Studiile stiintifice au demonstrat efectele beneficei ale cafeinei, medicii recomada si incurajeaza, dar ce este cel mai important, este ca ea sa fie consumata in cantitati rezonabile.
De ce este cafeina buna. In pofida vechilor studii sau a diversilor carcotasi, cafeina are reale efecte benefice pentru sanatate. In forma sa naturala (cafea, ceai), cafeina este un stimulent care activeaza partea creierului responsabila cu functiile de gandire, atentie si placere.
Viata lunga
Conform unor studii care au durat aproximativ 14 ani, femeile care consuma intre 2 si 6 cescute de cafea pe zi, prezinta un nivel cu 15% mai mic de a muri. Pe cifre, cercetatorii au demonstrat ca riscul de a avea diabet este redus cu aproximativ 50%, iar riscul aparitiei cancerului de san, scade cu aproximativ 57 de procente. Cafeaua contine o serie de componente puternice care imbunatatesc sistemul imunitar. Daca bei intre 3 si 5 cafele zilnic, poti reduce riscul aparitiei dementei cu aproape 65%!
Stare de bine
Daca te simti mai putin fericita dupa prima inghititura, sa stii ca nu ti se pare! Cafeina declanseaza dopamina, o substanta chimica din corpul tau, responsabila cu starea de bine. Un studiu de la Universitatea Harvard, a demonstrat ca femeile care consuma 2-3 cescute de cafea pe zi, evita riscul de a fi predispuse riscului depresiei, cu aproape 15%!
Scadere in greutate
Cafeina stimuleza efectele sistemului nervos central, ajutand la revitalizarea metabolismului. De asemenea, bautorii de cafea, iau mai putina greutate in timp, conform Harvard School of Public Health. Ceaiul verde de asemenea, contine catechine – nutrienti care ajuta la arderea grasimilor, in mod special a celor din jurul abdomenului.
Eficacitate efort fizic
Ar fi indicat sa consumati o cescuta de cafea inainte de a trece la exercitiile fizice. De ce? Cafeina da putere musculaturii deoarece blocheza adenosina, responsabila cu oboseala muschilor. Deci, pentru o eficacitate maxima, consumati cafea inainte de efort fizic!
Citeste tot articolul in Revista Famost Editia Septembrie 2015 AICI! GRATUIT!
Poate vrei sa stii …
1 Formula chimica a cofeinei este asemanatoare cu cea a moleculei numite adenozina, cu rol de a reglementa functiile creierului.
2 Cortizolul este o substanta naturala chimica, care te ajuta sa fii activ, iar in timpul zilei, avem un nivel mai ridicat sau mai scazut al nivelului acestuia. Cand te trezesti dimineata, creierul are destul cortizol. Presupunand ca te culci seara in jurul orei 22, nivelul ridicat al cortizolului este in perioada 8-9, 12-13, 5.30-6:30, astfel ca, cele mai indicate ore pentru a consuma cafeaua sunt cele cuprinse intre 9.30-11.30, 13:30 – 17.
3 Dupa aproximativ 10 minute, concentratia cafeinei ajunge in sange la jumatate si nu are niciun efect. Dupa aproximativ 45 de minute, cofeina atinge maximul si te “activeaza”, iar in functie de corpul tau, efectul poate dura de la 3 la 5 ore.
4 Putina cofeina este continuta si de nectarul florilor, care imbunatateste memoria albinelor pe termen lung.
5 Conform unui studiu prezentat de BBC, Finlnada este cea mai mare consumatoare de cafeina cu o medie de 400 mg pe zi de persoana, in timp ce media pe intreg globul, este de 90 mg.
6 Cafeaua decofeinizata, de fapt, contine cofeina, un studiu efectuat pe 9 tipuri de astfel de cafea, demonstrand o cantitate de cofeina cuprinsa intre 8 si 14 g. Astfel, consumul a 10 cesti de cafea decofeinizata poate atinge nivelul de cofeina a 1-2 cescute de cafea cu cofeina!