O adiere proaspata intr-o dimineata de vara cand toata natura se trezeste la viata, livada cu fructe ce se coc pe ramuri, aroma inconfundabila a ierburilor proaspat cosite, sau padurea cu mirosul ei reavan de muschi si copac. Tot atatea optiuni si tot atatea arome care ne inconjoara si care ne-au oferit, noua oamenilor de-a lungul timpului, tot atatea motive de a ne inspira si a “conserva” in sticlute mici toate aceste “bucurii olfactive”, pe care Mama Natura cu splendida ei generozitate, le poate oferi.
In acest moment, se regasesc pe piata internationala a parfumurilor o infinitate de combinatii de arome si compozitii care mai de care mai inedite si mai sofisticate. Insa ceea ce ne propunem noi sa facem, este sa va aducem cate putin din “aroma” fiecareia dintre cele care stau la baza tuturor parfumurilor, de ieri sau de azi, si dintotdeauna.
Mai trebuie precizate si aspectele urmatoare, fara de care, “calatoria” noastra in lumea esentelor frumos mirositoare nu ar avea niciun inteles!
- Orice parfum, indiferent de marca, creator sau pret, apartine unei categorii sau familii de parfumuri. Confom specialistilor in domeniu, in prezent sunt pe piata sase mari familii de parfumuri: cele florale care sunt si cele mai numeroase, fructate, orientale, cele fresh, oceanice sau ozonate si nu in cele din urma, cele ambrate sau padurete (cu esente lemnoase).
- Tot ca o generalitate a oricarui parfum, este ca acesta este compus dintr-o varietate de arome diferite intre ele, unele care dureaza mai mult in timp si altele care isi pierd din intensitatea olfactiva foarte repede, dar care se simt primele de cel sau cea care testeaza produsul.
Asa se face ca aromele cu o durata mai mare, sunt cele care compun notele de baza si de mijloc, iar cele care sunt primele, “purtatorii de cuvant“ ai respectivului parfum, intra in categoria notelor de varf sau initiale si de cele mai multe ori, ele definesc familia de parfumuri din care face parte intreaga compozitie. - O alta situatie des intalnita in aceasta industrie, este aceea ca multe dintre elementele care se folosesc in diferitele compozitii, provin fie din plante, fie de la animale, aflate intr-un real pericol de disparitie, tocmai datorita faptului ca exista o atat de mare cerere pe piata.
In aceasta categorie intra moscul (care provine de la o specie de bou moscat al carui habitat se gaseste in Asia), anumite tipuri de ambra (care provin de la o anumita specie de casalot), precum si numeroase plante al caror areal este pe cale de extinctie.
Aceasta duce la folosirea in compozitia parfumurilor a unor substante chimice de sinteza, asemanatoare cu cele naturale si care in acest mod, pot duce la o mai mare varietate de combinatii, fara a fi puse in pericol speciile de animale si plante.
Lavanda
este una dintre cele mai intalnite plante in industria parfumeriei, mai ales in notele de baza sau cele de mijloc, deoarece este un foarte bun “liant” intre celelalte arome. Este folosita inca din Antichitate in medicina si mai apoi ca planta aromata, in prezent, existand in lume, zone intregi dedicate cultivarii acestei plante la scara industriala, dintre care amintim regiunea Provence din sudul Frantei. Lavanda nu este foarte pretentioasa si poate fi cultivata cu succes in orice zona cu clima calda-temperata.
Bujorul
este o alta floare des utilizata, de aceasta data mai mult in compozitia notelor de varf ale parfumurilor, in special la cele care fac parte din clasa parfumurilor florale sau fresh, deoarece aroma acestei flori, este foarte volatila si nu persista mult timp. In combinatie cu rasini sau esentele lemnoase, bujorul poate face parte si din notele de mijloc sau de baza ale parfumurilor orientale sau ambrate, deoarece aceste elemente ii confera stabilitate in timp.
Floarea de tiare
este ruda apropiata cu gardenia, dar cu flori mai mici, in forma de stea, de culoare alba sau frez si care emana un parfum de gardenie mult mai puternic, utilizata cu precadere ca nota de baza in parfumurile florale sau floral-fructate. Deoarece extractul de gardenie se obtine cu mare dificultate, este folosit in compozitia multor parfumuri florale extractul de floare de tiare, planta ce este cultivata in majoritatea tarilor din Asia de Sud-Est, precum si in majoritatea insulelor din arhipeleagul Polinezian.
Tuberoza
face parte din familia liliaceelor si este celebra pentru mirosul ei ametitor de dulce si foarte pregnant, de aceea este folosita ca nota de baza atat la parfumurile florale cat mai ales, la cele orientale. Tuberoza este folosita in parfumerie si nu numai, sub doua forme: una dintre ele se numeste „concret” si este vorba de o substanta solida obtinuta din macerarea florilor plantei, iar cealalta se numeste „absolutul” plantei si este uleiul esential pur obtinut, prin extractia dubla cu solvent din florile acestei plante, substanta care este foarte greu de obtinut si avand costuri ridicate de productie.
Iasomia
este o planta perena de la care se foloseste in mod deosebit uleiul esential, obtinut fie prin extractie cu solvent, fie chimic. Florile trebuie adunate seara, cand mirosul este mai puternic. Este folosita atat in notele de varf ale parfumurilor, cat si in cele de mijloc sau de baza, diferenta intre aceste stari, fiind data de compozitia de ansamblu, adica de celelalalte plante sau arome care au rolul de element de legatura si fixare. Daca acestea din urma sunt intr-o cantitate mai mare, iasomia va face parte alaturi de ele din notele de baza, daca nu, o vom regasi cu succes inca de la prima „intalnire olfactiva” cu respectivul parfum.
Material realizat de Nusha Davilla