Ceaiul verde este una dintre cele mai sanatoase bauturi pe care le poti consuma, dar, asta nu inseamna ca nu te vei mai imbolnavi! Beneficiile consumului ceaiului verde este in stransa legatura cu modul tau de viata: o alimentatie sanatoasa, evitarea fumatului sau eliminarea lui – daca este prezent in viata ta, evitarea excesului de alcool, exercitiile fizice.
Unul din marile beneficii ale ceaiului verde este acela ca nu este foarte mult procesat pana in momentul in care ajunge in casele noastre! Acest lucru favorizeaza un continut mai mare de catechine – antioxidanti care lupta si previn deteriorarea si imbatranirea celulelor.
Pierdem in greutate? Multe stiri, recomandari, sfaturi, ne spun ca ceaiul verde ii ajuta pe cei care lupta cu kilogramele, dar exista si studii care nu aduc dovezi in favoarea acestui lucru: consumul ceaiului verde, nu va va topi kilogramele!
Pentru impatimitii de bauturi dulci, ceaiul verde poate fi un foarte bun inlocuitor! Daca vei inlocui cantitatea de suc baut pe un an cu 1-2 cesti de ceai verde, vei evita contactul cu aproximativ 50.000 de calorii! ATENTIE, insa: fara zahar sau miere de albine!
Foarte multe pareri pro si contra exista si in privinta faptului ca ceaiul verde lupta impotriva cancerului! Exista intr-adevar studii care arata ca acesta poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase, dar aceste studii sunt la inceput si nu trebuie sa se mizeze pe acest lucru! Specialistii in domeniu avertizeaza ca ceaiul verde sa nu fie folosit pentru a reduce riscul oricarui tip de cancer.
Cercetatorii elvetieni sugereaza faptul ca ceaiul verde poate imbunatati conexiunile dintre partile creierului, implicate in activitati de memorie lucrativa. Creierul inmagazineaza si pastreaza informatiile pentru a fi prelucrate, pana in momentul in care, acestea ori vor fi sterse, ori utilizate pe termen lung. Una din componentele ceaiului verde – un compus polifenol numit EGCG, are capacitatea de a lupta impotriva bolii Alzheimer.
Ceaiul verde are de asemenea un efect foarte bun asupra plasticitatii neuronale – abilitatea creierului de a se adapta noilor informatii si de a repara leziunile neuronilor, ca urmare a stresului si a procesului de imbatranire.
Ceaiul verde – efecte secundare
- De exemplu, pentru cei cu sensibilitati severe de cofeina, consumul ceaiului verde duce la stari de insomnie, anxietate, iritabilitate, greata sau chiar probleme stomacale. Consumat cu droguri, ceaiul verde poate creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac, contactul cu anumite plante, substante, medicamentatiile pot declansa reactii adverse!
- Femeile insarcinate sau care alapteaza, cei cu probleme cardiace sau tensiune arteriala mare, cei
care au afectiuni renale sau hepatice, tulburari de anxietate, ar trebui sa evite consumul ceaiului verde sau extract al acestora. De aceea, cel mai indicat este sa consultati un medic, pentru a vedea daca este in regula sa consumati ceai verde.