Daca reaplicati balsam de buze in mod constant – intr-un mod oarecum obsesiv – aveti mari sanse sa va faceti mai mult rau decat bine!
Daca este vorba de o vreme racoroasa, asigurati-va o baza inainte de culoare buzelor sau preveniti aparitia unor pete, fiecare avand astfel de balsamuri peste tot: in casa, la birou, in masina sau geanta de mana. Si parca e si normal, avand in vedere ca aceasta industrie este una mare si in plina expansiune, piata globala pentru produsele de buze preconizand ca va ajunge la aproape 1,2 miliarde euro, anumite companii chiar castigand foarte foarte bine de pe urma lor.
Hidratare
Suntem linistite cand stim ca avem cu noi un balsam de buze, dar de ce aceasta necesitate de a-l reaplica in continuu? Din pacate, unele balsamuri contin ingrediente iritante care provoaca inflamatie si pierderea hidratarii. In plus, folosirea in exces a balsamului, determina buzele sa devina intr-un fel lenese, pentru ca nu mai muncesc pentru a-si pastra nivelul de umiditate. De aici si acest cerc vicios de uscare si aplicare, ca o dependenta.
Dar, fara substante care sa dea dependenta, daca reaplici balsam de buze, aceasta poate fi de departe asemanatoare cu o constrangere sau obsesie. Compulsiile sunt comportamente care calmeaza – unul din lucrurile pe care balsamul de buze pretinde ca trebuie sa faca. Persoanele cu tulburari obsesiv compulsive (TOC) experimenteaza ganduri stresante sau obsesii si au nevoie sa actioneze pentru a opri sau neutraliza aceste ganduri-constrangeri. Simptomele sunt asemanatoare tulburarii dismorfice corporale si cand obsesia are legatura cu aparenta, este incadrata aici. Cineva care are tulburare dismorfica corporala cu modul in care arata buzele sale si aplica excesiv balsam de buze, are ca finalitate – aparitia unor probleme de piele.
Cum putem controla acest obicei?
- Ingredientele fac diferenta. Pielea buzelor este mai subtire decat in restul corpului, este mai permeabila, astfel ca produsele patrund mai usor. Datorita acestei sensibilitati, ele sunt dispuse la deteriorare si crapare si nici macar nu au glande uleioase sau sudoripare, tocmai de aceea au nevoie in anumite momente de hidratare. De aceea, acest balsam de buze este solutia ideala, dar, folosit cu moderatie.
- Principala problema este calitatea balsamului de buze. Trebuie mare atentie ca acestea sa nu contina iritanti, cum ar fi camfor, fenol, mentol, folosite pentru a calma la contact, dar pot face pielea fragila pe termen lung, acidul salicilic sau alfa hidroxi acizi – ambii exfolianti chimici. Parfumul iarasi trebuie evitat, iar specialistii recomanda a nu se folosi produse care afirma ca umplu buzele, ele doar iti dau aceasta impresie, de fapt le irita.
Din pacate, ingrediente ca petrol sau petrolatum actioneaza mai mult ca o bariera in loc sa rezolve o problema. Aceste produse stau pe suprafata buzelor, deoarece moleculele sunt prea groase pentru a patrunde. - Pentru a pastra buzele pline si protejate, vitaminele reprezinta cea mai buna solutie. Buzele crapate permanent, pot fi un semn al deficitului de vitamine; din pacate, majoritatea in loc sa aiba grija de alimentatie, incearca interventia exterioara. Vitaminele A, D si E sunt cele mai recomandate, putand fi absorbite in buze si mentinute hidratate; in plus, retinolul ajuta la umplerea liniilor din buze.
Acidul linoleic este indicat pentru buzele crapate, un acid gras omega 6, cunoscut ca vitamina F care previne deshidratarea. Pentru a calma, nu exista ceva mai bun decat ceaiul de musetel sau untul de shea.
Acum ca s-a gasit formula perfecta, nu trebuie sa aplicam balsam de buze decat o data sau de doua ori pe zi!