Glifosatul este unul dintre cele mai toxice erbicide folosite in culturile agricole din toata lumea, iar partea neplacuta este aceea ca nu poate fi eliminat nici prin spalare, nici prin gatirea alimentelor. Singura modalitate de a te feri de el, este sa citesti cu atentie etichetele produselor alimentare.
Desi putine persoane realizeaza si asta cel mai probabil din cauza lipsei de informare, una dintre cele mai mari probleme cu privire la hrana noastra, este utilizarea pe scara larga a glifosatului. Este cel mai puternic erbicid, iar utilizarea lui a crescut de peste 300 de ori din momentul in care a fost introdus in utilizare in 1974. Este folosit de asemenea ca agent de pre-uscare in culturi ca cea de grau, orz, ovaz. Majoritatea institutiilor care se ocupa cu testarea anumitor substante din alimente, nu le testeeza pe cel cu glifosat, si, din pacate, testele de laborator au indicat niveluri extreme al acestui erbicid, in cele mai populare alimente.
De ce ar trebui sa fim ingrijorati de glifosat?
Glifosatul – brevetat ca agent de chelare, se poate lega cu nutrientii din sol, impiedicand plantele sa ii absoarba, actiunea de chelare, putand avea un impact negativ asupra valorii nutritionale a alimentelor. Glifosatul actioneaza de asemenea, ca antibiotic care omoara bacteriile, iar studiile stiintifice emergente, sugereaza ca poate duce la un dezechilibru daunator al bacteriilor din sol si in flora intestinala umana si animala. Cercetatorii cred de asemenea, ca erbicidul poate actiona ca un disruptor al hormonilor. Glifosatul a fost asociat cu o serie de probleme de sanatate, boli ale rinichilor, probleme de reproducere, malformatii congenitale; expunerea insasi la glifosat, are legatura cu leziunile hepatice.
Studiile au aratat ca se gaseste la oameni si animalele de companie, chiar daca unii afirma faptul ca enzima se gaseste doar in plante, nu si la oameni sau animale. Legatura dintre glifosat si cancer este una foarte tulburatoare, in 2015, International Agency for Research on Cancer (IARC), parte a World Health Organization, a declarat glifosatul ca fiind “probabil cancerigenul uman”. Aceasta decizie reprezinta suma a unui grup de 17 recenzenti din intreaga lume si care s-a bazat pe dovezile care indicau ca glifosatul produce cancerul pulmonar la om, poate induce leziuni Adn si cromozomiale in celulele umane si animale. Astfel, anumite state, au obligat companiile care produc alimente ce au intrat in contact cu glifosatul, sa puna si un avertisment asupra pericolului de cancer.
In urma cercetarilor, s-a aratat ca glifosatul se gaseste in multe din alimente, chiar si in cele modificate genetic si din pacate, trebuie sa constientizam ca nu poate fi eliminat nici prin spalare, nici prin gatire, el fiind absorbit de planta. Iar in ceea ce priveste evitarea completa a alimentelor care pot contine glifosat, trebuiesc cautate produse pe a caror eticheta este mentionat faptul ca sunt produse organic; acest lucru ar trebui sa insemne faptul ca producatorii nu au voie sa pulverizeze nicio substanta daunatoare.
In continuare, exista multe cercetari care sa ofere cat mai multa transparenta in ceea ce priveste producerea alimentelor, modul cum sunt produse, dar si eliminarea completa a glifosatul sau a altor substante daunatoare omului.