În medicina tradiţională chineză, ciupercile sunt de bază, iar beneficiile aduse pielii au făcut ca anul trecut cu continuare în 2024 şi cel mai probabil în viitorii ani, ele să se bucure de o atenţie specială. Experţii în frumuseţe şi în îngrijirea pielii le-au recunoscut ciupercilor proprietăţile de strălucire, hidratare şi anti- îmbătrânire a pielii, ceea ce le-a transformat în staruri în devenire la acest capitol.
Cercetările de până acum au arătat ca ciupercile aduc multe beneficii pielii, ajutând tenul să devină mai sănătos, drept dovadă fiind utilizarea lor pe scară largă în diferite produse de îngrijire a pielii şi cosmetice. Multe studii le-au validat calităţile, scoţând în evidenţă proprietăţi antioxidante şi eficacitatea lor în îngrijirea pielii.
Cum ajută ciupercile pielea?
Ciupercile se bucură de susţinere ştiinţifică în ceea ce priveste beneficiile aduse pielii, în industria de îngrijire a pielii ele fiind folosite deopotrivă ca extract pentru produsele topice şi comestibil – consumat pentru o mai bună sănătate a pielii. Anumite ciuperci ajută la reducerea sensibilităţii pielii de la factori de stres de mediu şi până la îmbunătăţirea rezistenţei şi aspectului acesteia.
Beta-glucanii, un zahăr complex găsit în ciuperci, au proprietăţi de hidratare a pielii care îi susţin acesteia bariera de protecţie şi ajută la luptă împotriva roşeţii şi iritaţiei. Anumite variante pot preveni de asemenea sinteza melaninei în piele şi, în consecinţă, pot îmbunătăţi pigmentarea neuniformă a pielii.
Metaboliţii din ciuperci care luptă împotriva radicalilor liberi joacă un rol semnificativ în proprietăţile de vindecare a pielii. Alte studii au coroborat beneficiile metaboliţilor ciupercilor (beta-glucan, polizaharide, triterpene şi polifenoli) asupra dermatitei atopice, eczemelor, vindecării rănilor şi fotoprotecţiei.
Ciupercile şi beneficiile aduse pielii în funcţie de soiuri
Majoritatea formulelor de îngrijire a pielii bazate pe ciuperci conţin unul sau mai multe ingrediente aşa cum sunt în continuare.
- Ciuperci Reishi – Efecte anti- îmbătrânire;
- Ciuperci Shiitake – Iluminează pielea şi oferă ameliorarea inflamaţiei/ iritaţiilor;
- Ciuperci Tremella – Proprietăţi hidratante;
- Ciuperci Cordyceps – Hidratează şi promovează anti-îmbătrânirea;
- Ciuperci Coprinus – Combate pielea uscată, îmbătrânită şi inflamată;
- Ciuperci Trametes versicolor – Puternic antioxidant cu beneficii anti-inflamatorii.
Ce tip de piele beneficiază cel mai mult de ciuperci?
Toate tipurile de piele se pot bucura de beneficiile curative ale ciupercilor, dar cu toate acestea, având în vedere proprietăţile hidratante ale anumitor produse de îngrijire a pielii cu ingrediente din ciuperci, pielea uscată este cea mai avantajată.
Pielea uscată devine mai uscată în lunile reci, temperaturile scăzute împreună cu umiditatea în scădere pot îndepărta bariera naturală de umiditate a pielii. Avantajele folosirii ciupercilor pentru îngrijirea pielii sunt mai evidente pentru persoanele cu pielea uscată, deoarece ciupercile pot îmbunătăţi mâncărimea cauzată de pielea uscată şi descuamată.
La ce ar trebui să fii atentă când cauţi produse având ca ingrediente ciupercile?
Alege tulpini care corespund necesitaţilor pielii tale! Concentraţia extractului de ciuperci din formulă are un rol esenţial, la fel ca ingredientele suplimentare. Ideal, îţi doreşti un produs cu cât mai puţine ingrediente, în principal extract de ciuperci care să fie combinat cu alţi antioxidanţi şi ingrediente care susţin funcţia de barieră a pielii. Adăugarea altor antioxidanţi poate creşte eficacitatea produsului.
Acest boom de care se bucură ciupercile şi beneficiile aduse de acestea în îngrijirea pielii vine ca urmare a creşterii importanţei lor în mai multe domenii, industria produselor cosmetice deschizând mai multe linii de producţie care le implică. La aceasta se adăugă creşterea şi conştientizarea efectelor dăunătoare ale ingredientelor toxice din produsele de îngrijire, astfel că majoritatea ne dorim astfel de produse cosmetice şi de înfrumuseţare cât mai curate, naturale şi durabile. Mai mult, cererea crescută pentru produse naturale i-a determinat pe jucătorii din industria cosmetică să investească în cercetări mai ample ale beneficiilor şi proprietăţilor terapeutice a ciupercilor şi plantelor.
Renaşterea preocupărilor care vizează ciupercile este un lucru bun, mai ales că ajută pielea, ceea ce ar trebui să ne motiveze pe fiecare să ne îndreptăm atenţia spre produse cât mai naturale.