Cicatricile, ranile pe care le-am avut sau le avem, fac parte din procesul natural de vindecare a corpului, indiferent ca sunt cauzate de acnee, accidente, interventii chirugicale. In multe cazuri, raman semne ale lor; unii le accepta, altii mai putin; cum facem sa le prevenim sau sa le vindecam pe cele existente?
Aplicarea vitaminei E a fost considerata pentru mult timp ca benefica, dar, in urma studiilor, s-a demonstrat ca nu este de fapt de niciun ajutor; acest lucru nu a impiedicat sa apara tot mai multe produse, care mai de care mai bune in ceea ce priveste cicatrizarea. Cel mai important lucru cand ai o rana de la un accident – oricat de banala – o arsura, o taietura – sa o tratezi intocmai ca o cicatrice. Ce inseamna asta? Curatare, oprirea sangerarii si pansarea corespunzatoare. Iar daca rana este mai mare, trebuie sa ajungi la spital la urgente si din momentul in care rana este curatata, aceasta poate fi cusuta de catre o asistenta, care te poate ajuta ulterior sa te imbraci si sa-ti ofere sfaturi de igiena si intretinere. Ideal este – ca rana sa fie deschisa cat mai mult catre aer.
Cand o cicatrice este dificila – este si greu de tratat, si pentru a nu avea probleme extra in acest sens, trebuie retinut ca rana nu trebuie masata, deoarece poate distruge densitatea colagenului din jurul ranii, facand-o mai groasa. Aplicati o crema apoasa sau un emolient si, folosind miscari circulare peste cicatrice, masati usor.
Gelurile cu silicon hidrateaza cicatricile, le pastreaza umiditatea, reduc roseata si aspectul de umflat, deshidratarea si grosimea ranilor, fiind o adevarata problema, iar foliile de silicon pentru cicatrici, pot ajuta in acest sens. Iar de o cicatrice nu putem scapa complet si chiar daca tesutul ranii are colagen si mai mult sange decat pielea normala, nu se va putea niciodata potrivi perfect cu pielea din jurul acesteia. Tot ce poti face, este sa reduci aspectul ranii, 12 pana la 16 luni – avand nevoie o cicatrice sa aiba aspectul final de pe piele; poate fi mai mult sau mai putin vizibila si o ai pentru toata viata.
Medicii de specialitate, fac tot posibilul pentru a diminua aspectul cicatricii si pentru refacerea zonei respective. Intr-adevar, in urma studiilor si a experimentelor, s-a constatat ca siliconul poate face diferenta, dar, daca esti o persoana care se vindeca greu, se raneste usor, atunci din pacate, nu exista solutii si nimic nu te poate ajuta in acest sens; in astfel de cazuri, influenta siliconului este una minima. El ajuta la raspunsul inflamatoriu si poate grabi vindecarea, dar, din pacate, inca nu exista un produs care sa rezolve complet aceasta problema.
Singura solutie pentru a minimiza ranile si aspectul lor, este actiunea insasi: cu cat actionezi mai repede, cu atat mai bun este rezultatul. Ai nevoie de doua saptamani din momentul in care s-a inchis rana, sa ai grija ca ea sa arate cat mai bine la final.
Pentru pacientii care doresc minimizarea cicatricilor dupa interventii chirugicale, este indicat HealGel care contine ingrediente anti inflamatorii, un produs tot pe baza de silicon. Foliile de gel, chiar daca sunt si ele eficiente, cad, provoaca iritatii, iar gelurile propriu zise cu silicon sunt la fel de eficiente. In cazul unei cicatrice cheloide – o supra crestere a tesutului ranii, este indicata o injectie cu steroizi, excizia si radioterapia fiind tratamentele finale. Cu toate acestea, odata cu excizia vechii rani, sa ai parte de o alta rana.