Perioada de crestere a copiilor cuprinsa intre 10 si 14 ani este numita adolescenta timpurie, ani caracterizati de schimbari variate, atat pe plan fizic cat si psihic. Este o perioada dificila atat pentru copii, cat si pentru parinti, confuza de multe ori. Copiii incep sa creasca, incep sa gandeasca matur, sa se tranforme intr-un adult, iar parintii trebuie sa se obisnuiasca cu noua persoana, aflata intr-o continua transformare.
In perioada adolescentei timpurii, un copil se dezvolta in urmatoarele directii:
– Dezvoltarea fizica. Baietilor incepe sa le creasca parul facial, fetelor incep sa le creasca sanii si incep perioadele lunare. Parul pubian de asemenea incepe sa creasca pentru ambele sexe. Fetele au tendinta de a creste mai repede in aceasta perioada, dar in final baietii ajung mai inalti.
– Dezvoltare senzoriala si motorie. In aceasta perioda, copiii pot avea manisfestari stangace, ciudate chiar; creierul are nevoie de timp pentru a putea coordona un organism mai mare. Foarte importante in acesta perioada sunt exercitiile fizice regulate si corecte, pentru a imbunatati aceasta coordonare si pentru asimilarea unor obiceiuri sanatoase.
– Dezvoltarea cognitiva. Creierul isi dezvolta abilitatile de a gandi, de a invata, de a-si aminti. Copii incep sa realizeze ca o informatie poate fi interpretata in moduri diferite si ca ceea ce fac ei la momentul respectiv are efecte pe termen lung.
– Dezvoltare emotionala si sociala. Cu trecerea timpului, adolescentul simte nevoia de independenta, parintii sunt inlocuiti de prieteni pe post de sfatuitori. Aici intervine familia, cu un rol foarte important – determinant chiar, pentru constructia psihica a adultului de mai tarziu.
In aceasta perioada sunt indicate vizitele regulate la medic pentru a vedea daca dezvoltarea adolescentului decurge in mod normal. Medicul are nevoie sa afle multe informatii despre modul de viata al copilului, prietenii acestuia, scoala, preocuparile. Copilul ar trebui sa petreaca singur ceva timp cu medicul, pentru a putea gasi anumite intrebari care in mod normal nu indraznesc sa le adreseze parintilor.
Ori de cate ori sunt sesizate dereglari fizice si/sau emotionale ale copiilor, parintii ar trebui sa sune medicul; ii ajuta sa pastreze o perspectiva sanatoasa asupra sanatatii lor.
Iata cateva semnalmente care pot trezi suspiciuni:
– O intarziere a maturizarii fizice si/sau sexuale in cazul in care copilul a implinit 14 ani
– O schimbare ‘nejustificata’ a apetitului sau in greutate
– Probleme personale de imagine a copilului, cum ar fi: o fata slabuta care are impresia ca este supraponderata – acest lucru indica o dereglare in alimentatie
– Anumite dereglari mentale, lipsa de la cursuri, schimbari bruste de dispozitie, depresie
– Consumul de alcool, tutun sau droguri
Ce ar trebui sa faca parintii pentru a-si ajuta copii?
Oricat de mare este diferenta de opinie intre copii si parinti, cei din urma au un rol determinant in evolutia adolescentului. De multe ori, parintii sunt pusi in fata unor situatii delicate impinse chiar pana la limita, de aceea este foarte important sa stie sa gestioneze fiecare situatie in parte.
Trebuie sa se creeze parghii pentru o comuncare cat mai deschisa si sincera, parintii trebuie sa ii lase pe copii sa ia decizii singuri, dar acestia trebuie sa cunoasca limitele. Indiferent de ce se intampla, parintii trebuie sa isi accepte copiii si sa-i sustina in orice situatie pentru ca ei sa se simta increzatori si iubiti.