebui, iar diversele probleme care apar in legatura cu calitatea apei, nu ajung imediat sub forma de informatie la urechile celor care o consuma.
Microbii pot cauza foarte multe boli (in SUA intre 2013-2014 au fost descoperite peste 40 de boli), Legionella fiind responsabila de boala legionarilor si Cryptosporidium – un parazit care rezista la clor. Cei care au apa supusa testelor si filtrarii, sunt mai feriti de acesti microbi, problema foarte mare fiind aceea a celor care iau apa de la puturi private, unde nu exista niciun instrument de tratare a apelor si eliminare a germenilor.
Pe de alta parte, cantitatea mare de arsenic ingerata din apa si care a fost gasita in multe ape subterane, pot duce la probleme ale inimii. Cei expusi nivelurilor ridicate de arsenic, au un risc cu 65% mai mare pentru a dezvolta boli cardiovasculare fatale. Plumbul si cadmiul din tevi si rafinarii de metal, pot accentua acest risc, iar cei care consuma apa din surse neverificate (fantani) trebuie sa fie cei mai vigilenti.
Riscul nasterilor premature poate creste datorita consumului apei, care poate contine nitrati, cei mai obisnuiti contaminanti din apa, ajunsi acolo datorita ingrasamintelor si deseurilor animale. Expunerea cronica – chiar si la niveluri acceptabile, duce la acest risc si mai mult, poate duce la anumite defecte din anstere, o greutate neadecvata la nastere, sau chiar cancer.
Oasele absorb plumbul, iar studiile pe animale, au aratat ca expunerea la acest metal, duce la o imbatranire si o fragilitate rapida a oaselor. Alte cercetari au aratat ca oamenii cu expunere mai mare la plumb, impreuna cu cadmiu si aluminiu, au rate mai mari de fractura la sold. Testele de densitate a oaselor, pot indica faptul ca esti supus sau nu, riscului.
Un studiu a demonstrat faptul ca in cazul expunerii la un nivel admisibil de arsenic, este crescut riscul aparitiei cancerului, in medie cu 14 procente la rinichi si 18% la vezica urinara. De asemenea, trihalometanii – substante chimice formate atunci cand clorul reactioneaza cu materialele organice in apa, sunt strans legate de cancerul de colon si al vezicii urinare.
Indiferent cat de sanatoasa este apa, trebuie sa te autoprotejezi!
- Ai putea incepe sa iei masuri in privinta calitatii apei, prin a te interesa de mediul inconjurator in care traiesti, modul cum este tratata apa – daca beneficiezi de apa intr-un astfel de regim.
- Dupa cum a fost aratat in randurile de mai sus, este important sa stii cum ajunge apa la tine, prin ce fel de conducte, tevi, etc. Vezi cand a fost construita locuinta si cam cand a fost facut si refacut (daca este cazul!) sistemul de canalizare.
- Daca din pacate apa circula prin tevi din plumb, lasa apa sa curga minim 30 de secunde la robinet, apoi consum-o rece; in acest fel, este eliminat plumbul care a stat in ele, nivelul acestuia putand fi redus cu aproximativ 90 de procente in acest mod. Incearca sa bei apa si sa gatesti doar cu apa rece, deoarece, plumbul se dizolva mult mai usor in apa calda; ai grija de asemenea sa cureti filtrul robinetului la cateva luni.
- Incearca sa cauti diverse dispozitive de filtrat apa si schimba filtrele in functie de zona in care te afli si in functie de modul cum ai acces la apa; de aceea este foarte important sa cunosti modul in care este tratata apa la care ai acces. Pe de alta parte, daca folosesti sisteme de filtrare performante, acestea pot elimina totul, dar nu prea sunt necesare daca apa contine una-doua substante chimice.
- Apa trebuie testata si pentru asta exista diverse kit-uri! Daca consumi apa dintr-o fantana, ar trebui sa faci un test cel putin o data pe an sau mai ales atunci cand in zona ai parte de inundatii; in acest caz, apa poate avea un alt gust, poate arata si mirosi altfel.
- Conform studiilor, mai bine din 25% din apa imbuteliata, este de fapt apa de robinet, care poate fi tratata, sau nu. Cel mai bine este sa vezi modul de imbuteliere, ce fel de certificate de calitate au.
- Iar daca apa la care ai acces nu este buna, poti incerca sa iei masuri in comunitate, sa gasesti solutii pentru a avea apa de o calitate buna.