Copiii si banii reprezinta un subiect pe care, din pacate, multi parinti nu-l abordeaza si nici macar nu il au pe lista lor de prioritati. A-ti putea gestiona banii usor reprezinta o abilitate esentiala pe parcursul vietii, asa ca este important sa discuti cu copilul tau despre aceste lucruri. Copilului i se pot da sfaturi in privinta prioritatilor, a cantaririi situatiilor in care este necesar a se cheltui bani, per total, o formare a unei mentalitati sanatoase.
Incepe devreme!
Parintii reprezinta cei mai buni influentatori ai copiilor, iar numeroasele studii au aratat ca inca exista mari carente in educatia si interesul parintilor vizavi de bani, in relatia cu proprii copii. Unele studii arata ca aproape 75% dintre copii nu sunt implicati in problemele gestionarii financiare ale casei. Cu toate acestea, studiile au demonstrat in decursul timpului, ca atunci cand cei mici sunt implicati in finantele familiei, ei dezvolta deprinderi foarte bune de prudenta in cheltuieli, o mai buna intelegere si cunoastere a produselor financiare.
Fa-l real!
Daca te hotarasti sa iti inveti copii sau sa-i implici in orice fel de activitate financiara de familie, trebuie sa o faci intr-un mod tangibil. Si chiar daca in timpurile actuale, plata banilor in numerar este din ce in ce mai rara, trebuie sa faceti posibilul sa aveti bani si in aceasta forma, pentru a-i lasa pe copii sa-i manipuleze. Luati-va copii la cumparaturi si lasati-i pe ei sa plateasca, sa numere banii si sa verifice restul. Dati-le bani de buzunar si lasati-i sa faca propriile greseli!
Lucrati impreuna!
Puneti impreuna copiii si banii, in sensul de a-i implica in bugetul familiei! Ajungand de exemplu in perioada liceului, copii ar trebui sa stie cat costa anumite lucruri, intretinere, samd. In momentul in care au inteles ce este acela un buget al familiei, implicati-i in deciziile privind cheltuielile familiale.
Pastrati-le interesul!
Incercati sa va abtineti sa cumparati copiilor toate jucariile sau gadget – urile noi pe care le vor si mai mult decat atat – vorbiti cu ei despre motivele pentru care ei le vor. Purtati o discutie in care sa hotarati cu ei ce anume faceti: cumparati o minge de fotbal acum sau mai strangeti bani pentru inca o luna sau doua si cumparati un joc video pe care si-l doresc? In momentul in care s-a luat decizia de comun acord, incurajati-i sa stranga si ei bani pentru acest scop. Si, de asemenea, la o anumita suma stransa de ei, stimulati-i, adaugand si voi o suma pentru atingerea obiectivului final.
Timpul de asteptat in privinta scopului este de asemenea, la fel de important. Copii mai mici au tendinta sa aiba rabdare mai putina, comparativ cu cei mai mari, care deja au experienta in acest sens si iti pot gestiona rabdarea mult mai bine. Este recomandabila o perioada intre 3 si 6 saptamani pentru copiii cu varsta mai mica de sapte ani si intre 3 si 6 luni pentru copii mai mari de 7 ani; in multe situatii, depinde de la caz la caz.