Fiecare dintre noi avem momente cand nu suntem in apele noastre, suntem suparati sau furiosi: zile proaste pur si simplu, conflicte la locul de munca, situatii neplacute in familie, toate fac parte din viata de zi cu zi. Resimtim supararile, iar gestionarea rationala a unor astfel de situatii este vitala si depinde numai de noi. Deciziile si hotararile de moment, ne pot schimba viata la 180 de grade, existand posibilitatea ca mai tarziu sa le regretam.
Cand suntem in astfel de situatii, este indicat sa incercam sa fim cat mai calmi si lucizi pe cat posibil, iar ulterior sa incercam sa analizam „la rece” situatia. Daca simtim ca suntem depasiti de situatie, putem apela la un specialist.
Pana atunci insa, ne putem folosi de cele de mai jos, pentru a intelege furia si a o gestiona intr-un mod cat mai matur cu putinta:
In primul rand, furia este o emotie si se manifesta ca o reactie brusca a unei nemultumuri sau a unui cumul de emotii (dezamagiri, frustrari, resentimente) reprimate. Manifestandu-ti furia, iti exprimi emotiile si sentimentele, iti pui in practica gandurile. Aceste manifestari, de cele mai multe ori ii pot leza pe cei din jur, iar in cazul in care nu sunt luate masuri, furia poate duce la reactii extreme (violente fizice, crime).
O modalitate buna de a preveni din timp furia si manifestarile acesteia, sunt exercitiile fizice regulate: endorfinele produse de creier sunt direct responsabile de starea de spirit buna. Nu trebuie sa fie niste exercitii care necesita un efort substantial, exercitiile cardiovasculare sau ridicarea unor greutati usoare sunt suficiente. In cazul in care nu sunteti familiar cu acest tip de exercitii, incercati o alergare usoara sau chiar mersul pe jos.
Daca simti „semnalele” furiei, incearca sa – ti distragi atentia prin activitati care iti fac placere: cititul este o modalitate foarte buna de a – ti indeparta gandurile negre, urmaritul unui film de asemenea este o solutie, jucatul pe o consola iti poate redirectiona gandurile, samd. Daca nu faci nimic pentru a te elibera de furie si pentru a disocia sentimentele, poti ajunge la acte de agresiune asupra celor din jur, fie ca e vorba de copii, animale de casa, partener de viata sau cunoscuti.
In eventualitatea in care realizezi ca ai iesiri necontrolate, gandeste-te la consecintele manifestarilor tale si ce anume iti genereaza si alimenteaza supararile! Orice frustrare poate fi eliminata in momentul in care ne dam seama de existenta ei si facem eforturile necesare pentru a o solutiona! Incearca prin orice mijloace care iti sunt la indemana sa iti reduci furia, vezi ce anume te supara si evita manifestarile inadecvate!
Nici una din metodele mentionate mai sus nu sunt usor de de constientizat si de aplicat pentru a gestiona furia, dar cunoasterea lor poate fi un prim pas pentru a evita situatiile neplacute.