Dermatologii considera retinoizii o adevarata minune, datorita efectelor benefice pe care le au, actionand asupra texturii, ridurilor, nuantei. Si se pare ca, datorita informatiilor eronate, doar aproximativ 30% folosesc cremele care contin acest ingredient! Daca va veti schimba opinia sau nu, depinde doar de voi, in continuare fiind prezentate informatii care va vor contura imaginea despre retinoizi.
Pielea mea este sensibila, astfel ca, nu as putea in niciun caz folosi retinoide!
Retinoidele – denumirea generala a tuturor derivatelor vitaminei A – irita pielea, astfel ca, pentru femeile care au avut diverse reactii ale produselor de ingrijire a pielii sau care au incercat un retinoid, cu siguranta, acestea nu reprezinta o solutie.
Atat timp cat nu te numeri printre persoanele care au o piele foarte foarte sensibila, ar trebui sa incerci pentru a vedea daca iti face bine sau nu. Trebuie retinut ca oricine incearca retinoide, pot avea parte de o anumita forma de dermatita – roseata, piele uscata, dar, din momentul in care pielea intelege, se obisnuieste cu utilizarea frecventa a acestora, aceste efecte secundare vor disparea.
Pe langa aceasta, exista modalitati pentru ca un retinoid sa ‘copleseasca’ prin efectele sale, pielea. Dupa curatare, foloseste cu blandete o crema hidratanta pe post de ‘tampon’ si foloseste o formula care contine un ingredient antiinflamator, cum ar fi niacinamida sau o formula cu o eliberare lenta. Incepe cu aceasta rutina o data pe noapte si din moment ce ai trecut acest hop, schimba ordinea hidratantului si retinoidului, si creste rutina la folosirea de trei ori pe saptamana, pentru ca intr-un final, sa ajungi sa folosesti zilnic.
Am rozacee, iar fata mea este destul de rosie!
Rozaceea insasi este considerata inflamatorie – ea fiind tratata cu produse anti-roseata, asa ca, de ce sa punem gaz pe foc? Nu este o idee stralucita sa folosim retinoid intr-o perioada in care avem multe cosuri, pe de alta parte, nu ar trebui sa ai roseata dupa primele doua saptamani de folosire. Mai mult, un studiu a aratat ca de fapt, retinoidul chiar ar putea sa fie un bun tratament pentru rozacee. Urmeaza aceeasi rutina ca mai sus, dar foloseste un derivat bland al unui produs anti-imbatranire potent, cum ar fi retinaldehida sau propionatul de retinil. Daca folosesti astfel de produse mai usoare, trebuie sa ai rabdare, pentru ca ele isi vor face efectul, dar poate nu atat de repede cum te astepti!
Folosesc alti activi anti-imbatranire, astfel ca, nu am nevoie de un retinoid!
Amestecand retinoid cu alti exfolianti, cum ar fi acizii alfa hidroxi (AHA) sau peptide, poate fi in cel mai rau caz, un experiment chimic gresit. Retinoidele pot face echipa buna cu alti agenti anti-imbatranire mai putin insemnati, iar ideea de redundanta nu este chiar exacta. S-a demonstrat ca eficacitatea retinoizilor este imbunatatita atunci cand este amestecat cu un acid alfa hidroxic, cum ar fi acidul glicolic. Cel mai sigur mod este acela de a le alterna pe cele doua: acid alfa hidroxic noaptea, urmand apoi retinoidul, sau folosind un produs care sa le contina pe ambele. Astfel, pielea nu este bombardata cu concentratii mari din nicio parte.
In cazul in care folosesti antioxidanti, peptide sau vitamina C, mergi cu toate, folosind intai retinoidul. Utilizarea retinoidelor mai mult timp, ajuta alte ingrediente sa penetreze mai bine, astfel ca toate lucreaza sinergic. Si cum aceasta combinatie este una foarte buna, ideal este sa folosesti produse care le au pe ambele; nu irita si poti avea beneficii maxime din ambele parti.
pot oare folosi retinoizi la 25 de ani? este necesar?
Pentru femeile sub 30 de ani sau chiar sub 40, folosirea retinoidelor nu este deloc o buna solutie, pentru ca nu este o varsta pentru asa ceva. Iti cheltui banii pe ceva de care pur si simplu nu ai nevoie. La varsta de 25 de ani nu ai nevoie de retinoide! Iar daca ai stat foarte foarte mult in soare in adolescenta, ia in considerare urmatoarele: cum arata pielea ta la suprafata la aceasta varsta, nu este neaparat o reflectare a daunelor oxidative si cele ale razelor UV ascunse sub stratul exterior. Iar dupa SPF, retinoidul este urmatorul lucru bun pentru prevenirea ridurilor si a petelor intunecate, pe care il poti face singura la domiciliu.
Un alt motiv pentru care iti poti dori sa folosesti retinoidul, este faptul ca te poate ajuta cu acneea si porii infundati prin exfolierea stratului exterior al pielii. Mergi pe produse care contin un procent cuprins intre 0,5 si 1 % retinol; foloseste-l de doua ori pe saptamana daca ai pielea normala, iar persoanele care au o piele uleioasa sau predispozitie catre acnee, pot tolera mai mult retinolul, atunci cand este folosit in mod obisnuit.
Sunt anumite zvonuri, conform carora poti arata mult mai batran!
Daca ai pielea uscata, retinoidul poate face ca ridurile si liniile fine sa arate mai pronuntat. Numeroasele cercetari de-a lungul timpului, au demonstrat ca acest ingredient are abilitatea de a stimula productia de colagen, reconstrui tenul – chiar si nuanta acestuia; retinoidul este cel mai bun ingredient anti-imbatranire al dermei. Aceasta uscare cu care se confrunta multe persoane, este doar o etapa a perioadei de ‘acomodare’ a pielii cu ingredientul, iar dupa ce treci de aceasta perioada, nu ar mai trebui sa intampini astfel de probleme. Dar, poti alege o formula care sa contina hidratanti pentru a te ajuta sa gestionezi aceasta problema.
Mergi pe o crema in detrimentul gelului, apoi vezi care sunt ingredientele pro hidratare, cum ar fi acidul hialuronic, glicerina sau ceramidele.