Majoritatea specialistilor recomanda o alimentatie sanatoasa prin consumul fructelor, dar nu sunt mentionate in mod deosebit sucurile de fructe. Si exista un motiv intemeiat pentru aceasta: cu cat fructul este mai intact, cu atat vom avea parte de mai multi nutrienti, existenti in fructul per ansamblu.
Coaja fructelor ca mere, afine, caise, struguri, smochine, capsuni, pere, prune, stafide, au o foarte mare importanta. Aceasta interactioneza cu lumina, formand diversi pigmenti colorati, inclusiv flavonoide si carotenoide, care au elemente nutritive foarte importante pentru sanatate. Din pacate, cand sunt transformate in suc, multe din invelisurile fructelor sunt eliminate, noi nemaiputandu-ne bucura de intregile beneficii ale fructelor.
Pulpa fructului de asemenea, este la fel de importanta, continand multe fibre si nutrienti. De exemplu, partea alba pufoasa din portocala este o importanta sursa de flavonoid, partea portocalie ne da multa vitamina C, impreuna lucrand pentru sanatatea noastra. Din pacate, cand folosim storcatorul de fructe, partea moale alba este de obicei eliminata, astfel incat, pierdem flavonoidele. Pe de alta parte, trebuie sa ramanem circumspecti cand citim pe ambalajele produselor din comert, ca au folosit toata pulpa.
Daca ne gandim ca sucul de fructe nu este sanatos, trebuie sa ne gandim la modul cum este consumat. Daca ar trebui sa consumam suc de fructe in detrimentul apei minerale, cu siguranta primul ar avea castig de cauza; pe de alta parte, sucul – dupa ce a fost „lasat” fara fibre si o mare parte din substantele nutritive, e doar o sursa de zahar. Multe sucuri de fructe gasite din comert, au adaugati multi indulcitori, iar noi ingeram multe calorii fara a ne bucura de beneficiile reale ale fructelor.
Fructe intregi sau suc de fructe? Tu ce alegi?