Cum sa-ti atingi obiectivele, indiferent de natura lor reprezinta o incercare pentru fiecare dintre noi si de cele mai multe ori, incepem sa ne gandim la obiective cand se termina un an sau la inceputul altuia. Si chiar daca familia este si trebuie sa fie in prim plan, obiectivele legate de cariera sunt strans legate de viata noastra si toate aspectele ei, pentru ca statutul dar mai ales banii, sunt necesari supravieturii. Mai mult decat atat, a stabili obiective intr-un mod metodic, ne ajuta sa fim mai organizati, ceea ce e in stransa concordanta cu increderea in sine. Si cu cat indeplinesti mai multe obiective, cu atat te vei simti mai bine pentru tine.
Pentru a identifica in mod corect cum sa-ti atingi obiectivele indreapta-ti scopul si valorile in stabilirea lor si vei aprofunda si mai multa stima de sine, ceea ce va duce la progres profesional si de aici un simt al controlului, imbunatatind chiar si spontaneitatea. Ar trebui sa te intrebi: te simti ca ai control asupra cariereri si obiectivelor? Ai un plan, dar unul care sa fie deschisa schimbarilor? Simti ca ar trebui sa controlezi mai mult emotiile si actiunile proprii? Gaseste raspunsul la aceste intrebari, dar ia in calcul si ghidul din randurile urmatoare, care te va ajuta sa iti dezvolti obiectivele.
Obiectivele
Acestea reprezinta o viziune a modului in care vrei sa fie viata ta, pe termen scurt si lung. Cu cat esti mai clar, mai limpede in ceea ce vrei, cu atat este mai usor sa mergi inainte si vei stii cum sa-ti atingi obiectivele.
Atitudinea si emotiile
Persoanele cu o puternica stapanire de sine, nu isi lasa emotiile sa ii controleze, ei isi controleaza propriile emotii. Concentreaza-te pe ceva pozitiv in fiecare zi: incepe un jurnal de recunostinta si (re)citeste in mod constant “intrarile” !
Autosabotajul
Rezista tentatiei de a te invinovati atunci cand lucrurile merg prost, acest lucru putandu-te cu adevarat sa te faca sa te simti ca tu esti singurul vinovat cand lucrurile merg prost. Daca observi, daca simti ca o faci, incearca in mod constient sa te opresti!
Vointa
Gandeste-te la momentele cand ti-ai propus ceva, cand ti-ai stabilit un obiectiv, dar nu l-ai urmat din cauza lipsei de autocontrol. Poti debloca anumite sentimente de rusine, care nu sunt deloc utile atunci cand incerci sa construiesti stima de sine. Vointa reprezinta o parte esentiala a stapanirii de sine si a stimei de sine si e ceea ce te impinge sa actionezi. Pentru a-ti stimula vointa, trebuie sa ai siguranta ca ai motive sentimentale si rationale deopotriva. Poate iti doresti sa nu mai stai pe retelele sociale. Motivul rational este acela ca nu mai ai timp sa iti duci la indeplinire sarcinile, iar cel emotional este ca iti pierzi respectul de sine, nefiind in stare sa duci la bun sfarsit simple actiuni, neputandu-te sa te concentrezi! Pentru majoritatea, vointa este mai puternica atunci cand decidem sa facem o schimbare, de aceea trebuie sa profitam de astfel de momente.
Concentrarea
Concentrarea este legata de vointa! Gandeste-te la timpul pe care il pierzi zilnic, iar a avea capacitatea sa ramai concentrat pe o singura sarcina este un lucru necesar pentru stapanirea de sine, avand consecinta construirea respectului fata de noi insine. Si poti incepe sa lucrezi la acest aspect, concentrandu-te doar pe o singura sarcina la un moment dat si in plus, stabileste-ti anumite date si ore la care sa termini ceea ce ai inceput!