Este destul de dificil astazi sa iti mentii o dantura curata si asta datorita multiplelor tentatii care vin din mancare si bautura. Multe alimente gustoase sunt fie acide, fie zaharoase, ceea ce inseamna ca ele contribuie la degradarea smaltului dintilor. Nu mai vorbim de patarea lor, mai ales ca, intr-o zi obisnuita, ne putem intersecta cu cafeaua, cu otetul din salate, tigarile, condimentele colorate, sucurile, vinul si lista poate continua, moduri care te ‘ajuta’ sigur sa-ti patezi dintii. Si te poti spala pe dinti asa cum trebuie, dar cu certitudine, vei avea culoarea galbena, maronie sau alte nuante derivate.
Putem sa ne bucuram de alimentatia noastra, de vicii, de o dantura curata fara ca sanatatea si aspectul ei sa fie afectate? Raspunsul se pare ca este unul afirmativ ambelor situatii …
Ce ne impiedica sa avem o dantura curata?
- Otetul balsamic lasa in urma pigmenti inchisi la culoare si o consistenta lipicioasa; consecintele sunt aceleasi si in cazul sosului de soia.
- Sucurile de fructe sunt usor acide, predispunand dintii sa devina mai sensibili la colorare. Sucurile de fructe contin si zahar – care hraneste bacteriile, ceea ce creeaza cavitati in timp ce dintii se pateaza.
- Sosul de rosii contine o culoare foarte puternica, este acid, aciditatea slabind stratul de smalt al dintilor, facandu-i mai porosi si sensibili la pete.
- Exista o mare varietate de fructe care au pigmenti inchisi si care pot pata cu mare usurinta dintii. Afinele, rodiile, zmeura si altele, au pigmenti rosii care pot lasa reziduuri pe dinti.
- Sfecla rosie are un pigment puternic, ceea ce iti poate pata dintii cu rosu sau portocaliu.
- Sucurile acidulate predispun dintii la a deveni mai porosi si mai predispusi la patarea ulterioara; de asemenea, se poate ajunge chiar si la decolorarea lor.
- Regasit intr-o serie de alimente, ingredientul curry iti poate lasa o nuanta galbena sau portocalie.
- Nicotina si gudronul se regasesc in tigari, iar fumatul duce la aparitia petelor galbene si maronii pe dinti. In plus, fumatul poate provoca pierdere osoasa, caderea dintilor, retragerea gingiilor, alaturi de multe alte probleme de sanatate.
- Ceaiurile si cafeaua sunt bauturi nelipsite zilnice si datorita diversilor tanini continuti, se poate ajunge la o decolorare maronie sau gri daca sunt consumate constant.
- Vinul rosu contine diversi tanini si poti vedea petele rosii imediat dupa ce ai baut, ceea ce inseamna ca este destul de puternic.
Cum evitam astfel de neplaceri?
- Daca este posibil, foloseste mai tot timpul paiul cand bei, metoda prin care vei evita mai mult contactul dintre ceea ce bei si smaltul dintilor, predispunand mai putin la patare.
- Nu ar mai trebui specificat, dar totusi mentionam: periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi, dar incearca sa lasi o pauza intre momentul cand ai terminat de mancat/baut si periaj de aproximativ jumatate de ora.
- Foloseste pasta de dinti care contine fluorura sau hidroxiapatita, acestea reminalizandu-ti dintii, facandu-i mai puternici. Daca ai sensibilitate la dinti, este indicata o pasta de dinti cu hidroxid de calciu, care nu are aceleasi minerale ca hidroxiapatita. Si este indicat sa sari peste pastele de dinti naturale, care nu contin din pacate ceea ce au nevoie dintii tai, nimic care sa remineralizeze dantura. O pasta de dinti de albire este iarasi indicata, deoarece contine silice, care pot curata petele aparute in mod uzual.
- Foloseste ata dentara si incearca sa-ti faci un obicei din asta!
- Foloseste apa de gura fara alcool! Alcoolul usuca gura limitand productia salivei si daca este folosita prea mult, poate usca si gingiile, ducand la retragerea acestora.
- Trebuie sa te hidratezi, indiferent cat de mult mananci sau nu, bautul apei ducand la neutralizarea ph-ului cavitatii bucale si ajutand la eliminarea resturilor de mancare si bautura.
- Consuma alimente cu frunze verzi sau mancaruri care trebuiesc muscate cu adevarat, ceea ce poate duce la eliminarea unor pete sau resturi, nepermitandu-le sa se acumuleze.