Cand auzim notiunea de depresie, majoritatea ne gandim la ceva cu care ne putem lupta in timp; din pacate, gresim si mai gresim atunci cand ne gandim ca o putem invinge singuri, fara niciun ajutor. O persoana aflata in depresie nu stie si nu poate iesi singura din aceasta situatie. Nu este deloc simplu, nu te duci la o persoana aflata in depresie si ii spui “Nu fii trista! Fii pozitiva!” si isi revine imediat; lucrurile nu functioneaza in acest mod!
Depresia nu este o alegere! Si este foarte foarte gresit cand exista gandirea conform careia cineva care sufera de depresie, are nevoie doar de ganduri pozitive in viata si ca nu trebuie sa vada lucrurile in mod negativ. De asemenea, la fel de gresit este atunci cand oamenii vad depresia ca o slabiciune a persoanei care sufera de asa ceva; depresia este vazuta de multi ca un lucru rusinos, ca un defect. Iar acest mod de gandire, ii face pe cei ce sufera de depresie sa le fie rusine de ceea ce sufera si in cele mai multe cazuri, efectul este de adancire a acestei situatii.
Nimic nu este atat de negru si evident ca exista modalitati pentru a usura depresia, pentru a o face mai suportabila, dar in momentul de fata, nu exista vreun remediu cunoscut, care poate garanta rata de succes de 100%. Ce este important de retinut, este faptul ca depresia se manifesta si difera de la persoana la persoana, existand mai multe tipuri de depresie, de la tulburarea majora depresiva la tulburarea depresiva persistenta, neexistand niciun mod singular si eficient de a face fata tuturor tipurilor.
Cu toate acestea, anumite studii au demonstrat ca stabilirea micilor obiective in fiecare zi, pot ajuta la a face depresia mult mai usoara, chiar daca pot fi sarcini banale, ca spalatul dimineata sau facutul patului. Cum depresia de regula, distruge orice structura pe care o avem in viata noastra, rutinele mici pot fi extrem de folositoare. Este important de asemenea, ca cei care sufera de depresie, sa manance sanatos si este bine ca alcoolul si cafeaua sa fie evitate pe cat posibil; la fel de important, este si somnul. Iar in aceasta situatie, este importanta miscarea si exercitiile fizice, doar o simpla plimbare pentru inceput si este un mare pas; sunt eliberate endorfinele – hormonii care te fac sa te simti bine. Si chiar daca suna a cliseu si toata lumea lauda efectele benefice – si pe buna dreptate – yoga ii ajuta pe cei care doresc sa scape de depresie.
Pe de alta parte, este important si sanatos, sa se apeleze la ajutorul specialistilor; cu siguranta nu se va vindeca totul peste noapte, dar cateva discutii nu vor omori pe nimeni si mai mult, cei cu care discutati, sunt profesionisti si pot oferi sugestii care sa ajute.
Ce este extrem de important, este faptul ca depresia nu este ceva de care sa va fie rusine; ea nu are limite si nu face discriminari. Nu tine cont de varsta, sex, rasa sau status, despresia este si va fi mereu o stare specifica omului.
Mituri depresie
Este totul in capul tau !
In primul rand, trebuie inteles faptul ca depresia nu este in cap, sau mai bine zis nu doar in cap! Este o boala care afecteaza intregul corp si nu doar mintea; oboseala, insomnia, durerile de cap, problemele digestive, durerile de piept sau musculare, toate impreuna sunt manifestari ale depresiei. Nenumaratele studii au aratat faptul ca depresia afecteaza sistemul imunitar, facand pacientii mai predispusi la imbolnavire sau infectii; studii mai recente au aratat legaturi intre depresie, inflamatie, stres oxidativ (radicali liberi), sustinand faptul ca atunci cand corpul produce mai mult decat este necesar radicali liberi si nu reuseste sa ‘scape’ de ei, acestia ‘calatoresc’ prin corp, declansand depresia si anxietatea.
Intodeauna este un motiv !
Un alt lucru care trebuie remarcat este faptul ca depresia nu este vreo forma de suferinta justificata si nu este mereu legata de o situatie anume. Ea exista acolo, fara vreun motiv anume, este o stare perpetua de deznadejde, goliciune si e ca un mers in continuu intr-un labirint, cautand ceva ce nici tu nu stii. Si chiar daca cineva incearca sa sape adanc in mintea cuiva deprimat pentru a descoperi ce anume a provocat aceasta boala, sunt cele mai mari sanse sa nu gaseasca nimic, pentru ca aceasta, apare … exista … pur si simplu.
Este doar tristete !
Depresia nu este acelasi lucru cu tristetea; in timp ce tristetea dispare dupa ceva timp, depresia este persistenta. Deodata nimic din jurul tau nu mai are valoare, calitatea somnului nu mai este aceeasi, sentimentele dispar brusc si niciuna din pasiunile tale mai vechi sau mai noi, nu mai sunt interesante pentru tine. Si este total gresit sa spui unei persoane care sufera de depresie, propozitii de genul “toata lumea se confrunta cu asta” sau “stiu cum te simti”. O alta afirmatie la fel de gresita, este aceea de a indemna o persoana aflata in depresie, sa fie “recunoscatoare” pentru situatia actuala, avand in vedere ca altii stau mai rau. Este un lucru nociv, pentru ca persoana in cauza deja se simte rau, astfel de afirmatii adaugand greutate in plus si creand o bucla nesfarsita de auto agresiune si ura de sine. Uneori este chiar mai bine ca aceasta conditie sa fie acceptata fara a incerca vreo solutionare, pentru ca acest lucru ar insemna sa te lupti cu ceva care nu pare sa existe.