Cele mai frecvente leziuni sau accidente cand alergi sau faci exercitii fizice sunt cauzate de miscarile repetitive care streseaza articulatiile si tendoanele.
Alergatul in mod deosebit, este o modalitate foarte buna de a elimina stresul, de a fi in forma, asa ca daca te atrage acesta modalitate de efort fizic, o poti face fara probleme! Pe parcursul unui intreg an, aproximativ 30% dintre cei care alearga pe distante mai lungi, sufera de o accidentare, procentul de 50% fiind in cazul alergatorilor de maraton. Din pacate, cei mai expusi accidentarilor sunt incepatorii, alergatul pe beton solicitand si mai mult corpul; in principal, accidentarile provin de la fortare, de la supraefort.
- Nu trebuie sa maresti efortul fizic cu mai mult de 10% pe saptamana! Corpul devine mai puternic daca este solicitat in doze mici de efort; in schimb, daca se exagereaza, poate ceda. Asa ca, cel mai bine este sa retii acest lucru, sa-ti (re)faci calculele privitoare la efort si sa nu depasesti cifra de 10!
- Concentreaza-te pe scop! Daca ai o planificare a scopurilor in alergat/efort fizic, concentreaza-te doar pe un singur scop, nu pe doua! Daca de exemplu vrei sa cresti distanta sau viteza, alege doar una din doua, pentru ca efortul sa fie mai eficient si sa si poti in acelasi timp evita accidentarile.
- Variaza dificultatea! Daca faci o sesiune grea, urmatoarea sa fie mai usoara. Putem face o comparatie intre corp si un telefon: daca functioneaza fara a fi incarcat, pana la urma pica.
- Evita pantofii de sport vechi! In general, se stie ca astfel de pantofi trebuiesc purtati intre 500 – 800 km, dar acest lucru depinde de greutatea individuala, pasul mai greu sau mai usor al fiecaruia, ca si stilul de alergat. In cazul in care simti o durere constanta sau un disconfort in timp ce faci efort si pentru a preveni anumite accidente cand alergi, incaltamintea poate fi o problema.
- Cumpara-ti inca o pereche de incaltaminte (cel putin) daca vrei sa previi anumite accidente cand alergi! Cercetatorii europeni au descoperit ca pe langa experienta ta ca persoana care faci exercitii fizice, rotatia diferitelor perechi de incaltaminte au redus leziunile cu aproape 40 de procente! Deoarece atenuarea difera de la o pereche la alta, impactul asupra picioarelor este diferit, evitand astfel repetitivitatea stresului asupra tesuturilor.
- Greutati. Daca esti o iubitoare a alergatului si vrei sa previi anumite accidente cand alergi, trebuie sa retii ca antrenamentele cu greutati, iti ofera puterea de a aduce un echilibru in musculatura si capacitatea sa de efort. Intarirea tesuturilor conectoare, sprijina articulatiile.
- Nu ignora durerea! Clasicul tratament – odihna, gheata, comprese – este unul foarte indicat, iar pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei, gheata trebuie folosita maxim 15-20 minute, la fiecare 4-6 ore. Dupa 48-72 de ore, caldura va avea efecte mult mai benefice asupra vindecarii.
- Nu folosi medicamente pentru a trece peste durere! Medicamentatiile pot reduce inflamatia si durerea, dar pot duce la diverse leziuni daca sunt folosite pentru a te “ajuta” la antrenament. Ele nu accelereaza vindecarea si mai rau decat atat, va permite sa suprasolicitezi tesutul deja deteriorat.
- Recupereaza cu exercitii usoare! Cand te recuperezi de la o anumita accidentare sau leziune, ai putea merge pe odihna activa sau exercitii usoare, mult mai bune decat a nu face nimic. Este stimulat fluxul sanguin, ceea ce duce la vindecare; inotul, sporturile de apa, ciclismul, sunt de luat in considerare.
- Ridica ritmul treptat! Imediat ce te-ai vindecat, ai fi tentata sa continui exercitiile la intensitatea de dinainte; nu este deloc indicat, cel mai bine este sa faci acest lucru gradual.
- Stii cand sa obtii un ajutor profesional. Daca o anumita leziune nu se vindeca sau pare a fi mai grava, sau este o accidentara repetabila, mergi la un medic specialist. Talpile plate sau arcuirea inalta a talpilor, pot duce de multe ori la accidentari; dezechilibrele musculare in alte parti ale corpului pot predispune corpul la dureri.