Draga mea,
Fa un exercitiu de memorie… si revezi, cu ochii mintii, cum erau casa bunicilor, prispa, cufarul cu zestre plin cu tesaturi pretioase, copacul in care te catarai cu o agilitate nativa, mamaliguta cu branza, povestile la gura sobei iarna, mirosul crinilor si al narciselor in serile de vara! Unica era acea imbratisare, plina de dor, pe care numai ea stia sa o dea asa, atotcuprinzator, cu dragoste, cu admiratie si gingasie.
Si nu stiu daca si tu ai amintirea asta, dar mie tare drag mi-a fost momentul cand am primit IA DE LA BUNICA! Mi-a potrivit-o la umeri, sa se asigure ca imi vine bine si mi-a spus, cu ton de povata:
[blockquote]Ai crescut si a venit momentul sa-ti dau o ie speciala. S-o porti cu bagare de seama, ca-i comoara, nu altceva! Si cand o porti, sa fii mandra, ia sama la mine, ca ia face fata si mai frumoasa decat este![/blockquote]
Si de fiecare data cand o port, imi vin in minte acele cuvinte si faptul ca am responsabilitatea sa duc povestea mai departe.
Vesnicia s-a nascut la sat, spunea Blaga, si tot acolo a ramas farmecul traditiilor, al legaturilor umane fara bariere tehnologice; insa autenticul razbate, ia romaneasca razbate si inca este cusuta manual de catre femei talentate. Este responsabilitatea noastra sa valorificam traditia si sa sprijinim productia romaneasca de ii autentice. Anul acesta, cand vrei sa faci cadou cuiva, aminteste-ti ca IA romaneasca poate fi un cadou memorabil, care va trece testul timpului, asemeni multitudinii de sentimente si valori pe care le transmite. Legatura speciala dintre o bunica si nepoata ei poate fi foarte greu verbalizata, insa semnificatia acestei legaturi poate fi transpusa intr-o ie cu motive romanesti, care va dainui peste ani.
* Da mai departe povestile tesute cu valori, da mai departe bucurIA! *
Vino de Ziua Internationala a IEI, pe 24 Iunie, la Bucuresti Mall, sa serbam IA DE LA BUNICA si traditiile romanesti. Incepand cu ora 17.00, in Lounge Area vor fi organizate: atelier de cusut, workshop „Povestea Iei de la sat pe podiumˮ, veti primi sfaturi stilistice despre cum sa purtam IA, de la Irina Markovits, atelier „Cosanzeneˮ de impletit parul, atelier de impletit coronite florale, expozitie cu povestea iei.
Vino si sustine Campania „IA DE LA BUNICAˮ, semnata Izabela Mandoiu, prin care ne propunem:
- Sa mentinem atentia asupra valorilor si traditiilor romanesti;
- Sa amintim de ideea cadoului vestimentar atemporal si obiceiul de a darui o ie din mama in fiica;
- Sa amintim de valoarea tesaturilor de calitate, care fac productia romaneasca de haine sa fie sustenabila;
- Sa sustinem femeile de la sate, care inca lucreaza manual, cos de mana produse, asa cum nici o tehnologie nu o va face vreodata.
Izabela Mandoiu este designer roman, cunoscuta pentru creatiile sale cu influente traditionale si iile cu specific argesean. Printre campaniile cu un plus de valoare, amintim: Poverbe RomanESTI, „IA – Legamant de dainuireˮ, Motive de Fericire, Povestea Iei Contemporane.