Multi dintre noi, atunci cand ajungem acasa, cel mai probabil trantim usa de la intrare – fiind obositi, aprindem o tigara – cu scopul de a ne relaxa si facem multe alte lucruri care polueaza aerul interior. In propria casa, totul este curat, esti in siguranta din multe puncte de vedere si ai linistea necesara. Citeste mai jos, cateva sfaturi pentru a avea o locuinta cat mai sanatoasa!
Ascundeti-va incaltamintea!
Suna amuzant, dar acesta este unul dintre lucrurile de care trebuie sa tineti cont pentru a avea un aer curat! Incercati pe cat posibil, sa evitati tinerea anumitor lucruri in “primul rand”. Incaltamintea ar trebui sa stea mai ascunsa. Toata suprafata incaltamintei si cu precadere – partea din fata, sunt pline de chimicale, bacterii, murdarie si poate si mucegai. Toate ‘bunatatile’ enumerate anterior, se pozitioneza pe podea, pe covoare, peste tot, iar agitatia din casa o ridica, iar membrii familiei o inspira.

Asteptati uscarea completa
Nu este indicat sa va imbracati imediat hainele dupa o “curatare uscata”. Conform EPA – hainele curate pot emite chimicale care sunt responsabile de probleme cancerigene si neurologice, si este foarte important ca acesti solventi sa fie cu adevarati uscati. Mult mai sigure sunt metodele normale!
Anumite odorizante de camera pot elibera diverse combinatii care pot cauza dureri de cap, pot afecta ochii, nasul si pot irita gatul, esentele de pin si lamaie fiind cele care ii ingrijoreaza cel mai mult pe specialisti. Chimicalele care intra in contact cu aerul, reactioneaza cu ozonul, formand formaldehida si particulele ultrafine, care ajung in plamani. Daca doriti un aer proaspat in casa, inmuiati bile de bumbac in mirosuri mai dulci cum ar fi vanilia, si raspanditi-le prin casa!

Aerisiti oricat de mult puteti!
Nu este nimic surprinzator in faptul ca poluarea “indoor” este o adevarata problema cu precadere in timpul iernii, cand nu prea deschidem fereastra pentru aerisire. Nu constientizam, dar in casa, exista multe surse de poluare, dar asta nu inseamna ca mirosul unei fripturi de exemplu, te poate imbolnavi mai rau decat chimicalele; efectele negative vin cumulativ!
Incercati sa tineti fereastra deschisa ori de cate ori gatiti si folositi hotele si ventilatoarele ! Acest lucru asigura ca fumul si alte chimicale eliberate in timpul gatitului, nu se raspandesc in jur.
Daca aveti un garaj lipit de casa, deschideti usa garajului inainte de a porni masina si lasati-o deschisa timp de cateva minute! Monoxidul de carbon eliminat in garaj, poate ajunge in casa, iar in timp, poate creste riscul membrilor familiei de a dezvolta astm sau chiar probleme neurologice. Persoanele sunt supraexpuse monoxidului de carbon, mai mult decat am crede.

Praful
are de asemenea, un efect nociv asupra sanatatii noastre, de multe ori provocand adultilor tusea si alte complicatii, dar, pericolul cel mai mare vine atunci cand vrem sa eliminam praful! Un studiu realizat de cercetatorii spanioli, a demonstrat ca adultii care au folosit astfel de produse de curatare pentru geamuri, mobila sau au luat contact mai mult cu odorizantele, au devenit expusi cu 50 de procente mai mult sa dezvolte simptome de astm in anii ce au urmat. Un alt studiu apartinand University of Washington in Seattle, s-a ocupat cu analiza ingredientelor acestor produse si au descoperit ca multe din chimicalele emise sunt in majoritate poluante cancerigene cu efecte adverse sanatatii oamenilor.
Ce-i drept, cand auzi toate acestea iti cam vine sa le strangi pe toate si sa le arunci la cosul de gunoi, mai ales cand cei care le produc, afirma ca sunt “eco-friendly”. Din pacate, astazi, poti scrie cam orice doresti pe etichete, un studiu al Universitatii din California, demonstrand ca produsele “eco”, contin tot atat de multe chimicale cancerigene, la fel ca si cele obisnuite; ce este mai rau, e ca nu ai vreo substanta anume de care sa te feresti!

- Nu pulverizati direct pe mobila, praful ridicat, putand fi inhalat odata cu substantele pulverizate! Indicat ar fi sa pulverizati intai pe carpa sau pe prosoapele de hartie (evitati in acest caz si patarea mobilei!) sau folositi servetele umede sau uleioase speciale pentru mobila.
- Aspirati de doua ori pe saptamana, pentru a elimina praful, mucegaiul, parul animalutelor de companie.
- Nu stergeti praful sau nu dati cu mopul cu carpe uscate, deoarece, particulele se ridica si sunt inspirate in timpul procesului de curatenie. Indicate sunt carpele umede!