Optimista, pozitiva si avand o stare de spirit mereu buna, Diana Chawi este medicul pe care ai vrea sa il intalnesti ori de cate ori ai merge la o consultatie, indiferent de problema. Naturaletea pe care o degaja, apropierea si empatia pe care o manifesta pentru fiecare pacient in parte, ii ofera acestuia relaxarea de a se simti in largul sau, bariera medic – pacient fiind practic, inexistenta.
Acesta este si motivul pentru care Dr. Diana Chawi se bucura de un succes sanatos ca medic stomatolog, la care se adauga dorinta si necesitatea de a fi la zi cu noutatile din domeniu, pentru a iesi in intampinarea celor mai exigente cerinte ale clientilor, cand vorbim deopotriva de sanatatea si infrumusetarea danturii.
Pe langa pasiunea principala – medicina – pe care o are de mic copil, Diana este si mama si sotie, indatoriri pentru care face toate eforturile sa le bifeze cu brio, chiar daca, zilele sunt foarte aglomerate, intense si scurte. Iubeste viata, calatoriile, marea si cititul, viata in general, ii place sa vada totul intr-o nota pozitiva si nu se lasa angrenata in lucruri marunte, care nu aduc nimic bun.
Va invitam in continuare sa o cunoasteti pe Diana Chawi, sa patrundeti in minunata lume a stomatologiei si a vietii de medic, prin intermediul unui frumos dialog, din care veti afla lucruri foarte utile si interesante, informatii unice, ce va vor oferi o alta perspectiva vizavi de stomatologie si de ce nu … zambetul perfect!

Buna, Diana si bine ai venit in paginile revistei Famost! Ti-ai dorit de mica sa fii dentista?
Buna, bine v-am gasit! Daaa, cu stomatologia a fost dragoste la prima vedere, a fost o pasiune care in timp s-a dovedit a fi realitatea mea zilnica.
Ce a cantarit cel mai mult in alegerea acestei profesii? Ai simtit atractie catre acest segment de activitate, ai fost in vreun fel influentata si indrumata de cineva?
Nu pot spune ca am fost indrumata, mai degraba fascinata de un medic stomatolog … si in momentul in care am vazut-o (o doctora da), mi-am spus : da, asa voi ajunge si eu intr-o zi!
In momentul in care te-ai intersectat concret cu meseria de dentist, a fost asa cum te asteptai? A fost mai greu, mai usor? Iti amintesti primul pacient? Cum a fost acea experienta? Au existat emotii?
Ooooooo, stomatologia pe care noi o invatam in facultate nu este nici pe departe ceea ce este in realitate. In facultate, am facut extrem de multa teorie si practica mai deloc, motiv pentru care in anul 5 m-am angajat pentru a acumula experienta si de a sti cum sa abordezi pacientii si cum sa ii ajuti in primul rand. La inceput, totul este greu, poate mai greu pentru mine – fiind o fire empatica si emotiva, dar usor usor, prin rabdare si munca, am pus bazele a ceea ce am devenit acum.
Cum a evoluat cariera ta ca medic stomatolog? Esti multumita in momentul de fata de evolutia ta profesionala?
Evolutia a fost sa spunem incet, dar sigura. Daca inainte nu imi placea deloc “era digitala”, acum pot spune ca nu mai pot fara aceasta digitalizare – a tot ce inseamna stomatologia. Da, imi place si sunt recunoscatoare absolut tuturor medicilor, care mai mult sau mai putin m-au sustinut in decursul evolutiei mele (Dr. Serban Augustin, Dr. Razvan Boberis), asistentelor mele fara de care nu mi-as putea duce la bun sfarsit etapele de tratament (Monica, Laura, Liliana), dar in primul rand, parintilor mei si sotului care au crezut in mine continuu.
Cat de mari sunt aspiratiile medicului Diana Chawi? Unde ti-ai dori sa ajungi din punct de vedere profesional? Care este visul tau?
Sunt perfect constienta ca mai am multe de invatat si perfectionat dar, hey! Abia sunt la inceputul vietii! ?. Visul meu s-a implinit deja, vazand atatia pacienti fericiti carora le-am redat zambetul si as spune eu si increderea in sinele lor; nu mai imi trebuie nimic. Nu fac stomatologie comerciala, o fac din pura pasiune si daruire, chiar nu imi place reclama si nici postarile insistente pe retelele de socializare. Sigur ca trebuie sa ai si o abordare digitala, dar nu asta inseamna pana la urma medicina – medicina fara empatie este egala cu 0.
Parcursul tau ca medic pana in momentul de fata, a fost unul ascendent, fara dificultati? Iar daca au existat, care sunt cele mai delicate probleme si cum le-ai depasit?
Au fost dificultati, mai ales la cazurile de reabilitare orala complexa, unde anumite manopere ma depaseau; dar cum lucrez in clinica multidisciplinara, acest impas l-am depasit cu succes. Au fost dificultati si la inceputul carierei mele cand habar nu aveam de unde sa incep si cum sa termin un caz, pentru ca eram “boboc” in stomatologie, dar cu rabdare am trecut …
Diana Chawi are un zambet minunat, sustinut de un chip frumos si o dantura care tinde spre perfectiune. Ce inseamna din punctul tau de vedere zambetul perfect? Care ii sunt componentele?
Ooooo … zambetul perfect se obtine greu, dar si cand ajungi sa il ai, il pretuiesti. Hai sa detaliem putin: in primul rand, orice pacient al meu trece prin igienizare (tartrul ascunde carii si contribuie la aparitia bolilor parodontale), apoi vorbim de modele digitale (pacientului i se scaneaza dintii si apoi pe aceste modele digitale, vedem unde vrem sa ajungem cu dintii: forma, culoare, incadrare in profilul facial, etc). Daca vorbim doar de implanturi, directionam pacientul spre echipa de chirurgie; sunt multe ramuri ale stomatologiei care sunt in co-dependenta … trebuie sa vedem asteptarile si dorintele pacientului.
Presupunand ca fiecare am avea o dantura sanatoasa, care ar fi rutina elementara de ingrijire pentru a ne o pastra astfel, fara a avea parte de mari probleme?
La orice dantura, fie ea naturala sau nu, trebuie si aici subliniez TREBUIE: periuta (electrica sau manuala, desi eu o prefer pe prima pentru ca eficientizeaza periajul), orice fel de pasta prefera pacientul, dus bucal, ata dentara si la final, apa de gura. Daca aceste etape se fac cu regularitate dimineata si seara, vizitele la medicul stomatolog vor fi mult rarite ?.

De cand practici aceasta profesie, pragul ti-a fost calcat de multi pacienti. Care sunt cele mai comune/ intalnite probleme pe care le-ai intalnit? Care sunt problemele specifice danturii romanilor?
Problemele romanilor cred ca uneori sunt si datorate lipsei finantelor, dar si neglijentei pe alocuri. Raportat la puterea de “cumparare” a noastra, tratamentele stomatologice sunt costisitoare mai ales daca ai dantura cariata, cu multe lipsuri (extractii multiple), peste care se mai adauga si o boala parodontala in urma careia pacientii care nu se trateaza, ajung sa isi piarda dintii. Cand ai o problema mica, stomatologia nu este scumpa, dar cand neglijezi pe parcursul a mai multor ani aceste probleme, in final, vei ajunge sa platesti bani multi.
Exista vreun anumit caz pe care ai refuzat sa-l tratezi din diverse considerente? Poate un caz dificil, unde nu puteai interveni?
Da, din pacate am refuzat si nu pentru ca nu stiam ce sa fac, ci pentru ca nu aveam unde. Am avut – si nu unul, mai multi pacienti cu tetraplegie, dar nu am putut sa le fac nimic pentru ca, aici in Romania, aceste cazuri de cele mai multe ori se trateaza in spital, sub anestezie generala: adica vine pacientul, il anesteziezi si ii faci tot ce se poate face in acele ore. Mi-a parut rau pentru ca parintii acelor copii si-au pus toata increderea in mine. Uite ca revin la visul meu: da, candva, as lupta sa fac un spital doar de stomatologie in care copiii defavorizati sau cei cu afectiuni multiple sa poate fi tratati corect, adecvat si costurile sa fie cat mai mici … mi ar place sa las ceva in urma mea, cu adevarat folositor.
Dintre serviciile pe care le oferi, fatetele ocupa un loc important. Cui se adreseaza ele?
Fatetele se adreseaza catre doua categorii de pacienti: pacienti care au deja dintii frumosi si sanatosi, dar doresc perfectiunea, si a doua categorie de pacienti, care vor sa trateze imperfectiunile sau mici disfunctionalitati intre culoare, forma, dimensiuni ale dintilor.
Este dureroasa aceasta procedura? Sau depinde de la pacient la pacient?
In procedura de realizare a fatetelor nu trebuie sa existe cuvantul durere si spun asta pentru ca acum, exista anestezice puternice si daca fiecare etapa de tratament pana sa ajungi sa cimentezi efectiv fatetele pe dinti – se face corect, atunci durerea nu exista.
Ce ar trebui sa stie cineva care si le doreste? Exista riscuri? Pot fi purtate de oricine?
Exista riscuri, categoric; ca si la o masina noua exista riscuri – nu poti afirma ca daca ai o masina noua nu poti face pana, dar riscurile sunt diminuate de cat de perfect sau aproape perfect a mers tratamentul. Riscurile cele mai frecvente sunt: sensibilizarea dintilor prin slefuire (dar daca post slefuire tu ca si medic ai facut coroane /fatete provizorii cimentate si adaptate perfect pe dinti) si daca la final cimentarea s-a realizat cu un material foarte bun, atunci riscurile aproape ca nu exista. Fatetele ar trebui privite ca niste bijuterii: adica purtate cu atentie, nu mai muscam fructele sau rontai fistic ? exemplu.
Fatetele au viata infinita sau trebuiesc schimbate la o anumita perioada? Protejeaza in plus dantura sau au doar rol estetic?
…