Sanatatea este unul dintre cele mai de pret lucruri pe care le avem pe parcursul vietii si de multe ori, poate nu o apreciem la adevarata valoare. Din pacate, in momentul in care ne imbolnavim sau nu mai suntem sanatosi asa cum am fost odata, incepem sa intelegem importanta ei. Ne putem imbolnavi aproape peste noapte – cum au fost vazute multe cazuri, sau poate fi o consecinta a neglijentei personale, o neascultare a semnalelor transmise de corp sau o interpretare gresita a ceea ce simtim.
Propria interpretare a semnalelor si a manifestarilor organismului nostru, e una din greselile des intalnite si pe care le facem in mod constant, indiferent ca noi singuri tragem concluziile, ne ‘invata’ altii sau gasim pe internet informatii, pe care le asezam asa cum credem noi de cuviinta pe tiparul alcatuit de interpretarile noastre.
Iata in continuare cateva din situatiile des intalnite, interpretarile pe care le dam noi si cat de departe putem fi de adevar!
tuse cronica
Tu crezi ca este o alergie sau ultimele semne ale recuperarii de la gripa.
Ce ar putea fi. In cazuri extreme, tusea cronica ar putea fi un semn al cancerului de plamani sau a unui alt tip de cancer care s-a extins intre timp. Ar putea fi de asemenea, o infectie cum ar fi tuberculoza sau o boala pulmonara obstructiva cronica, in care, plamanii sunt deteriorati si caile respiratorii ingustate. Uita-te daca ai alte semne sau simptome, cum ar fi flegma cu sange, senzatia de a nu avea aer, disconfort toracic!
Mergi la doctor daca ai aceasta tuse mai mult de 2-3 saptamani sau oricare din simptomele mentionate mai devreme; e posibil sa ai nevoie de o radiografie toracica.
secretii vaginale apoase
Tu crezi ca se apropie perioada sau este ceva hormonal.
Ce ar putea fi. Rar, dar se intampla, acestea pot fi un semn de adenocarcinom – al doilea cel mai cunoscut subtip de cancer de col uterin la nivel mondial; provoaca multe astfel de secretii apoase si este responsabil de 10 pana la 20 de procente de astfel de tip de cancer. Mai rar, acesta poate fi un semn al cancerului trompei uterine si in acest caz, ai putea simti o durere sau ca un nod al abdomenului inferior.
Mergi la doctor daca acestea dureaza mai mult de doua saptamani! Tine cont de asemenea, daca secretiile au miros neplacut, sunt cu sange sau apar dupa ce ai facut sex!
crampe menstruale severe
Tu crezi ca e doar o manifestare mai severa a sindromului premenstrual.
Ar putea fi o dismenoree secundara, un tip de crampe menstruale extrem de dureros, insotita de sangerari mari si neregulate. Cauzele includ endometrioza, fibroame, chisturi ovariene si adenomioza; cu toate ca niciuna dintre cauze nu pun viata in pericol, este posibil sa ai nevoie de interventie chirugicala daca durerile sunt foarte mari.
Mergi la doctor in cazul in care crampele sunt insuportabile si sau sunt insotite de diaree, voma sau greata.
dureri ocazionale in piept si scurtarea respiratiei
Tu crezi ca esti stresata, obosita sau e o consecinta a exercitiilor fizice.
Ar putea fi semne ale unor boli de inima sau atac de cord. Femeile tind sa experimenteze simptomele in mod diferit de barbati si nu trebuie neaparat sa fie durerile clasice de ‘strivire” care radiaza in jos pe brat. In schimb, se poate simti o durere de “stoarcere” sau presiune care poate aparea in orice zona a pieptului, nu neaparat in partea stanga. In mod real, orice durere in piept trebuie luata in seama si este un semnal de alrma. Daca ai durere in piept in timpul exercitiilor sau durerea este insotita de o senzatie de greata, ameteli, transpiratie sau oboseala, aceastea sunt semne ca sunt ceva probleme la inima. Riscul bolilor de inima si al infarctului cresc pe masura ce trec anii, mai ales daca fumezi sau ai alti factori de risc, cum ar fi colesterolul ridicat sau tensiune arteriala ridicata.
Mergi la doctor daca ai dureri in piept severe sau daca acestea dureaza mai mult de cateva minute. Daca respiri greu sau te simti obosita, mergi direct catre departamentele de urgenta sau accidente ale unui spital.
oboseala constanta
Tu crezi ca este din cauza programului incarcat si din aceasta cauza, nu ai o alimentatie corecta si nu ai parte de odihna suficienta.
Oboseala cronica poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, cum ar fi cancer, anemie, diabet, boli cardiorespiratorii cronice, apnee obstructiva de somn, boli de tiroida si tulburari psihice (depresia).
Mergi la doctor daca oboseala se intinde pe mai mult de sase saptamani (si asta chiar daca dormi aproximativ 7 ore pe noapte) si este insotita de ameteli, dificultati de respiratie, lipsa de concentrare, eruptii cutanate, transpiratii pe timp de noapte, febra scazuta (aproximativ 38 grade) sau scaderi inexplicabile in greutate.
constipatia
Tu crezi ca ai nevoie de mai multe fibre in alimentatie. Din pacate, poate fi cancer de colon – in cazuri extreme si apare de obicei intre 25-40 de ani. Noteaza-ti daca sangerezi cand faci miscare, daca ai dureri in partea inferioara a abdomenului sau simti un nodul atunci cand apesi in partea joasa a abdomenului; fii atenta de asemenea la schimbarile din scaun.
Mergi la doctor daca ai simptomele de mai sus! In mod normal, doctorii te vor examina fizic – probabil o colonoscopie si vezi daca la tine in familie au mai existat astfel de cazuri.