Frumusetea organica de astazi ne cucereste cu ambalaje seducatoare, etichete atractive si ne promit cele mai bune rezultate, alaturi de faptul ca afirma ca, impreuna, nu vom face rau mediului inconjurator. In acelasi timp, preturile sunt destul de ridicate comparativ cu produsele obisnuite. Ele au cunoscut o crestere in popularitate semnificativa, ca urmare a presiunii legate de ocrotirea mediului inconjurator, dar si a dorintei consumatorilor, tot mai convinsi de aceste lucruri.
Produsele de infrumusetare organice erau realizate de producatori de nisa, doar ca astazi, numarul acestora a crescut, ca urmare a cererii persoanelor (in special tinere) si a tendintelor acestei industrii. Aceasta tendinta a produselor de infrumusetare si ingrijire a pielii este stimulata de miscarea de eliminare a substantelor chimice din orice fel de produs in favoarea unei formule mai naturale. Ne confruntam cu situatia in care suntem informati de impactul negativ al anumitor produse, dar in acelasi timp, avem si alternative mai sanatoase; o situatie destul de confuza de altfel, cand vorbim de tot ce inseamna frumusetea organica.
Natural vs organic
Termenele de „natural” si „organic” tind sa fie confundabile si de inlocuit cand vorbim de produse de infrumusetare, doar ca nu e unul si acelasi lucru. Numitorul comun care le leaga, este faptul ca ambele se indreapta mai mult spre natura in detrimentul ingredientelor chimice. „Natural” poate fi orice care nu este produs in laborator, in timp ce „organic” ne trimite la modul cum sunt cultivate ingredientele, adica procese in care nu sunt folosite erbicide, sintetice, culori, coloranti, nanoparticule, parfumuri.
In realizarea formulelor organice, nu este vorba de cate ingrediente sunt incluse in produs, ci de eliminarea parabenilor, sulfatilor, petrochimicalelor, care au legatura cu multe din bolile actuale si asupra carora, forurile internationale recomanda o prudenta maxima.
Industria beauty organica trebuie sa adere la standardele in conformitate cu principiile producerii alimentelor organice: proces transparent de fabricatie, metode sustenabile de aprovizionare, utilizarea ingredientelor biodegradabile, ambalaje minime reciclabile, alaturi de luarea in calcul a biodiversitatii.
Ingredientele organice chiar ofera ceva in plus?
Nimeni nu doreste sa foloseasca un hidratant sau un ruj care sa tina mult, daca ele nu isi dovedesc eficacitatea si daca nu isi justifica pretul! Formulele sintetice sunt din punct de vedere stiintific mai robuste, iar eficacitatea formulelor organice nu este sustinuta de aceleasi dovezi, datorita in principal, lipsei de finantare, o consecinta ca aceste companii sunt nume mici in industria beauty.
Cu toate acestea, ingredientele care ajuta frumusetea organica, par sa fie superioare celor catalogate ca fiind naturale, cercetari realizate de Newcastle University aratand ca majoritatea culturilor organice contin niveluri de antioxidanti cu 60% mai ridicate, comparativ cu cele crescute conventional, ceea ce ne duce la concluzia ca formulele organice de infrumusetare sunt mult mai potente. Mai mult, apar ingrediente naturale care se dovedesc la fel de eficiente ca si cele sintetice, cum ar fi o planta derivata – bakuchiol, erchivalentul retinolului in lupta impotriva imbatranirii fara iritatii, la fel ca si aloe vera – care si-a dovedit eficienta ca antiinflamator in concurenta cu hidrocortizonul.
Oamenii de stiinta subliniaza ca si ingredientele naturale pot avea efecte adverse la fel ca si cele sintetice, lucrurile vii de pe Terra avand nevoie de milioane de ani pentru a-si dezvolta apararea naturala impotriva pradatorilor. Acest lucru inseamna ca ingredientele organice active si potente au puterea de a avea impact asupra pielii, un motiv in plus sa ne intereseze tot ce e legat de frumusetea organica.
Are eticheta cu „organic”. Cu ce ma ajuta?
Actualmente, in ceea ce priveste frumusetea organica nu exista o definitie clara a ceea ce inseamna ea, la fel ca in cazul termenilor „natural”, „sanatos”, „proaspat”, cu toate ca, exista anumite voci care afirma ca rezultatele folosirii acestor produse trebuie sa fie reale si sa nu induca in eroare. Exista in lume diferite branduri care ofera un nivel ridicat de incredere al produselor, companii care adera la produse si principii strict organice si care contin astfel de ingrediente.
Exista produse care contin 95% ingrediente organice! In anumite cazuri, obtinerea unei stampile pentru un anumit produs este mai dificila decat s-ar crede. Exista produse care nu contin niciun ingredient chimic, produse de machiaj naturale care contin minerale si care nu sunt viabile pentru certificare, deoarece, mineralele nu sunt trecute prin procesul tehnic de crestere organica si recoltare.
Este sigur pentru corp?
Cel mai mare avantaj al produselor care sustin frumusetea organica este lipsa chimicalelor, preocuparile legate de acest subiect, fiind nefondate. Cele mai mari semne de intrebare sunt legate daca acestea distrug hormonii, fiind inregistrate procese mari impotriva unor companii, in care consumatorii care au utilizat anumite produse, au reclamat caderea parului si diagnoze de cancer ovarian, neexistand insa dovezi clare in acest sens.
Testarile incep in cantitati mari, pentru ca apoi sa scada pana la un nivel minim, pana se ajunge la doza admisa si sigura. Cu toate acestea, nu se cunosc efectele cumulative ale dozelor mici. Deocamdata, oamenii de stiinta nu cunosc si nu au dovezi concludente ale folosirii zilnice ale produselor chimice, cantitatea mare de ingrediente folosite intr-un produs de infrumusetare, impiedicand acest lucru.
Cei care sustin produsele organice afirma ca este importanta transparenta efectelor fiecarui ingredient, ca orice persoana care doreste, sa le afle. In prezent, exista o baza de date a produselor cosmetice (www.ewg.org/skindeep), in care exista peste 75000 de produse si ingrediente, despre care sunt afisate informatii despre pericole si toxicitate.
Din pacate, exista o lipsa de informatii in privinta produselor organice – daca ne afecteaza sau nu sanatatea – si asta se datoreaza lipsei cercetarilor. De luat in calcul este si faptul ca, oricat de organic ar fi un produs, el tot trebuie sa treaca printr-un fel de procedeu sintetic, chiar si daca este si o simpla filtrare. Cel mai elementar exemplu, este cel al uleiului de masline: nu poti presa maslinele, scoate uleiul si sa il pui direct in recipient. Lungimea lantului de carbon din uleiul de masline, trebuie sa fie filtrat pentru a evita rancezeala. Asa ca, un produs poate fi etichetat ca organic, chiar daca ingredientul a suferit modificari.
Este bun pentru planeta?
Avand in vedere ca multe din organizatiile de certificare pentru marcile organice cer lucruri ca ingrediente biodegradabile, impachetare minimalista, proces de fabricare sustenabil, este clar ca dulapiorul nostru cu produse beauty este mai prietenos cu mediul inconjurator. Industria cosmetica globala produce anual peste 120 de miliarde unitati de ambalare si, in general, este preferata sticla – care poate fi reciclata la infinit comparativ cu plasticul.
Aprovizionarea organica nu este mereu cea mai ecologica optiune; pentru a obtine 1 kg de ulei de trandafir, este necesara „sacrificarea” a mii de trandafiri in care este inclusa munca pe teren, ingrijirea, recoltarea, prelucrarea, in timp ce uleiul sintetic produs in laborator, costa cu mult mai putin, iar metodele folosite nu necesita munca atat de multa.
Expertii avertizeaza asupra unor practici cunoscute ca „greenwashing” si folosite de anumite companii care ascund practicile neprietenoase cu mediul inconjurator, dar afirma si isi eticheteaza produsele ca fiind naturale.