Chloe este o casa de moda din Paris si a fost infiintata de catre Gaby Aghion – nascuta in 1921 in Alexandria – Egipt si care s-a mutat in 1945 in Franta in urma armistitiului. Descrisa ca ‚o frumusete intunecata si un spirit boem’, Aghion a introdus conceptul de pret-a-porter sau ready to wear si s-a ocupat de casa de moda pana in anul 1985 cand a fost cumparata de Richmont Group.
Inainte de Chloe, casele de moda de lux produceau exclusiv haute couture sau ceea ce poate fi descris astazi croitorie pura si la preturi putin accesibile; cei mai multi se multumeau sa apeleze la diversi croitori locali, sa copie acele modele, de multe ori prost facute, iar calitatea materialelor – indoielnica. Aghion impreuna cu partenerul de afaceri Jacques Lenoir resping moda ‚scrobita’ a anilor ’50, profita de rigiditatea si lipsa de inspiratie a caselor de moda si decid sa introduca o linie de haine accesibile a pret, cu tesaturi de calitate buna si pe care a intitulat-o initial ‘luxury prêt-à-porter’ si apoi, Pret-a-Porter sau Ready-To-Wear – dupa cum exista astazi; astfel, in 1952 se pun bazele Casei Chloe.
Aghion a introdus conceputul de pret-a-porter pentru a-si descrie viziunea in moda, o combinatie intre cerintele stricte ale haute couture si nevoia de imbracaminte accesibila, eleganta si feminina, care se simtea dupa razboi; s-au folosit tesaturi fine, de buna calitate. Multi couturieri au inteles necesitatea de a se alatura acestor tendinte, primul care a facut acest pas fiind Givenchy prin lansarea colectiei ‚Givenchy University’ in 1956.
In 1956 se lanseaza prima colectie a Casei Chloe la Le Café de Flore – un loc de intalnire foarte popular ai artistilor din Paris, piesele vestimentare create de Aghion bucurandu-se de un mare succes. Sunt angajati o succesiune de tineri designeri care devin mai tarziu nume de referinta in industria modei : Christiana Bailly, Michèle Rosier, Maxime de la Falaise, Graziella Fontana, Tan Giudicelli, Guy Paulin. Inca de la inceput, linia vestimentara introdusa de Casa Chloe s-a caracterizat prin stil, modern, multa feminitate, oferinda o alternativa accesibila si plina de viata.
In 1966 Karl Lagerfeld devine designer principal in cadrul casei de moda si Chloe devine un brand simbolic al anilor ’70 – prin stilul sic si inconfundabilul estetic francez si cu o clientela pe masura: Jackie O, Brigitte Bardot, Maria Callas. Linia Deco lansata in 1972 si caracterizata de imprimeuri alb-negru si taieturi inteligente, i-a ridicat pe Lagerfeld si Chloe la faima internationala. In 1971 se inaugureaza primul boutique in Paris pe rue Gribeauval la numarul 3.
In timpul anilor ’80, casa de moda franceza continua sa lucreze cu designeri tineri, Martine Sitbon aducand un look modern creatiilor. S-a remarcat prin manipularea tesaturilor delicate, prin amestecarea culorilor vii si de pastel, reinviind spiritul Chloe. In 1983, Legerfeld lasa Chloe pentru Chanel ca director de creatie, dar revine in 1992 pentru o perioada mai scurta.
In 1997 este numita director de creatie Stella McCartney care aduce mai multa feminitate si romantism creatiilor vestimentare; patru ani mai tarziu cand aceasta decide sa isi lanseze propriul label, cea mai buna alternativa pentru a-i prelua atributiile era Phoebe Philo. Creatiile acesteia – mult mai intime si sensibile, a atras nume ca Natalie Portman, Kirsten Dunst si a adus acelasi succes casei de moda comparativ cu cel al anilor ’60 si ’70. Philo a dat Casei Chloe imaginea de ’lux, romantism si chintesenta franceza’, atragandu-si foarte multi admiratori. McCartney si Philo sunt vegetariene, ele nefolosind niciodata blana in creatiile vestimentare cat timp au lucrat in cadrul Chloe, McCartney nefolosind nici astazi piele in hainele pe care le proiecteaza.
In 2002 Chloe lanseaza o linie de genti, pantofi si produse mici din piele, The Paddington devenind prima geanta de tipul ‚it-bags’. Dupa plecarea lui Philo, urmeaza pentru scurt timp Paulo Melim Andersson in 2006 care aduce un aer modern creatiilor, dar este inlocuit de asistenta lui Philo – Hannah MacGibbon numita director artistic si care debuteaza cu prima colectie in martie 2009, pentru primavara – vara 2009.
Dupa ce a absolvit in 1996 la Saint Martins, MacGibbon a inceput sa lucreze la Valentino in Roma, a crescut foarte repede si a devenit in scurt timp, prim asistent al marelui designer. A invatat arta de a croi de la unul din ultimii croitori veritabili, dar pastreaza stilul modern specific londonez. Locul ii este luat in luna mai 2011 de Clare Waight Keller (fost director de creatie la Pringle of Scotland), noul director de creatie declarand :
sunt incantata sa ma alatur uneia dintre cele mai prestigioase case de moda din Paris.