Hidratarea pielii nu doar ca iti da o piele mai fina, dar si previne o multitudine de complicatii! Daca ar fi sa existe o carte a intelepciunii in ceea ce priveste frumusetea, cu siguranta ar incepe cu hidratarea, data fiind importanta si necesitatea acesteia si mai ales ca astazi, in toate procedurile de infrumusetare, se pune foarte mult accent pe intinerire. Despre hidratare, intoarsa pe toate partile, in randurile urmatoare.
De ce avem nevoie de hidratare?
Pielea este cel mai intins organ poros al corpului nostru, care are multe sarcini de efectuat, printre care: prima linie de aparare impotriva bacteriilor si agentilor daunatori, reglarea temperaturii corporale, atentia impotriva pierderii excesive de apa. Nivelurile de umiditate ale pielii sunt controlate de al doilea strat de piele – dermul, prin intermediul vaselor de sange. De acolo, este difuzat catre stratul exterior, din care, se evapora spre mediul exterior, proces numit stiintific pierderi trans-epidermice de apa, cunoscut ca piele uscata.
Transferul umiditatii de la corp in mediul inconjurator, are loc in permanenta in timpul zilei; cu cat mediul este mai uscat, cu atat mai multa umiditate este extrasa din corp; drept consecinta, pielea devine mai deshidratata si mai fragila. Aici intervine rolul cremelor hidratante si necesitatea aplicarii lor.
Cum functioneaza hidratarea?
O lotiune, o crema hidratanta, face exact ce sugereaza cuvantul: ofera umiditate pielii. Aceasta se face atat prin ‘prinderea’ umezelii in piele impiedicand-o sa iasa sau prin refacerea umiditatii pierdute. Exista trei categorii elementare de hidratare: ocluzivi, emolienti, umectanti.
Hidratarea ocluziva lucreaza prin prinderea nivelurilor naturale de umiditate prin crearea unei bariere asupra pielii. Cunoscute mai popular ca jeleuri de petrol, ele sunt bazate in principal pe uleiuri si petrol si se pot simti pe piele ca fiind groase, lipicioase si grele; nu sunt ideale in climatele calde, iar procentul de a retine apa, este de 98%.
Emolientii fac in principiu acelasi lucru, dar in acelasi timp, patrund in primul strat de piele, adaugand mai multa umiditate. Conform oamenilor de stiinta, pielea noastra este ca o structura din caramida si ciment, avand celule moarte actionand ca niste caramizi, iar grasimile si proteinele din jur, actionand impreuna ca un ciment. Cand aerul devine uscat, legaturile dintre celule – grasimi si proteine se usuca si se crapa, astfel luand nastere pielea uscata.
Emolientii intra in piele si o inmoaie, umplu golurile si restabilesc legaturile, ofera umiditate si incetinesc procesul de eliminare a apei.
Umectantii sunt diferiti, deoarece, comparativ cu ocluzivii si emolientii care scad rata de pierdere a umiditatii, ei trag umiditatea din exteriorul mediului inconjurator in piele si o blocheaza. Grupele de hidroxil (atomi de hidrogen si oxigen) integrati in umectanti, atrag apa si umezeala din mediul inconjurator. Mai mult, aceste grupe determina productia ceramidelor – o structura ca de ceara, care contribuie la structura pielii, facand-o mai supla si sanatoasa.
Cele mai multe lotiuni de zi cu zi sunt un amestec de ocluzivi, emolienti si umectanti, astfel incat pielea sa se bucure de cele mai bune rezultate. Iar daca aveti diverse probleme cu pielea, informati-va si alegeti cea mai buna solutie care intr-adevar sa va ajute!