Din nefericire, ai o piele sensibila si iti doresti o ingrijire adecvata, multe produse dandu-ti batai mari de cap din aceasta cauza, fie ca vorbim de roseti sau iritatii … Iti doresti sa incerci cele mai noi si atractive produse de ingrijire, le-ai asteptat foarte mult sa le simti mirosul divin si sa te bucuri de o piele catifelata, neteda, fara linii de imbatranire …
Cei care au piele sensibila au bariera pielii genetic mai subtire sau compromisa, ceea ce o face mai intoleranta la anumiti factori, chiar si de ingrijire, comparativ cu pielea normala, ajutata de acestia. Anumite persoane pur si simplu se nasc cu o astfel de piele si au parte de rozacee si eczeme, astfel de afectiuni fiind de obicei genetice si pot fi declansate chiar de anumite ingrediente ale produsului, stres, transpiratie, schimbari ale vremii.
Alte persoane sunt afectate de ce pun pe pielea lor, ingrediente ca hidroxiacizi, diverse forme ale vitaminei C, retinoizi, pot provoca iritatii pielii sensibile, la fel ca lana sau anumite materiale sintetice. Efecte nedorite pentru pielea sensibila pot veni si din partea sapunurilor de zi sau a detergentilor, de aceea, cand ai o astfel de problema, trebuie sa analizezi si sa identifici ce anume te afecteaza in mod concret.
O piele sensibila nu este un diagnostic dat de o clinica, ci reprezinta reactia pielii la anumite produse de ingrijire, la lucrurile si factorii mediului inconjurator (vremea). Iar cei afectati care spun despre propria piele ca este sensibila, aduc in atentie termeni ca mancarimi, arsuri, roseata, furnicaturi, descuamari, uscaciuni sau o combinatie intre ele. Doar ca atentie: nu orice forma de roseata sau de iritatie reprezinta o consecinta a pielii sensibile! E posibil ca pielea ta sa se regaseasca intr-o perioada care o sensibilizeaza.
Si pentru astfel de cazuri, cea mai buna solutie este sa eviti expunerea la iritanti, iar daca folosesti in exces ingrediente intense, pielea incepe sa se simta iritata. Si trebuie sa tii cont si de ce iti “spune” fata ta, pentru ca in cazul in care un produs iti provoaca eruptii, roseata, iritatie, ai senzatia de strangere, e clar ca trebuie sa renunti la el. E cel mai bun semnal ca produsul nu este potrivit pentru tine si pielea ta …
Retine pentru ritualul tau de ingrijire daca ai o piele sensibila!
Spune DA!
- cica
- aloe vera
- bisabolol
- vitamina E
- acid hialuronic
- unt de shea
- glicerina
- squalan
- ulei de ricin
Spune NU!
- alcool
- mentol
- acizi alfa hidroxi
- acizi beta hidroxi
- retinol
- parfum
- ulei esential
- exfolianti
- sulfati
Iar cand esti super entuziasmata de un nou produs – fie ca l-ai asteptat de multa vreme sau crezi ca este salvatorul tau, inainte de a-ti face singura probleme, cel mai indicat ar fi sa il testezi. Un test cu plasture pe partea interioara a bratului reprezinta un bun punct de plecare, pielea subtire de la pliul cotului fiind la fel ca cea de pe fata si mai putin vizibila daca ai surprize neplacute. Aplica o cantitate de marimea unei monezi a produsului pe care ai vrea sa il folosesti de doua ori pe zi timp de o saptamana. Dupa aplicare, fii atenta la senzatia de mancarimi, roseti, eruptii, samd! Daca aceste forme nu exista, mergi mai departe cu aplicarea si pe chip; in caz contrar, bineinteles ca trebuie sa renunti!
O piele sensibila are parte de o rutina de ingrijire minimalista, acesta fiind cazul in care putin inseamna mai mult. Mergi pe o rutina in care sa folosesti produse de curatare blande, cu o crema hidratanta cu SPF de zi si o alta fara SPF, pentru noapte. Si cand alegi cremele de zi cu SPF, mergi pe cele minerale, deoarece tind sa fie mai putin iritante comparativ cu cele chimicale, ingredientele ca oxidul de zinc si dioxidul de titan trebuind sa fie in centrul atentie tale.
Si daca ajungi la concluzia ca pielea ta este destul de stabila pentru optiuni extra, adauga un ingredient activ, un ser antioxidant (cu vitamina C) dimineata fiind o buna modalitate de a-ti calma pielea. In cazul in care esti in cautarea altor modalitati de a-ti relaxa pielea ar trebui sa eviti baile fierbinti cu aburi care usuca pielea, dusurile caldute fiind cea mai buna solutie in aceasta privinta. Si dupa dus, aplica din cap pana in picioare o crema hidratanta, ce o va ajuta sa patrunda mai usor in piele in aceste noi conditii. De fiecare data dupa ce te speli pe maini, aplica crema hidratanta, detergentii – indiferent de destinatia lor – fiind nocivi, actiune ce te va ajuta sa eviti mancarimea si craparea pielii.
Pe timpul noptii, poti avea in camera un umidificator pentru limitarea pierderii umiditatii. Daca afara este rece si/ sau vant, protejeaza-te cat poti de mult, manusile si palariile/ caciulile fiind cei mai buni prieteni ai tai in astfel de situatii. Iar o crema hidratanta fara parfum este buna oriunde, oricand, fapt pentru care pielea ta iti va multumi prin aspectul sau radiant si proaspat.