Bucura-te de viata pe deplin si constientizeaza toate bucuriile vietii cu un creier sanatos!
Saruturile
E posibil sa stii ca igiena orala este importanta pentru un creier sanatos, deoarece mentine gura curata si scade inflamatia. Lasand la o parte igiena orala, trebuie sa stii ca sarutul romantic are o importanta mare asupra creierului. Si este vorba de faptul ca schimbi saliva, microbi, dar si informatii vitale despre cealalta persoana. Iar daca informatiile sunt bune, potrivite pentru tine, nu doar ca te “starneste”, dar iti dau si o stare euforica, pe masura ce sunt eliberate semnalele senzoriale de pe buze, in timp ce sunt eliberati de creier hormonii de simtit bine – dopamina si oxitocina. In plus, sentimentele bune si starea de bine imbunatatesc puterea creierului – te poti concentra si poti gandi mai bine, astfel ca iti ajuti memoria. Asa ca, gaseste-ti partenerul potrivit!
Implica-ti creierul!
Daca iti place sa asculti muzica sau sa dansezi pe muzica, trebuie sa stii ca dansul nu doar ca ne face sa ne simtim bine, dar este minunat pentru un creier sanatos , mai ales daca inveti miscari noi. Invatarea unor lucruri noi, dau nastere unor noi celule in creier, crescand conexiunea dintre ele. Si aici nu este vorba in mod specific despre dans. Incepand orice activitate noua, ca vorbim de invatarea unei limbi straine, ca inveti si te distrezi cu un nou joc sau practici Yoga sau Tai Chi, are acelasi efect stimulator asupra creierului, asa ca, pune-ti creierul la treaba!
Distreaza-te intre cearsafuri!
Acesta este unul dintre cele mai pretioase secrete: sa te bucuri de mult sex, nu doar ca iti face corpul mai sanatos, dar ii ofera o sanatate mai buna inimii, iti ofera mai tarziu o menopauza mai usoara, iti pastreaza corpul mai zvelt si cel mai important, iti ajuta creierul. Persoanele cu activitate sexuala activa, se simt mai bine, sunt mai fericite, iar sanatatea mintala este mai robusta, mai multe orgasme fiind echivalentul unei sanatati mai bune. Studiile stiintifice arata ca, cu cat ai parte de mai mult sex alaturi de partener, cu atat esti atasat mai mult de partener, lucru ce iti imbunatateste memoria, mai ales pe masura trecerii anilor.
Fii conectat!
Toate mamiferele, indiferent de specie, cauta compania grupului, iar oamenii nu sunt altfel. Evolutia ne-a facut animale sociale, fiecare avand nevoie de compania altora; este firesc sa te simti singur si acesta este un mod de al creierului de a ne face sa ne simtim, tocmai pentru a cauta companie. Din nefericire, studii recente au aratat ca singuratatea cronica este la fel de nociva ca o sticla de vodca sau 15 tigari pe zi! Avand o buna si sanatoasa conexiune sociala, ajuta la imbunatatirea formarii memoriei, oferind in acelasi timp si protectie impotriva bolilor specifice cauzate de imbatranire. Si daca nu te poti intalni personal cu cineva, te poti auzi la telefon, te poti vedea prin intermediul numeroaselor aplicatii existente astazi! Important este sa fii conectat cu oamenii!
Ridica-te de pe scaun!
Stai cam toata ziua pe scaun? Acest lucru este nefiresc pentru om, stramosii nostri fiind foarte activi, corpul fiind supus miscarii, in cautarea hranii, fie ca era vanat sau gasirea unor plante/ radacini specifice. Actualmente, corpurile noastre sunt slabe comparativ cu cele din trecut si din nefericire, stilul de viata sedentar ne pune in pericol, fiind mult mai predispusi bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale, diabetului si declinului creierului.
Partea buna este ca, conform studiilor, exercitiile efectuate la orice varsta protejeaza celulele creierului, stimuleaza cresterea altora noi si creeaza noi conexiuni. Asa ca, o idee buna este aceea de a face miscare zilnic timp de cel putin 30 de minute, fie ca mergi, urci scarile, alergi, faci o plimbare prin parc. Este indicat sa nu depasesti statul pe scaun in continuu timp de o ora si apoi daca te ridici, misca-te sau stai in picioare pentru cel putin 10 minute! Un stil de viata activ reduce riscul aparitiei unor boli specifice creierului, crescandu-i puterea si sanatatea.